Tojás

Tojás

Leírás

Tojás – receptek, leírás, tippek

A tojás az emberiség ősi tápláléka. A tojás táplálkozás-élettani értéke rendkívül jelentős, mert majdnem minden tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz a szénhidrát, C-vitamin és élelmirost kivételével, ami az emberi táplálkozáshoz szükséges.

Korábban vitatott volt a tojás koleszterintartalma, de a kutatások szerint mérsékelt fogyasztása nem növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és mivel rengeteg tápanyagot tartalmaz, ezért igenis ajánlott a fogyasztása.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a tojás?

A tojás az egyik legősibb és legelterjedtebb táplálék az emberiség történetében. Sokféle állat tojása fogyasztható, a tyúktojás a leggyakrabban használt tojásféle. Sokféleképpen elkészíthető alapanyag, és alacsony a kalóriatartalma.

Hogyan vásároljuk?

Friss tojást elsősorban a piacon kaphatunk, de szuper- és hipermarketek soraiban is megtaláljuk. Mindig ellenőrizzük, felnyitva a tartó fedelét, hogy épek-e a tojások. Részesítsük előnyben a helyi termékeket, mert azok többnyire frissebbek, és kisebb az ökológiai lábnyomuk. A tojásokat általában több méretben tudjuk venni, illetve a termelési módot is feltüntetik a dobozán. Eszereint ökológiai, szabadtartású, mélyalmosat és ketreceset tudunk venni. Etikai szempontból az utóbbi a legrosszabb választás.

Mire jó a tojás?

A tojás kiváló minőségű, teljes értékű fehérjét tartalmaz, amely minden esszenciális aminosavat magába foglal. A sárgája zsírokat, köztük omega-3 zsírsavakat tartalmaz, de emellett gazdag A-, D-, E-, K-, és B-vitaminokban, valamint foszforban, szelénben, vasban és cinkben sem szerénykedik. Kalóriatartalma igen alacsony, ugyanis egy közepes tojás 70-80 kalóriát tartalmaz, így könnyedén beilleszthető különböző diétákba is.

A tojást sokféleképpen elkészíthetjük, példul főzhetjük keménytojásnak, süthetjük tükörtojásnak vagy omlettnek, de sok sütemény összetevője is. Emellett majonéz és különböző szószok alapját is adja.

Mi készülhet a tojásból?

Készülhet vaníliás banánpuding, Túrórudi-szelet, klasszik Mirinda szelet, rántott camembert fűszeres sült burgonyával és tartármártással, lazac Wellington ricottával, hajtovány, a vajdasági sós tekercs, aranygaluska-palacsinta, mákosguba-palacsinta, legegyszerűbb püspökkenyér, diós-mákos bejgliszelet, pulyka Wellington módra, Tom Cruise kókuszos-fehércsokis kuglófja, könnyű kráterszelet, fogas Orly-módra, laxpudding, a svédek burgonyával rakott lazaca, sajtos perec omlósan és Nutella-keksz.

Még több tojásos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Bármikor tudunk venni tojást piacon, szuper- és hipermarketben.

hogyan tároljam

Hűtőben tároljuk, a lejárati időt vegyük figyelembe.

100g Tojás

fehérjetartalom

12.56 g

zsírtartalom

372008.695 g

szénhidráttartalom

0.72 g

víztartalom

76.15 g

gramm tojás?

Top ásványi anyagok

Foszfor

198 mg

Nátrium

142 mg

Kalcium

56 mg

Magnézium

12 mg

Top vitaminok

Kolin

293.8 mg

B6 vitamin

0.17 g

Pantoténsav - B5 vitamin

1.533 mg

E vitamin

1.05 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

12.56 g

Zsír

telített zsírsav

3.126 g

egyszeresen telített zsírsav

3.658 g

többszörösen telített zsírsav

1.911 g

koleszterin

372 g

ásványi anyagok

Kalcium

56 mg

Vas

1.75 mg

Magnézium

12 mg

Foszfor

198 mg

Nátrium

142 mg

Cink

1.29 mg

Réz

0.072 mg

Mangán

0.028 mg

Szelén

30.7 µg

szénhidrát

cukor

0.37 g

víz

76.15 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.04 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.457 mg

Niacin - B3 vitamin

0.075 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.533 mg

Folát

47 µg

Kolin

293.8 mg

Retinol

160 µg

Béta-kriptoxantin

9 µg

Lutein+zeaxantin

503 µg

E vitamin

1.05 mg

D vitamin

82 µg

K vitamin

0.3 µg

B12 vitamin

0.89 µg

A vitamin

160 µg

B6 vitamin

0.17 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!