Ahogy már július második felét tapossuk, egyre jobb áron kapható a zöldségeseknél a friss kukorica. Én alapvetően a főzés híve vagyok, az edény aljára rakok pár frissebb levelet, ráteszem a kukoricákat, újabb levelekkel lefedem, felöntöm vízzel, és forrástól számított 15-20 percig főzöm a törökbúzát. Ez az eljárás alapvetően nem sok idő, bár néha kicsit bosszankodom, miért nem hűl ki hamarabb, de a végeredmény (ha jó az alapanyag) számomra majdnem mindig tökéletes.
Munkatársam, Gábor azonban egy érdekes trükkre hívta fel a figyelmemet, amelyet úgy éreztem, muszáj kipróbálnom. Mikróban főzött kukoricát, ráadásul, annyit már most elárulok, hogy alig használt hozzá vizet!
Na de hogyan lesz puha 5 perc alatt?
Első lépésként leszedtem a leveleket a kukoricáról, az alsóbb, frissebb levelek közül néhányat pedig betettem egy mikrózható üvegtál aljára (kerámiatál is jó, a lényeg, hogy magas falú legyen).
A levelekre rápakoltam a kukoricát, első körben pedig 5 deciliter vízzel lelocsoltam a csövet, gondolván, hogy majd a forrósodó vízben fog megpuhulni.
Ezután egy nagyobb darab folpack-kal gondosan letakartam a tálat úgy, hogy lehetőleg ne menjen be levegő, majd 1000 Watton 5 percig mikróztam a kukoricát, kíváncsian várva, mennyire fog megpuhulni.
ÉS SIKERÜLT, PEDIG NEM IS ÚGY CSINÁLTAM, AHOGY KELLETT VOLNA!
A kukorica megpuhult,és nagyon finom lett, pedig, mint utólag kiderült, jóval több vizet öntöttem hozzá, mint kellett volna.
A mikrós kukoricának ugyanis nem az a lényege, hogy a forró vízben megpuhuljon, hanem az, hogy a forró víz által kicsapódó gőztől legyen puha és lédús. Ebből kifolyólag pedig minél kevesebb a víz, annál hamarabb keletkezik gőz, amit a folpack a mikrózás végéig bent tart a tálban.
Mivel az első próbálkozásnál fél liter vízzel dolgoztam, a másodiknál már csak egy deciliter vízzel locsoltam le kukoricákat. Mikor kinyitottam a mikró ajtaját, arra lettem figyelmes, hogy a fólia egészen felpúposodott, és sokkal több vízcsepp csapódott ki rajta, mint az előző próbálkozásnál.
A kukorica megpuhult és nagyon ízletes lett, egy kevés sóval és/vagy vajjal megbolondítva pedig tökéletes nassolnivaló vált belőle, talán egy nagyon picit keményebb lett, mintha főztem volna, és persze vizet sem nagyon lehetett belőle kiszívni, de aki kóstolta, meg nem mondta volna, hogy mikrózva lett, és nem főzve.
Persze alapvetően maradtam főzéspárti, ha égető vágyat érzel arra, hogy azonnal kukoricát egyél, ez az ötperces trükk még jól jöhet a nyár folyamán!
Ezeket olvastad már?
Lágy és krémes édesburgonyapüré 5 és fél perc alatt? Kipróbáltam...
Az internetet böngészve egy végtelenül egyszerű és gyors receptre bukkantam, amiről először nem is hittem el, hogy jó lehet. Tévedtem!
Masszi- Rigó CsillaEgyél bátran kukoricát, ha fogyni szeretnél - ne dőlj be...
Sokan mondanak le a kukoricáról hiszen cukortartalma miatt "tilos" fogyasztani. Ez persze butaság - tartsd be az alábbiakat, és nem kell lemondanod kedvencedről!
Bodon Judit dietetikusMiért pattog a kukorica?
A pattogatott kukorica szinte mindannyiunk kedvence. Miért és hogyan "pattog"? Milyen kukoricából készül? Ha meg akarod tudni, olvass tovább!
Coook