Glutén
Leírás
Tudományosan: a glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. Keményítővel körbevéve bizonyos gabonafélék magjainak endospermiumában találhatóak. A gliadin és a glutenin a búzaszemek fehérjetartalmának kb. 80%-át teszik ki. Mivel vízben nem oldódnak, tisztíthatóak a keményítő kimosásával. Bizonyos emberek gluténérzékenyek, ezért csak gluténmentes készítményeket fogyaszthatnak. Egyszerűen megfogalmazva: a glutén különböző gabonafélékben található ragacsos fehérjekombináció, ami normális esetben teljesen ártalmatlan, az egészséges szervezet minden probléma nélkül megemészti. A glutént más néven sikérnek is nevezik, a kenyérkészítésnél kulcsszerepe van. A legelterjedtebb gluténtartalmú gabonafélék: a búza, a tönköly, a rozs, az árpa és a zab.
Mikor vegyem
Bármikor.
hogyan tároljam
Hűvös, száraz helyen.
100g Glutén
fehérjetartalom
75.16 g
zsírtartalom
1.238 g
szénhidráttartalom
13.79 g
víztartalom
8.2 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
260 mg
Kalcium
142 mg
Nátrium
29 mg
Magnézium
25 mg
Top vitaminok
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
75.16 g
Zsír
telített zsírsav
0.272 g
egyszeresen telített zsírsav
0.156 g
többszörösen telített zsírsav
0.81 g
ásványi anyagok
Kalcium
142 mg
Vas
5.2 mg
Magnézium
25 mg
Foszfor
260 mg
Nátrium
29 mg
Cink
0.85 mg
Réz
0.182 mg
Szelén
39.7 µg
szénhidrát
rost
0.6 g
víz
8.2 g
vitaminok