r
Nosalty Logó

Aranygaluska vaníliasodóval Morzsácskától

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Morzsácska
Aranygaluska vaníliasodóval Morzsácskától
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 10% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 30% Zsír

Aranygaluska

Vaníliasodó

Összesen 1838 kcal
  • 10% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 30% Zsír

Aranygaluska

Vaníliasodó

Összesen 7350 kcal
  • 10% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 30% Zsír

Aranygaluska

Vaníliasodó

Összesen 305 kcal
  • 10% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    35.1 g

Zsír

  • Összesen
    111.3 g
  • Telített zsírsav
    42 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    35 g
  • Koleszterin
    357 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1237.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    61 mg
  • Kálcium
    410 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    133 mg
  • Foszfor
    473 mg
  • Nátrium
    148 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    177 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    583 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    167 micro
  • Kolin:
    217 mg
  • Retinol - A vitamin:
    568 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    174 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    249 micro
Összesen 1838 kcal
  • 10% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    140.5 g

Zsír

  • Összesen
    445 g
  • Telített zsírsav
    170 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    105 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    139 g
  • Koleszterin
    1427 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4948.2 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    246 mg
  • Kálcium
    1638 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    532 mg
  • Foszfor
    1891 mg
  • Nátrium
    592 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    708.2 g
  • Cukor
    263 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    177.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2331 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    174 micro
  • K vitamin:
    55 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    667 micro
  • Kolin:
    869 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2272 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    694 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    995 micro
Összesen 7350 kcal
  • 10% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    18.6 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    206.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.6 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    7.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    97 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    95 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 305 kcal

Hozzávalók

Aranygaluska

Vaníliasodó

Elkészítés

Aranygaluska

  1. 1 dl langyos tejben feloldjuk a 2 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, megkavarjuk, és meleg helyen futni hagyjuk.
  2. A lisztbe belerakjuk a sót, a tojássárgákat, a 6 dkg megolvasztott (de nem forró) vajat, a már felfutott élesztős tejet, és elkezdjük összedolgozni. Apránként adagoljuk a többi tejet hozzá. Akkor jó a tészta, ha már nem ragad a tál falára és a kezünkhöz. Konyharuhával lefedve 1 órán át kelesztjük.
  3. 20 dkg vajat egy tálba felolvasztunk. A megkelt tésztát 3 felé tépjük. Az első adagot lisztezett lapra tesszük, kézzel széthuzigáljuk, majd kis diónyi darabokat szaggatunk. A szaggatott darabot azonnal az olvasztott margarinba mártjuk, és egy nagyobb jénaiba rakjuk, majd így tovább a többit is.
  4. Egymáshoz képest lazán rendezzük a kis "tésztalabdákat". Darált diót és cukrot összevegyítünk, majd a felét egyenletesen rászórjuk a tésztára. (Vigyázzunk, hogy sok ne menjen a jénai falához, mert megég a sütésnél!)
  5. A következő adag tésztával ugyanúgy járunk el, mint az előbb (kinyújt-szaggat-márt-sorakoztat), annak is a tetejére (a maradék) porcukros diót szórunk. A harmadik adag tésztát is nyújtjuk-szaggatjuk-mártjuk-sorakoztatjuk. Alufóliával lazán lefedve, még 20 percig pihentetjük.
  6. Előmelegített 170 fokos sütőbe toljuk, laza alufóliás borítással. Így sütjük 15 percig, majd az alufóliát levéve még sütjük 25 percen át. Vaníliasodóval tálaljuk.

Vaníliasodó

  1. A cukrot, vaníliás cukrot a tojássárgákat és a lisztet 1 dl tejjel simára keverjük.
  2. Hozzáöntjük a maradék tejet, jól elkeverjük, és egy lábasban (érdemes teflonos bevonatút választani), addig főzzük, amíg sűrű, krémes állaga nem lesz. Ne forrjon!
  3. Folyamatosan kavargatni kell! Mielőtt lehúzzuk a tűzhelyről, jól elkavarjuk a margarint benne.
  4. Hűvös helyre tesszük, hogy langyos/szoba hőmérsékletű legyen, mire kész a tészta. Jó étvágyat!
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 8 alkalommal
  • Receptkönyvben: 70
  • Tegnapi nézettség: 10
  • 7 napos nézettség: 21
  • Össznézettség: 34703
  • Feltöltés dátuma: 2016. március 24.

Ajánló

Gulyásleves után egy kis aranygaluska? Desszertként is megállja a helyét.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Aranygaluska vaníliasodóval Morzsácskától
Morzsácska 39 recept

Családi recept.  Édes, könnyű kis tésztafelhők ölelésében a csuda fincsi darált dió, úsznak együtt mind a selymes vaníliasodóban... olyan, mint egy tündérmese! :D

Hozzávalók

Aranygaluska

Vaníliasodó

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...