Gondolom, a bolti zúzáról beszélünk, mert 1 csirke 1 zúzájával olyan sokat nem lehet kezdeni. A bolti zúza már elő van készítve, meg van pucolva (jórészt). Maga a zúza egy "tasak", amit baromi erős izomrostok alkotnak. Ha ezt a tasakot felhasítjuk, belül mindenféle magmaradvány van, amit a csirke eszik - ezt kell alaposan kimosni belőle majd lehúzni azt a sárga hártyát, ami a zúza belsejét borítja. Ebben az állapotban kerül a boltba: felhasítva, kitisztítva, hártya lehúzva.
Előkészítéséhez nincs más dolgunk, csak egyenként át kell vizsgálnunk, hogy a sárga hártyát sikerült-e teljesen lehúzni a zúza belsejéről. A sárga hártya alatt a zúza belseje fehér színű, ezt már nem lehet és nem is kell lehúzni, ez már ehető. (A sárga nagyon könnyedén lejön, innen lehet megismerni, meg persze a színéről.) Tehát átnézzük, alaposan, folyó víz alatt egyenként megmosogatjuk. Ennyi!
Ezután össze kell darabolni egy kicsit, én általában a kettéhasított feleket elválasztom egymástól majd az így keletkezett feleket is elfelezem, ez már jó méret, nem kell kisebbre vágni.
A pulykazúza is épp így néz ki, de arról a belső hártyát sokkal jobb hatékonysággal húzzák le a pulykagyárban, mert maga a zúza sokkal nagyobb. Ezt is át kell nézni és alaposan megmosni. A pulykazúza-feleket egyenként 3-4 darabra kell felvágni (egy zúzát tehát 6-8 darabra), mert nagy.
Más levágnivaló nincs, lehet főzni! Készülj arra, hogy a csirkezúzának kell vagy másfél óra, a pulykának meg vagy 3, hogy teljesen megpuhuljon! Szétomlóan puhára lehet főzni, csak időt kell neki adni.