HEURÉKA! Megvan a trükk, amitől finom lesz a másnapos rizs

Az internet tele van kétes eredetű videókkal, most viszont a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy létezik megoldás a száraz, másnapos rizs problémájára.

Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy a hétköznapi ebédhez nem friss, hanem az előző napról megmaradt rizst kellett felhasználnia. Bár a rizsfőzés külön művészet, még egy tökéletesen elkészített köret sem olyan másnap, mint frissen, az ember pedig sokszor csak jobb híján nyomja le a torkán a forgácsos, száraz rizst.

Rizskedvelő ember lévén évek óta keresem a megoldást, hogyan lenne megmenthető a másnapos rizs, eddig viszont nem jártam sikerrel. Volt, hogy egy kevés vajjal próbáltam megmelegíteni (nagyon zsíros lett), volt, hogy egy gyűszűnyi vízzel öntöttem fel és raktam a mikróba (semmit sem ért), és volt, hogy az egészet dühömben inkább megfőztem tejberizsnek, a csirkecombot pedig csak a zöldségkörettel együtt fogyasztottam el (és ez nem panasz, nagyon jó volt úgy is).

Aztán jött egy cikk, ami mindent megváltoztatott. A Thekitchn oldala egy TikTok- videót osztott meg, amely arról szól, hogyan lehet felfrissíteni a másnapos rizst:

@caloriequeen14

#stitch with @officialtiktoknurse This actually worked! Tik Tok is an education

Spongebob - Dante9k

A videó szerint, ha a rizsre ráraksz egy darab jégkockát, és úgy teszed a mikróba, a jég felpuhítja a köretet, így az újra friss lesz. Gondoltam, én is kipróbálom a trükköt, azonban az elmúlt két héten furcsamód mindig azonnal elfogyott a rizs, egy szem sem maradt másnapra. Végül éppen maradt egy fél adag jázminrizsem tegnapról, így fogtam egy darab jégkockát, tányérra kanalaztam a maradék köretet (ó, ahogy a kis, kemény szemek koppantak a porcelánon!), majd beraktam egy percre a mikróba a tányért, és HEURÉKA!

Csoda történt!

A jég egy perc alatt sem olvadt el, a rizs pedig tényleg puha és finom lett, mintha frissen főztem volna. Hogy mi az épen maradt jégkockára a magyarázat? A fagyott vízben lévő hidrogénkötések megakadályozzák a vízmolekulák forgását, ezáltal a mikrohullámú energia elnyelését is. A maradék jázminrizs a mikróban éppen annyi gőzhöz jutott hozzá egy perc alatt, hogy megpuhulhasson a kemény rizs. Ha legközelebb neked is marad egy marék rizs előző napról, próbáld ki te is ezt az egyszerű trükköt!

Prasorizo

Rizottó jellegű görög egytálétel, kimondhatatlan névvel. Tökéletes tavaszköszöntő! Receptinspiráció amuse your bouche blogjáról.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a trükkök is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...