Ez a titka a mindig ropogós tepsis burgonyának

Napi Tippünkben egy meghökkentő trükköt hozunk, amitől mindig ropogósan kerül ki a sütőből a tepsis krumplid!

A krumplit minden formában és mennyiségben imádjuk, kezdve a pürétől a hasselbackon át a legegyszerűbb tepsis változatig. Amennyire egyszerű elkészíteni, annyira sok tipp és trükk létezik, amivel új szintre lehet emelni ezt az olcsó, mégis tápláló és laktató alapanyagot. Ez alkalommal a tepsis burgonya elkészítéséhez hoztunk egy extra lépést, amit ezentúl ne hagyj ki (hacsak nem vagy vegán)!

Ez a meglepő trükk a ropogós krumpli titka

A tojásfehérjétől lesz extrán ropogós a krumpli

A tojásfehérje a reggeli egytálételektől kezdve a süteményeken át a pékáruig számtalan ételben kulcsfontosságú összetevő. A tojásfehérje adja meg a csokoládéhab, a macaronok légies könnyedségét, de a briósok és bagelek tetején a fényes máz is ennek az alapanyagnak köszönhető.

Ráadásul a tojásfehérje a titkos összetevő, amely garantálja, hogy mindig a legropogósabb burgonya kerüljön ki a sütődből.

Ebben a trükkben a már említett tojásfehérje a sztár, ami egyszerre szolgál most kötőanyagként és textúrajavítóként. Mindössze annyit kell tenned, hogy felversz pár tojásfehérjét, amíg fehér és habos nem lesz, majd egy tál vagy egy szűrő segítségével beledobod a nyers krumplit a habba, hogy bevonja azt. Ahogy a tojásfehérje a sütőben a víztartalmának elvesztésével légies, ropogós habcsókká alakul át, úgy a sült burgonyán is ropogós bevonatot képez.

Sütőben sült krumpli

Nincs hamburger sült krumpli nélkül. Csak éppen nem mindegy, hogy milyen az a krumpli. A gyorséttermekben kapható, sült burgonyának titulált, zsírban úszó példányokat ...

Tökéletes sült burgonya

A sült krumpli a világ egyik legegyszerűbb étele, mégis oly rengeteg módon elkészíthető. Mutatunk egy Jamie Oliver kedvencéhez hasonlót, ami tényleg isteni. Ez a tepsis változat ...

Ráadásul a tojásfehérje nedves, ragacsos felületet hoz létre, így a fűszerezés még jobban rátapadhat a krumplira, így növelve tovább az ízélményt. Következésképpen nem lesz szükséged olajra vagy más zsiradékra a burgonya bevonásához. A tojásfehérje sokoldalú és semleges ízzel rendelkezik, ami nem fedi el és nem változtatja meg a burgonya fűszerezése által kapott aromákat. Az egyetlen változás a megszokottakhoz képest, hogy a burgonyát azután kell fűszerezni, miután teljesen bevonta a tojásfehérje.

A krumpli meghámozására is szükség lehet

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a vastag héjú krumplik esetében nem lesz olyan ropogós a végeredmény, ezért ezeket mindenképp ajánlott meghámozni, és azután elvégezni rajtuk a műveletet. Ezzel szemben a kisebb, vékonyabb héjú burgonyák esetében kipróbálhatod, hogy milyen, ha a héjukat rajtuk hagyod.

Bármilyen fajtát is használj, a ropogós szélek eléréséhez a másik kulcsfontosságú tényező a magas hőfok. A 220 és 230 Celsius-fok közötti hőmérséklet az ideális. Az időzítés a burgonya méretétől és típusától függ, de érdemes legalább 35 perccel számolni. Minél kisebb a burgonya vagy a burgonyaszeletek, annál ropogósabb lesz az eredmény. Amikor a krumplit a tepsibe öntöd, hagyj egy kis helyet az egyes szemek között, hogy a száraz hő minden szélét egyformán elérhesse. Ha véletlenül összeérnek a krumplik, az megakadályozza a tojásfehérjében lévő víz elpárolgását, ami viszont megakadályozza a kívánt ropogós héj kialakulását.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai tippek, amelyek megkönnyítik a munkát:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...