Almás lilakáposzta és holland krumplipüré - hurkához és natúr sültekhez
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Eleonora - Multikulti flancolda
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
100g alma47 kcal
-
300g burgonya173 kcal
-
25g edami sajt89 kcal
-
125g májas hurka408 kcal
-
100g barna cukor380 kcal
-
5g mustár3 kcal
-
21g vaj151 kcal
-
4 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
10g barna cukor38 kcal
-
25g tej14 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
125g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
1323
kcal
- 4% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
200g alma94 kcal
-
600g burgonya347 kcal
-
50g edami sajt179 kcal
-
250g májas hurka815 kcal
-
200g barna cukor760 kcal
-
10g mustár6 kcal
-
42g vaj301 kcal
-
9 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
20g barna cukor76 kcal
-
50g tej28 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
250g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
2648
kcal
- 4% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
5.1g vöröshagyma2 kcal
-
11.3g alma5 kcal
-
33.9g burgonya20 kcal
-
2.8g edami sajt10 kcal
-
14.1g májas hurka46 kcal
-
11.3g barna cukor43 kcal
-
0.6g mustár0 kcal
-
2.4g vaj17 kcal
-
0.6g fehér balzsamecet0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1.1g barna cukor4 kcal
-
2.8g tej2 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
14.1g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
149
kcal
- 4% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 30.4 g
Zsír
-
Összesen 60.9 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 265 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2613.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 80 mg
-
Kálcium 390 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 97 mg
-
Foszfor 587 mg
-
Nátrium 1441 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 168.8 g
-
Cukor 121 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 504.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10592 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 17 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 52 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 88 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 10586 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 65 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 54 micro
Összesen
1323
kcal
- 4% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 60.9 g
Zsír
-
Összesen 121.7 g
-
Telített zsírsav 58 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 48 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 530 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5227.4 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 161 mg
-
Kálcium 780 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 195 mg
-
Foszfor 1175 mg
-
Nátrium 2882 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 337.5 g
-
Cukor 243 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 1009.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21185 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 34 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 103 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 176 micro
-
Kolin: 88 mg
-
Retinol - A vitamin: 21173 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 131 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 107 micro
Összesen
2648
kcal
- 4% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.4 g
Zsír
-
Összesen 6.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 295 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 66 mg
-
Nátrium 163 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 57 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1196 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 1195 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
Összesen
149
kcal
Hozzávalók
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
1 közepes db alma
-
600 g burgonya
-
50 g edami sajt
-
250 g májas hurka
-
200 g barna cukor
-
2 tk mustár
-
3 ek vaj
-
2 ek fehér balzsamecet
-
1 tk fahéj
-
2 csapott ek barna cukor
-
0.5 dl tej
-
1 késhegynyi szerecsendió
-
250 ml víz
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- Ha hurkát szeretnél feltétként, akkor tedd a hurkákat hideg vízbe ázni. A hagymát és az almát (magház nélkül, de héjastul) apró kockákra aprítsd fel. A lila káposztát is aprítsd hosszában, majd keresztben is nyess párat.
- Egy tapadásmentes serpenyőbe dobjunk bele kb. fél evőkanálnyi vajat, és olvaszd fel kozepes langon, majd mehet rá az aprított hagyma és egy késhegynyi őrölt/reszelt szerecsendió amit 2-3 percig pirítgass (ha le akar égni, löttyints rá egy kis vizet). Borítsd bele a káposztát, az almakockákat és 1 ek fehér balzsamecetet. Idonkent kevergetve 4-5 percig pirítgads alacsony lángon/fokozaton.
- Tegyünk fel vizet a krumpli főzéséhez. Öntsük fel 250 ml vízzel a káposztás csodát, szórjjuk meg 2 csapott ek barnacukorral, 2 tk fahéjjal, egy kis sóval és borssal. Alaposan keverjük össze, majd lefedve főzzük közepes lángon 45 percig, amíg meg nem puhul a káposzta. Rendszeresen kavargassuk és nézzünk rá, mert hajlamos odaégni. Ha szükséges, adjunk még hozzá vizet, hogy ne legyen száraz. (Ha nincs kedvünk ennyit várni, nem nagy probléma, én szeretem félnyersen is.) :D )
- Ha hurkázunk: Tegyük a hurkákat zsiradékkal kikent tepsibe. Szurkáljuk meg a tetejüket, és fröcsköljük le némi vízzel a kiszáradásuk megelőzése végett. Hideg sütőbe helyezzük, állítsuk 160 fokra, és süssük 30-40 percig egyenletes pirosságig, és legalább egyszer forgasssuk meg. (Még sose csináltam, elvileg így kell.)
- Ha egyéb húsozunk: Csináljuk, ahogy szeretnénk. =) A fűszerezés legyen natúr, ha csípősebbre szeretnénk, borssal tegyük, a paprika szerintem nem illik ehhez az édes-savanyú káposztához.
- A főzőviz valószínűleg már gyöngyözik, úgyhogy gyorsan pucoljuk azokat a krumplikat! =D
- Kockázva/szeletelve mehet a vízbe. A vizet sóval vagy ízfokozómentes zöldségleves-kockával turbózzuk fel.
- Ellenőrizgessuk a dolgokat, és várjunk... Ha a hurkák közben elkészültek, akkor vegyük ki, de a a sütőt ne kapcsoljuk ki, tekerjük fel 210 fokra. Ha nem volt bekapcsolva, akkor most tegyük meg.
- Ha a krumpli puha, leszűrhető, és készíthető a püré: egy alapos trancsírozással, egy löttyintésnyi tejjel, egy kis darabka (kb. fél ek.) vajjal, 1 tk mustárral, némi sóval, borssal és szerecsendióval ízesítsük.
- Ha a feltétet serpenyőben készítettük: öntsük le a keletkezett zsír túlnyomó részét. Ha tiszta serpenyőnk van, csak dobjunk bele kis vajat, majd a krumplipürét borítsuk bele, és szórjunk rá a sajtot lereszelve, és 8 percre helyezzük be a sütőbe (210 fokon).
- Végül jóízűen fogyaszuk el bódító szépségű tulipánmezők vizualizálása közepedte.
- Receptkönyvben: 8
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 699
- Feltöltés dátuma: 2021. február 26.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Eleonora - Multikulti flancolda
5 recept
Hagyományos holland fogás, szerintem a káposzta benne a legjobb. Az én kolbászom bolti és vega, ilyen ízvilágú sajnos nincs Magyarországon, de úgy véljük jól passzol ez a köret véres- és májas hurkához egyaránt vagy natúr ízesítésű sültekhez. Szokták fogyasztani grillezett csirkével is. En natúr sós-borsos darált marhával is szeretem. A kép nem túl bizalomgerjesztő, sajnos besötétedett, mire elkészültem... bocsi!