Az interneten rengeteg atombiztosnak ígért trükk kering a tökéletes sült burgonyához, de valóban beváltják ezek a hozzájuk fűzött reményeket? Mégpedig azt, hogy a sütőből kivéve kívül szuper ropogós, aranybarna krumplit kapunk. A The Kitchn gasztronómiai oldal hét, az interneten keringő tutinak mondott módszert tesztelt le a sült burgonya elkészítésére, és kettő igazi befutónak bizonyult.
Módszer: először párold meg
A Bon Appétit magazin „tökéletesen sült burgonyát” ígér ezzel a kétlépéses módszerrel. A lényeg, hogy először meg kell párolni a burgonyát: egy peremes tepsire helyezzük kevés vízzel, a tepsit dupla réteg alufóliába csomagoljuk, és a 220°C-os sütő legalsó rácsára helyezzük. A burgonyát puhára pároljuk, majd kivesszük a sütőből kicsit hűlni. Ezután megkenjük olajjal és sóval, és 20-25 percre a 260°C-os sütő legalacsonyabb rácsán tepsiben, vágott oldalukkal lefelé és megsütjük.
További mesés krumplireceptek:
A módszer elég macerás, és nem is éri meg. A párolás elég körülményes, ráadásul veszélyes is, hiszen ott a forró víz, meg az alufóliát is át kell szúrni, hogy lásd, már puhára párolódott-e. A végén a 20-25 perces sütési idő is elég extrém a 260 fok mellett, ennyire egyáltalán nincs szükség.
Módszer: először áztasd
Ez a módszer a TikTokról ered, és bár rengeteg hasznos tippet, trükköt tanultunk a közösségi oldalról, ez nem feltétlenül szerepel a legjobbak között. A Paste Queen népszerű felhasználó terjesztette el ezt a módszert, aminek lényege, hogy sütés előtt 30 percre vízbe áztatjuk a krumplikat, hogy megpuhuljanak. A második tippje pedig, hogy melegítsük elő a sütőt, hogy a burgonya ne tapadjon le és essen szét. Végül 190 fokon 45 percig ajánlott sütni a burgonyákat.
A befektetett időt és energiát tekintve nem túl körülményes ez a módszer, de az eredmények sem voltak kiugróak. A tanulság? Nem minden trükk arany, amit a TikTokon látunk. Érdekesség, hogy sütés közben a héja le is vált a krumpliról.
Módszer: villával szurkáld meg
Az ausztrál One Pot Chef-től származik az ötlet, ami alapvetően szintén nagyon egyszerű: egy villával megszurkálja a krumplikat, hogy extra ropogósak legyenek.
Emellett a sütőpapírra alufóliát tesz, ami az elmondása szerint visszaveri a hőt, ezzel elősegíti, hogy megsüljön és ropogós legyen a burgonya, pluszban pedig így kevesebbet is kell takarítani.
A szomorú tény azonban az, hogy a szurkálás nem segít a ropogósságon. Viszont nagyon ízletes volt így a krumpli, mivel az olajnak és sónak volt mibe „kapaszkodnia” az egyenetlen szélek által. A megjelenésük is kicsit furcsa lett ezáltal. Az alufólia a takarítást tényleg leegyszerűsítette, de a burgonyák inkább barnák, mint aranyszínűek lettek ezáltal.
Módszer: forgasd meg olívaolajban
Molly Stevens szakácskönyv-író áll emögött a módszer mögött, amit a Fine Cooking oldalán lehet olvasni. Eszerint csak egy 190°C-os sütő, egy béleletlen tepsi és időnkénti forgatás szükséges a tökéletes krumplihoz, így ez a legkevésbé körülményes módszer. A lényeg, hogy előtte jó alaposan meg kell forgatni olajban (és fűszerekben).
A legjobb, ha olíva olajat használsz ennél az eljárásnál, és gyakran megforgatod a burgonyákat, amitől ropogósak (bár még mindig nem ez a legjobb eljárás) és aranybarnák lesznek.
Módszer: használj sütőpapírt
A sütőpapírral bélelt tepsiben egyszerű és népszerű módszer, amit számos szakácskönyvben, magazinban és blogban lehet olvasni. A módszer teszteléséhez 220°C-os sütőt, kevés olíva olajat használtak, és a 40-45 perces ütési idő felénél egyszer megforgatták a krumplikat.
Néha az egyszerű megoldások a legjobbak, amit ez a módszer is bizonyít. Szinte magától értetődő az eljárás, az eredmény mégis majdnem olyan jó volt, mint az összetettebb eljárások esetében: kívül ropogós, belül puha krumpli.
Módszer: előfőzés és megdolgozás
Az angol konyhában elterjedt módszerről van szó, ami nem véletlenül ilyen népszerű: valóban hatékony. De miről is van szó? Először jön az előfőzés, vagyis forrásban lévő vízbe tesszük a krumplit, de épp csak annyi időre, hogy megpuhuljon. Ezután egy tálba tesszük őket, amit lefedünk egy tállal, megfordítjuk, majd jól összerázzuk az egészet. 230°C-os sütőben, 40-45 percig kell sütni aztán a krumplit, de olykor érdemes még pluszban megforgatni őket.
Az ítélet? Sallangmentes tipp a ropogós krumplihoz. Mindenképp érdemes kipróbálni!
Módszer: előfőzés, szódabikarbóna és megdolgozás
Egy apró különbség a fenti klasszikus eljáráshoz képest, de épp ez a siker kulcsa. A szódabikarbónát a sós főzővízhez kell hozzáadni, hogy lúgosabbá tegye, ami segít lebontani a burgonya külső rétegét, ezáltal extra ropogósra sül. Ahelyett, hogy hideg vízzel kezdenénk, a burgonyát a már forrásban lévő vízhez adjuk, ami szintén elősegíti a folyamatot. Majd jöhet az összerázás, végül pedig a 230°C-os sütőbe mehet a tepsi 45-50 percre. Olykor itt is érdemes megforgatni a krumplikat.
Egyértelműen ez az eljárás lett a kísérlet győztese, úgyhogy, ha legközelebb a vendégeknek sült krumplit készítesz, elő a szódabikarbónával!
Ezeket is olvasd el!