Ezzel a 6 mikrós trükkel könnyebbé (és gyorsabbá) teheted a főzést

Ha nem is a legegészségesebb megoldásokat kínáló konyhai kisgép, az tagadhatatlan, hogy a mikrohullámú sütő rengeteg módon gyors segítségünkre tud lenni a főzésben.

A mikrohullámú sütő nem arra való, hogy háromfogásos vacsorákat készítsünk el benne, efelől senkinek nincs kétsége: egy bögrés süti vagy egy mirelit pizza olykor-olykor gyors segítségére siethet az éhező gyomornak, ezeket a megoldásokat viszont csak kevesen alkalmazzák napi szinten. De akkor mire való a mikró? Csak arra jó, hogy felmelegítsük benne az előző napról maradt levest, vagy kiolvasszuk a fagyasztott húst, lasagne-t? Nem, szerencsére egy csomó időt meg tudunk vele spórolni, legyen szó rizsfőzésről vagy éppen a zöldségek puhításáról.

Könnyen kivitelezhető trükköket mutatunk!

1. Száríts vele fűszereket

Mivel a mikró elsősorban a vízmolekulákat vezeti el működés közben, kitűnő gépezet ahhoz, hogy dehidratálja, kiszárítsa a párnapos zöldfűszereket úgy, hogy azok se színűkből, se ízükből ne veszítsenek a szárítás során. A fűszerek egy-két perc alatt kiszáradnak a mikróban, ezután érdemes még egy mozsárban megtörni, majd jól zárható csomagolásban tárolni őket a legközelebbi felhasználásig.

Pikkpakk mikrós brownie

Ha időhiányban szenvedünk, esetleg nincsen sütő a házban, vagy csak lusták vagyunk, akkor íme az ultimate ötperces sütemény! Kakaós-csokoládés brownie, némi fehérjével pimpelve, hogy ...

Mikrós bögrés fahéjas csiga

Nincs kedved sütőt melegíteni és bonyolult tésztákkal vesződni, de megtetszett egy Instagram képen gőzölgő fahéjas csiga? Készíts otthon, 5 perc alatt a mikróban hasonlót!

Kókuszkrémes-kakaós kráter

Keresgéltem receptek között, és rátaláltam. Az eredeti recept szerint ez bögrében készül, de így szerintem sokkal szebb. Nem gondoltam, hogy ilyen jól fog kinézni, mikor kiborítom, így ...

2. Süsd benne ropogósra a hagymát

Legyen akár vörös-, új- vagy fokhagyma, a felszeletelt hagymafélék egy kis olaj segítségével percek alatt ropogósra sülnek a mikróban.

A nagyobb hagymaféléket vágjuk negyedekre, a fokhagymát pedig közepes méretű kockákra. Egy mikrózható tálba tegyük bele a zöldségeket, majd öntsük fel annyi olajjal, amennyi ellepi a tál tartalmát.

Ezután a legmagasabb fokozaton kezdjük el öt percig mikrózni az ételt, percenként tartsunk szünetet és keverjük fel a hagymát. Az utolsó perceknél nagyon figyeljünk, ilyenkor már könnyen odaéghetnek a kisebb darabok!

3. Főzz benne rizst

Bár időt nem spórolsz vele, ha egy nagyobb főzésnél már nincs hely a főzőlapon, mikróban is szuper rizst készíthetsz a következő módon: mosd át a rizst a csap alatt bő meleg vízzel, majd egy mikrózást jól tűrő tálba öntsd bele a rizst, és adj hozzá annyi vizet (plusz még két evőkanálnyit), amennyit a csomagoláson ajánlanak. Takard le a tálat egy tiszta konyharuhával (semmiképpen se fedővel, attól csak ki fog futni a felforrt víz). A mikró legmagasabb fokozatán főzd a rizst 10 percig, majd közepes fokozaton még 15 percig.

4. Puha röszti

Az olajban sült házi rösztihez első körben muszáj megfőznünk a krumplit, ez a feladat pedig nem kevés időnket veszi el, pedig a krumplit akár mikróban is meg lehet puhítani néhány perc alatt: egy villa segítségével ejtsünk mély lyukakat a burgonyán, majd rakjuk be 3-4 percre a mikróba, lehetőleg a legnagyobb teljesítményen. Várjuk meg, amíg a krumpli kihűl, ezután könnyen le tudjuk majd szedni a héjat, a puha krumplit pedig már egyszerűen szét tudjuk nyomni és ízesíteni ahhoz, hogy végül ízletes rösztit süthessünk belőle.

5. Kukorica

Bár még messze van a friss kukoricák szezonja, mi már kipróbáltuk, lehet-e 5 perc alatt kukoricát főzni a mikróban. A jó hír az, hogy nagyon finom kukoricát készíthetünk így, csupán a friss levelekre, némi vízre, egy mikrózható tálra, és egy kevés frissentartó fóliára lesz szükségünk:

6. Párolás helyett

Egy tányérra készítsd ki a megpárolni kívánt zöldségeket, takard le 3 réteg nedves papírtörlőkendővel, és a legmagasabb teljesítményre rakd fel őket puhulni egy-két percre, villával pedig ellenőrizd, kellően megpuhultak-e a zöldségek.

Hasonló trükköt akár a cukkini vagy a padlizsán puhításánál is bevethetsz, egy papírtörlővel lefedett tányérra sorakoztasd fel a zöldségszeleteket, fedd le őket még egy tányérral (ez segít majd "kinyomni" a vizet a zöldségekből), majd hasonlóan az előbbi metódushoz mikrózd őket 3-5 percig.


További mikrós trükköket itt találsz!

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...