Ha eddig villával vagy cukrászecsettel próbáltad meg csokival bevonni a kekszeidet, sütijeidet, akkor itt az ideje, hogy tanulj egy egyszerűbb módszert! Ráadásul azt is átismételjük, miként lehet a legjobban csokit olvasztani mikróban és vízgőz fölött.
Hogyan olvaszd meg és csorgasd a csokoládépasztillát
A mikrohullámú sütő messze a leggyorsabb és legegyszerűbb módszer a csokoládé megolvasztására és csepegtetésére. A csokoládépasztilla jó kiindulási alap olyan édességekhez, mint a csokis sütik vagy a blondie-k. Amit fontos elmondani, hogy ezekben stabilizátorok vannak, amelyek megakadályozzák, hogy olyan simán megolvadjanak, mint egy tábla csoki.
Illetve azt is bele kell kalkulálnod, hogy olvadás után más lesz a textúrája.
Ha ezt tudomásul vetted, akkor görgess lejjebb, és kövesd az alábbi lépéseket.
- Tedd a tej-, ét- vagy fehér csokoládépasztillát egy mikrózható tálba. A csokoládét 30 másodperces intervallumokban mikrózd meg, közben kevergesd át egy spatulával. Folytasd ezt mindaddig, amíg a pasztillák teljesen fel nem olvadnak és simává nem válnak. Ha az túl sűrűnek találod a csokit megolvasztva, keverj hozzá kókuszolajat, egyszerre 1 evőkanállal, amíg jó folyós állagúvá nem válik. Tedd félre a tálat néhány percre, hogy kissé kihűljön.
- Egy spatula segítségével óvatosan tedd át a meleg olvasztott csokoládét egy nagy műanyag visszazárható zacskóba.
- A műanyag zacskó egyik sarkából vágj le ollóval egy picike darabot (ha vastagabb csíkokat szeretnél a sütidre csorgatni, akkor értelemszerűen nyugodtan vághatsz nagyobb nyílást).
- Két kézzel tartsd stabilan a műanyag zacskót az olvasztott csokoládéval, úgy, hogy a levágott sarok lefelé nézzen az édesség fölé. Finoman nyomd össze a zacskót, és előre-hátra mozdulatokkal gyorsan csepegtesd a csokoládét a felületre. Ha olyan édességeket díszítesz, mint a biscotti, akkor segít, ha vagy közvetlenül egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezed őket a csorgatás előtt, vagy egy sütőpapírral bélelt tepsibe állított hűtőrácsra teszed a desszertet, így könnyű lesz később eltakarítani.
Hogyan olvaszd meg és csorgasd a táblás csokoládét
A csokibevonónak, illetve a hagyományos táblás csokinak eltér az állaga az olvasztott pasztilláétól, de ez nem is baj. Bár a bevonót épp süteményekhez történő felhasználásra állították elő, mi azért azt javasoljuk, hogy az elérhető legjobb minőségű csokit válaszd. Bár alapvetően ezt is felolvaszthatod mikróban, akkor vízgőz fölött olvaszd meg – mutatjuk, hogyan.
- Egy tábla tej-, ét- vagy fehér csokoládét vágj apró darabokra.
- Tedd az apróra vágott csokoládét egy nagy hőálló üvegtálba, amelyet forró vízzel teli lábos fölé helyezel (ügyelj arra, hogy a víz ne érjen a tál aljához). Egy gumispatula segítségével időnként keverd meg az apróra vágott csokoládét, miközben az megolvad.
- Folytasd a csokoládé kevergetését, ahogy elkezd olvadni.
A csokoládét többször keverd meg, amíg teljesen felolvad, és teljesen simává válik. Tedd át a tálat a konyhapultra, és hagyd a csokoládét néhány percig hűlni.
- Ezután kövesd a fenti lépéseket. A spatulával kanalazd át a csokit a zacskóba, majd vágj egy kicsi lyukat a sarkára. Mind a két kezed használva stabilan tartsd a zacskót a sütemények fölé, majd gyorsan ide-oda mozgatva a kezed, csorgasd rájuk az olvasztott csokoládét.
Jó díszítést!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több tartalom, cikk és ötlet a készülődéshez: