Ezekkel az ételekkel küzdhetsz a szezonális depresszió ellen

Idén a szezonális depressziót még a koronavírus-járvány miatti korlátozások is megfejelik – nem csoda, ha rosszabbul viseli az ember. Az alábbi ételek segíthetnek egy kicsit könnyebben venni a megpróbáltatásokat.

A szezonális depresszió legfőbb megkülönböztető jele a hagyományos depresszióhoz képest az, hogy csak az év bizonyos szakaszában jelentkezik, egyébként minden tünete megegyezik vele. Szakemberek a szociális kapcsolattartást, a rendszeres testmozgást és az egészséges étkezést ajánlják a tünetek enyhítésére, az utóbbiban az alábbi élelmiszerek segíthetnek.

Sovány fehérjék

Fontos, hogy ne adjon még egy lapáttal a problémáidra az éhség, ezért figyelj oda arra, hogy eleget egyél akkor is, ha éppen semmihez nincs kedved (még talán az evéshez sem). A magas zsírtartalom azonban ilyenkor nem tesz jót a hangulatodnak, ezért inkább az olyan sovány fehérjéket válaszd, mint a csirkemell vagy a pulykamell.

Bogyós gyümölcsök

A stressz csak ront a depressziós tüneteken, a bogyós gyümölcsök pedig képesek lehetnek arra, hogy gátolják a szervezetben a kortizoltermelést, amit stresszhormonnak is nevezünk. Persze nincs olyan hatása, mint egy antidepresszánsnak, de ha rosszul érzed magad, segíthet egy kis gyümölcs a helyzeten.

Zab

Kutatások bizonyítják, hogy a zabban található folsav olyan hatásokat vált ki az agyban, ami javítja a hangulatot. Van némi tudományos bizonyíték arra is, hogy esetleg a szerotonintermelést segítheti elő, és a szervezet a folsavat használhatja ahhoz, hogy előállítja a hormont – de erre egyelőre mindent eldöntő bizonyítékok nincsenek. Az viszont biztosnak tűnhet, hogy a hangulatjavításban segíthet.

Étcsoki

Az étcsokiban található polyphenol egy antioxidánsféle, ami segít a hangulat javításában. Valójában nem is a csoki, hanem a kakaó a lényeg, így minél magasabb kakaótartalmút vásárolsz, annál jobb. Hasonló hatással van a főzött kakaó is, sőt, legfrissebb kutatások szerint még a memóriád is javulhat, ha rendszeresen fogyasztod.

Céklás-étcsokis brownie

Zöldséggel dúsítani a csokis süteményeket azért remek megoldás, mert a jócskán lejjebb tornázhatjuk vele a süti zsír- és szénhidráttartalmát, miközben a rosttartalmat pedig ...

Aszalt szilvás-étcsokis bonbon

Ez egy bűntudat nélkül falható édesség! A tömény csokinál kicsit egészségesebb változat, hiszen az aszalt gyülöccsel rengeteg rostot és vitamint is juttatunk a szervezetünkbe. Az ...

Banán

A banánban triptofán található, ami segít természetes módon megnyugodni. Ezen kívül energiát is adhat a benne található természetes, cukorból érkező szénhidrátok miatt, a kálium pedig az agyadat táplálja. Ráadásul ez a gyümölcs tele van magnéziummal is, ami javítja az alvásminőséget, és csökkenti a szorongást - mindkettő nagyon fontos a szezonális depresszió esetében.

Karamellás-banános french toast

A french toast, más néven édes bundás kenyér egy nagyon egyszerű, laktató édesség, amelyet reggeliként szokás fogyasztani, de egy könnyű leves után akár főételként is megállja a ...

Csokoládés-banános tekercs

A nagymamám régi receptje, amit gyakran készít, így illett nekem is megsütni. Hívják elefántkönnycseppnek is, de most ragaszkodnék az ő elnevezéséhez. Az egyik legfinomabb sütemény. ...

Pulykahús

A pulyka a magas fehérjetartalma miatt is nagyon fontos tápanyagforrás, de többek között ebben a húsfélében is található a triptofán nevű aminosavból, ami nyugtatóan hat a szervezetedre. Ezen kívül melatonin, azaz alvási ciklust irányító hormon is van benne – nem csoda, hogy egy kiadós pulykavacsora után nyugodt és fáradt leszel. Ha szenvedsz a szezonális depressziótól, egyél gyakrabban pulykahúst!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...