HIRDETÉS

Le tudna irni valaki reszletesen, hogy hogyan kell a zuzat pucolni? A csaladomban sosem volt nepszeru, ezert fogalmam sincs, mit kell vele kezdeni, a parom viszont szereti, de persze o sem tudja, hogyan kell elokesziteni.
Elore is koszi.

HIRDETÉS

Gondolom, a bolti zúzáról beszélünk, mert 1 csirke 1 zúzájával olyan sokat nem lehet kezdeni. A bolti zúza már elő van készítve, meg van pucolva (jórészt). Maga a zúza egy "tasak", amit baromi erős izomrostok alkotnak. Ha ezt a tasakot felhasítjuk, belül mindenféle magmaradvány van, amit a csirke eszik - ezt kell alaposan kimosni belőle majd lehúzni azt a sárga hártyát, ami a zúza belsejét borítja. Ebben az állapotban kerül a boltba: felhasítva, kitisztítva, hártya lehúzva.
Előkészítéséhez nincs más dolgunk, csak egyenként át kell vizsgálnunk, hogy a sárga hártyát sikerült-e teljesen lehúzni a zúza belsejéről. A sárga hártya alatt a zúza belseje fehér színű, ezt már nem lehet és nem is kell lehúzni, ez már ehető. (A sárga nagyon könnyedén lejön, innen lehet megismerni, meg persze a színéről.) Tehát átnézzük, alaposan, folyó víz alatt egyenként megmosogatjuk. Ennyi!
Ezután össze kell darabolni egy kicsit, én általában a kettéhasított feleket elválasztom egymástól majd az így keletkezett feleket is elfelezem, ez már jó méret, nem kell kisebbre vágni.
A pulykazúza is épp így néz ki, de arról a belső hártyát sokkal jobb hatékonysággal húzzák le a pulykagyárban, mert maga a zúza sokkal nagyobb. Ezt is át kell nézni és alaposan megmosni. A pulykazúza-feleket egyenként 3-4 darabra kell felvágni (egy zúzát tehát 6-8 darabra), mert nagy.
Más levágnivaló nincs, lehet főzni! Készülj arra, hogy a csirkezúzának kell vagy másfél óra, a pulykának meg vagy 3, hogy teljesen megpuhuljon! Szétomlóan puhára lehet főzni, csak időt kell neki adni.

Koszonom szepen! Nekifutok hamarosan, remeljuk a legjobbakat :smile:

Elmentettem, ha legkozelebb lesz a lengyel boltban zuza (az angolok az ilyet meg a kutya ele sem teszik oda persze :smile: ), kiprobalom. Gondolom, csirkevel is ugyanigy mukodik, csak az szokott lenni nekik.

Gyakran veszek pulykazúzát, szeretjük. Kedvencünk belőle a betyárleves, ha érdekel, nézd meg a receptjeim között.

HIRDETÉS

én még meg szoktam nézni a be- és kimeneti nyílásokat is, ha nem találom eléggé levágottnak, hát még kicsit nyesek belőle. egyébként tökéletes az útmutató.

Na, vettem zúzát. Végső tanácskérés, biztos, ami biztos. Így fest:
332
Megfelel ez kb. annak, ahogy egy pucolt zúzának ki kéne nézni? :smile: Megmosom, átnézem, összevágom, és lehet főzni?

Igen, ez szépen megpucolt zúza! Mos-vág-főz, semmi más dolgod nincs vele! (Nem látok rajta semmi maradék sárga hártyát, szépen meg van tisztítva.)

Jó étvágyat!

28

Azt mondanám, hogy ez tökéletes lett :smile: Szépen meg is puhult. Én továbbra sem fogom ezt a kedvenceim közé felvenni, de az ember valószínűleg nem fog panaszkodni. Van vagy két kilónyi belőle, úgyhogy eheti a zúzáját egy darabig :smiley:

Köszi a segítséget!

Vááá, de gyönyörű! Ez tényleg tökéletes, annyira jól néz ki. Lécci, küldjél fénypostával, mert én is imádom!
Örülök, hogy segíthettem! (Ha van valami, csak írj ide, ha tudok, segítek.)
Üdv: Koszider

HIRDETÉS

En szivesen kuldenek, szemely szerint nem nyugozott le most sem, de nagyon orulok, hogy sikerult ugy elkesziteni, ahogy kell, a jelek szerint szabalyszeru es finom lett, szoval most mar van meg egy recept, amivel oromet szerezhetek itthon :smile:

3 hónappal később

Én rendszeresen csinálok belőle pörköltet és gulyáslevest. Én is darabonként átpucolom és lemosom, és még 2 praktikum a zúza főzéséhez.
1. zúzapörkölt készítésénél a fözési időt feléra tudod csökkenteni ha kuktában csinálod, de csak nagyon lassú tűzün és rendszeres rázással, forgatással (mint ha bogrács lenne mivel belenyúlni közben nem tudsz), mert könnyen kozmál.
2. egy pohár vörösbor is meggyorsítja a főzést, az alkohol el forr de a savanyagok megroppantják a sejteket, szöveteket. (egy kupica ecet ugyan úgy működik de az hagy egy kis utóízt - nem baj ha a gulyást savanykásan szereted)

ezt olvastad már?
még több cikk
kapcsolódó receptek

HIRDETÉS