Almatorta Baklavaria konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 5% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
28g vaj202 kcal
-
6g porcukor24 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
83 kcal
-
19g diabetikus liszt62 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
3g tojássárgája8 kcal
A töltelékhez és a mázhoz
-
125g alma59 kcal
-
18g porcukor68 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
19 kcal
-
5g tojásfehérje3 kcal
Összesen
554
kcal
- 5% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
225g vaj1613 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
664 kcal
-
150g diabetikus liszt495 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
A töltelékhez és a mázhoz
-
1000g alma468 kcal
-
140g porcukor542 kcal
-
2g fahéj4 kcal
-
45g diabetikus liszt149 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
Összesen
4421
kcal
- 5% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
11g vaj79 kcal
-
2.5g porcukor10 kcal
-
5.4g tojás7 kcal
-
33 kcal
-
7.4g diabetikus liszt24 kcal
-
2.7g tojás3 kcal
-
1g tojássárgája3 kcal
A töltelékhez és a mázhoz
-
49.1g alma23 kcal
-
6.9g porcukor27 kcal
-
0.1g fahéj0 kcal
-
2.2g diabetikus liszt7 kcal
-
2g tojásfehérje1 kcal
Összesen
217
kcal
- 5% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 11.5 g
Zsír
-
Összesen 25.9 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 155 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 278.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 146 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 72.2 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 123.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 234 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 91 mg
-
Retinol - A vitamin: 227 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 78 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 207 micro
Összesen
554
kcal
- 5% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 92.2 g
Zsír
-
Összesen 207.1 g
-
Telített zsírsav 121 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 61 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 1241 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2225.7 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 93 mg
-
Kálcium 301 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 307 mg
-
Foszfor 1171 mg
-
Nátrium 324 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 577.8 g
-
Cukor 286 mg
-
Élelmi rost 49 mg
VÍZ
-
Összesen 987.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1875 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 41 mg
-
D vitamin: 163 micro
-
K vitamin: 40 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 189 micro
-
Kolin: 727 mg
-
Retinol - A vitamin: 1816 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 628 micro
-
β-crypt 121 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1653 micro
Összesen
4421
kcal
- 5% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 10.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 109.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 58 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.4 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 48.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 92 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 89 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 81 micro
Összesen
217
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
5 dkg porcukor
-
2 db tojás
-
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
-
15 dkg diabetikus liszt
-
1 db tojás
-
1 db tojássárgája
A töltelékhez és a mázhoz
-
14 dkg porcukor
-
0.5 ek fahéj
-
3 evőkanál diabetikus liszt
-
1 db tojásfehérje
Elkészítés
A tésztához
- A tésztához a vajat és a cukrot egy nagy tálba tesszük, és robotgéppel jó alaposan kikeverjük. Üssük bele egy egész tojást és egynek a sárgáját (a fehérjét megtartjuk a mázhoz), és kb. 1 perc alatt jól összedolgozzuk a vajjal. Ezt követően a lisztet fokozatosan hozzáadagoljuk. Egy ideig fakanállal dolgozzuk össze, majd kézzel fejezzük be a tészta kidolgozását. Óvatosan dolgozzuk labda formába, csomagoljuk folpack-ba, és tegyük a hűtőbe kb. 45 percre.
- Amíg a tészta hűl a hűtőben, az almát megpucoljuk, kimagvazzuk, és felszeleteljük vékony, kb. 5 mm-es cikkekre. Összekeverünk a porcukrot a fahéjjal és a liszttel egy akkora tálba, amibe később az alma is belefér.
- Miután a tészta lehűlt egy kicsit, előmelegítjük a sütőt 190°C-ra. A mázhoz a tojásfehérjét egy villával finoman felverjük egy kis tálkában és félretesszük.
- A tészta 1/3-át levágjuk és visszacsomagoljuk a folpack-ba, amíg a tészta 2/3-át kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy 20-22 cm-es piteformát. Akkorára nyújtsuk a tésztát, hogy kicsit nyúljon túl a formán.
- Az almát forgassuk bele a lisztes, porcukros, fahéjas keverékbe és egyből tegyük is bele a piteformába, hogy a porcukor nagyon ne olvadjon el az almán. A tészta maradék 1/3-át is nyújtsuk ki kb. 28 cm-esre, és borítsuk be az almát vele.
- Egy kis vízzel kenjük körbe a tészta szélét, majd a tésztafedelet nyomkodjuk rá kicsit az almára. A felesleges tésztaszéleket egy éles késsel levágjuk és a tészta tetején vágjunk öt kicsi hasítékot, hogy a gőz ott távozhasson sütés közben. (Ha szeretnénk, a tortát ennél a lépésnél le is lehet fagyasztani és később frissen kisütni.)
- A tojásfehérjével bekenjünk a tésztát és megszórjuk egy kevés porcukorral. Kb. 40-45 percig sütjük, amíg szép aranybarnára nem sül. Ekkor kivesszük a sütőből és 5-10 percig hagyjuk hűlni. Tálalás előtt még egy kis porcukorral meghintjük.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 22
- Sütés ideje: 45 perc
- Receptkönyvben: 13
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2424
- Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Múlt héten búcsúztattuk az egyik kollégámat, ezért szerveztünk egy kis búcsúztató partyt neki a nap végére. Előző nap ötleteltünk a többiekkel, hogy mit készítsünk, mit hozzunk az összejövetelre, amikor a csapat egyetlen férfi tagja felvetette: "...például Emese süthetne egy tortát..", "...mert én szem előtt tartom a csapat érdekeit, Te pedig már bizonyítottál. :) " Ez azt jelenti, sütnöm kell este egy tortát, de mit? Amerikai almás pite!! Igen! Senki nem fogja elhinni nekem, hogy még sose próbáltam ki a tradicionális amerikai almás pitét, de A's búcsúztatója tökéletes alkalomnak bizonyult kipróbálni Angela Nilsen receptjét.