Innen tudhatod, ha több omega-3 zsírsavat kéne enned

Több szempontból is fontos, hogy elegendő omega-3 zsírsavat vigyünk be a szervezetbe: a sejtfelépítés szempontjából és az immunrendszer megfelelő működése érdekében is érdemes ügyelni arra, hogy meglegyen a napi szükséges mennyiség. Az alábbi jelek azt mutathatják, hogy túl keveset fogyasztasz.

Az omega-3 zsírsav a sejtmembrán fontos alkotóeleme, de a testnek azért is szüksége van rá, hogy eikozanoidoknak nevezett jelzőmolekulákat állítson elő, amelyek elősegítik az immunrendszer, a tüdő, a szív- és érrendszer, valamint az endokrin rendszer megfelelő működését.

Ez a többszörösen telítetlen zsírsav rengeteg élelmiszerben megtalálható, és mivel elég fontos a szervezet számára, jelzi is, ha nem viszel be belőle eleget.

Bőrirritáció és -szárazság

Ha nem eszel elegendő omega-3 zsírsavat, az első terület, ahol ez meg fog látszani, az a bőröd lesz. Néhány embernek még pattanásosodik is a bőre, ha ez a helyzet áll elő, de a szárazság, furcsa irritációk gyakoribbak. A zsírsav segíti a bőr egészségét, és csökkenti az esélyét annak, hogy nedvesség távozzon belőle, ezáltal megelőzi a kiszáradást is, sőt, hosszú távon a ráncosodás hatékony ellenszere lehet. A pattanások pedig azzal magyarázhatók, hogy az omega-3 csökkenti a szervezetben a gyulladás mértékét.

Depresszió

Mint ahogy az előző pontban kiderült: az omega-3 zsírsavaknak gyulladáscsökkentő hatása van, a depresszió pedig az agyi gyulladásokkal is összefüggésbe hozható. Ezen kívül kutatások bizonyították, hogy a zsírsavnak neuroprotektív funkciója van, azaz védi, támogatja az idegrendszer megfelelő működését. Bár a mentális problémák kialakulásának sok oka lehet, az omega-3-ban gazdag étrend segíthet csökkenteni az esélyét annak, hogy kialakuljon a depresszió.

Száraz szemek

Ki gondolná, hogy az omega-3 zsírsavak a szem egészségéhez is hozzájárulnak, és még akár a könnytermelést is befolyásolhatják? A szakemberek akár a szárazszem-szindrómára is fel szokták írni a gyógyszeres kezelések mellé, mert kutatások bizonyították, hogy javítja a könnyképződést. Ha úgy száraz a szemed sokszor, hogy egyébként nem vagy hajlamos rá, akkor érdemes elgondolkozni, hogy nem eszel-e keveset ebből a fontos zsírsavból.

Ízületi fájdalom és ízületi merevség

Ahogy az ember öregszik, természetes, hogy egyre többször tapasztal ízületi fájdalmat, és azt is, hogy könnyebben és gyakrabban merevednek meg a végtagjai. Ez általában csont- és ízületi gyulladásra vezethető vissza, kutatások pedig kimutatták, hogy az omega-3 készítmények segíthetnek a helyzet javításában.

Változások a hajadban

Hasonló okai vannak a hajszerkezet romlásának, mint a bőr kiszáradásának: az omega-3 zsírsavak segítenek a hajszálak egészségének fenntartásában. A haj textúrájának, a hajszálvastagságnak és a sűrűségének változása alacsony omega-3 bevitelre utalhat. Ha vékonyodik, zsírosodik vagy hullik a hajad, érdemes lehet elgondolkozni azon, hogy omega-3-hiányod lehet.

Az alacsony omega-3 szintet egyébként vérvétellel lehet megállapítani, de ilyet viszonylag ritkán csinálnak, így ha a fenti problémákat tapasztalod, érdemes lehet inkább az orvosoddal kizáratni minden más esetleges problémát, majd több omega-3-ban gazdag élelmiszert vagy étrendkiegészítőt fogyasztani. A zsírsav legjobb és legegészségesebb forrásai egyébként a zsírosabb halak.

Tudj meg többet az omega-3 zsírsavról:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...