Aranygaluska vaníliasodóval Morzsácskától
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Morzsácska
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 10% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 30% Zsír
Aranygaluska
-
125g finomliszt455 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
15g vaj108 kcal
-
0g só0 kcal
-
5 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
75g tej42 kcal
-
63g dió409 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
50g vaj359 kcal
Vaníliasodó
-
175g tej98 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
19 kcal
-
19g cukor73 kcal
-
8g margarin54 kcal
Összesen
1838
kcal
- 10% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 30% Zsír
Aranygaluska
-
500g finomliszt1820 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
60g vaj430 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g friss élesztő21 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
300g tej168 kcal
-
250g dió1635 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
200g vaj1434 kcal
Vaníliasodó
-
700g tej392 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
40g finomliszt146 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
75g cukor290 kcal
-
30g margarin215 kcal
Összesen
7350
kcal
- 10% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 30% Zsír
Aranygaluska
-
20.9g finomliszt76 kcal
-
1.7g tojássárgája5 kcal
-
2.5g vaj18 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.8g friss élesztő1 kcal
-
0.8g cukor3 kcal
-
12.5g tej7 kcal
-
10.4g dió68 kcal
-
4.2g cukor16 kcal
-
8.4g vaj60 kcal
Vaníliasodó
-
29.2g tej16 kcal
-
1.7g tojássárgája5 kcal
-
1.7g finomliszt6 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
3.1g cukor12 kcal
-
1.3g margarin9 kcal
Összesen
305
kcal
- 10% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 35.1 g
Zsír
-
Összesen 111.3 g
-
Telített zsírsav 42 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 35 g
-
Koleszterin 357 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1237.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 61 mg
-
Kálcium 410 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 133 mg
-
Foszfor 473 mg
-
Nátrium 148 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 177 g
-
Cukor 66 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 44.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 583 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 167 micro
-
Kolin: 217 mg
-
Retinol - A vitamin: 568 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 174 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 249 micro
Összesen
1838
kcal
- 10% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 140.5 g
Zsír
-
Összesen 445 g
-
Telített zsírsav 170 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 105 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 139 g
-
Koleszterin 1427 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4948.2 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 246 mg
-
Kálcium 1638 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 532 mg
-
Foszfor 1891 mg
-
Nátrium 592 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 708.2 g
-
Cukor 263 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 177.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2331 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 174 micro
-
K vitamin: 55 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 667 micro
-
Kolin: 869 mg
-
Retinol - A vitamin: 2272 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 694 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 995 micro
Összesen
7350
kcal
- 10% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 18.6 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 206.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 68 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 79 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.6 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 7.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 97 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 95 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 42 micro
Összesen
305
kcal
Hozzávalók
Aranygaluska
-
0.5 kg finomliszt
-
2 db tojássárgája
-
6 dkg vaj
-
1 csipet só
-
2 dkg friss élesztő
-
2 ek cukor
-
3 dl tej
-
25 dkg dió
-
10 dkg cukor
-
20 dkg vaj
Vaníliasodó
-
7 dl tej
-
2 db tojássárgája
-
2 púpozott ek finomliszt
-
2 csomag vaníliás cukor
-
75 g cukor
-
3 dkg margarin
Elkészítés
Aranygaluska
- 1 dl langyos tejben feloldjuk a 2 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, megkavarjuk, és meleg helyen futni hagyjuk.
- A lisztbe belerakjuk a sót, a tojássárgákat, a 6 dkg megolvasztott (de nem forró) vajat, a már felfutott élesztős tejet, és elkezdjük összedolgozni. Apránként adagoljuk a többi tejet hozzá. Akkor jó a tészta, ha már nem ragad a tál falára és a kezünkhöz. Konyharuhával lefedve 1 órán át kelesztjük.
- 20 dkg vajat egy tálba felolvasztunk. A megkelt tésztát 3 felé tépjük. Az első adagot lisztezett lapra tesszük, kézzel széthuzigáljuk, majd kis diónyi darabokat szaggatunk. A szaggatott darabot azonnal az olvasztott margarinba mártjuk, és egy nagyobb jénaiba rakjuk, majd így tovább a többit is.
- Egymáshoz képest lazán rendezzük a kis "tésztalabdákat". Darált diót és cukrot összevegyítünk, majd a felét egyenletesen rászórjuk a tésztára. (Vigyázzunk, hogy sok ne menjen a jénai falához, mert megég a sütésnél!)
- A következő adag tésztával ugyanúgy járunk el, mint az előbb (kinyújt-szaggat-márt-sorakoztat), annak is a tetejére (a maradék) porcukros diót szórunk. A harmadik adag tésztát is nyújtjuk-szaggatjuk-mártjuk-sorakoztatjuk. Alufóliával lazán lefedve, még 20 percig pihentetjük.
- Előmelegített 170 fokos sütőbe toljuk, laza alufóliás borítással. Így sütjük 15 percig, majd az alufóliát levéve még sütjük 25 percen át. Vaníliasodóval tálaljuk.
Vaníliasodó
- A cukrot, vaníliás cukrot a tojássárgákat és a lisztet 1 dl tejjel simára keverjük.
- Hozzáöntjük a maradék tejet, jól elkeverjük, és egy lábasban (érdemes teflonos bevonatút választani), addig főzzük, amíg sűrű, krémes állaga nem lesz. Ne forrjon!
- Folyamatosan kavargatni kell! Mielőtt lehúzzuk a tűzhelyről, jól elkavarjuk a margarint benne.
- Hűvös helyre tesszük, hogy langyos/szoba hőmérsékletű legyen, mire kész a tészta. Jó étvágyat!
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 8 alkalommal
- Receptkönyvben: 70
- Tegnapi nézettség: 10
- 7 napos nézettség: 21
- Össznézettség: 34703
- Feltöltés dátuma: 2016. március 24.
Ajánló
Gulyásleves után egy kis aranygaluska? Desszertként is megállja a helyét.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Morzsácska
39 recept
Családi recept. Édes, könnyű kis tésztafelhők ölelésében a csuda fincsi darált dió, úsznak együtt mind a selymes vaníliasodóban... olyan, mint egy tündérmese! :D