Fekete burgonya
Leírás
Sötétkék, majdnem fekete héjú, kékes-lilás húsú burgonya. Több fajtája ismert. Létezik belőle citromsárga, fukszia, ibolya vagy indigókék szín is. A "Maja hajnal" vagy "Perui lila", a "Svájci kék", "Skót felföldi vörös" mind a színekre utal, tehát a magyar "fekete" teljesen hibás elnevezés - bár így került a köztudatba. A kékes-lilás beütést amúgy egy, a céklában, vöröskáposztában is fellelhető antocianin nevű antioxidáns-színezék okozza, amely kifejezetten jó hatást gyakorol a szervezetre, néhány agresszív vegyülettől védve a sejteket. Fontos, hogy az ilyen külsejű burgonya természetes, nem génmanipulált fajta, amely, mivel kevésbé kedveli a burgonyabogár, és megcsócsált levélzete is könnyebben regenerálódik, kifejezetten ajánlott biotermesztésre. Közepes a keményítő tartalma, így mindenféle elkészítési célra alkalmas. Érdekes színt ad salátáknak és a burgonyapürének, íze semmiben sem különbözik a hagyományos burgonyától.
Mikor vegyem
Amikor kapható éppen.
hogyan tároljam
Száraz, hűvös helyen.
100g Fekete burgonya
fehérjetartalom
2.05 g
zsírtartalom
0.069 g
szénhidráttartalom
17.49 g
víztartalom
79.25 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
57 mg
Magnézium
23 mg
Kalcium
12 mg
Nátrium
6 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.298 g
C vitamin
19.7 mg
Kolin
12.1 mg
Niacin - B3 vitamin
1.061 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
2.05 g
Zsír
telített zsírsav
0.025 g
egyszeresen telített zsírsav
0.002 g
többszörösen telített zsírsav
0.042 g
ásványi anyagok
Kalcium
12 mg
Vas
0.81 mg
Magnézium
23 mg
Foszfor
57 mg
Nátrium
6 mg
Cink
0.3 mg
Réz
0.11 mg
Mangán
0.153 mg
Szelén
0.4 µg
szénhidrát
rost
2.1 g
cukor
0.82 g
víz
79.25 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.081 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.032 mg
Niacin - B3 vitamin
1.061 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.295 mg
Folát
15 µg
Kolin
12.1 mg
Béta-karotin
1 µg
Lutein+zeaxantin
9 µg
E vitamin
0.01 mg
K vitamin
2 µg
C vitamin
19.7 mg
B6 vitamin
0.298 g