7 módszer rangsorolva, ami ropogós sült burgonyát ígér

Ahány ház, annyiféle sütési technika, de vajon melyik lehet a legjobb?

Az interneten rengeteg atombiztosnak ígért trükk kering a tökéletes sült burgonyához, de valóban beváltják ezek a hozzájuk fűzött reményeket? Mégpedig azt, hogy a sütőből kivéve kívül szuper ropogós, aranybarna krumplit kapunk. A The Kitchn gasztronómiai oldal hét, az interneten keringő tutinak mondott módszert tesztelt le a sült burgonya elkészítésére, és kettő igazi befutónak bizonyult.

7 módszer rangsorolva, ami ropogós sült burgonyát ígér

Módszer: először párold meg

A Bon Appétit magazin „tökéletesen sült burgonyát” ígér ezzel a kétlépéses módszerrel. A lényeg, hogy először meg kell párolni a burgonyát: egy peremes tepsire helyezzük kevés vízzel, a tepsit dupla réteg alufóliába csomagoljuk, és a 220°C-os sütő legalsó rácsára helyezzük. A burgonyát puhára pároljuk, majd kivesszük a sütőből kicsit hűlni. Ezután megkenjük olajjal és sóval, és 20-25 percre a 260°C-os sütő legalacsonyabb rácsán tepsiben, vágott oldalukkal lefelé és megsütjük.

További mesés krumplireceptek:

Harmonikaburgonya

Ezt a harmonika névre elkeresztelt burgonyát ismét a TikTok egy újabb kajahulláma generálta, amit muszáj nekünk is meglovagolnunk. Nem véletlen, hogy annyian imádják, hiszen igen mókásan ...

Pompomburgonya

A sült burgonya a legnagyobb klasszikus, minden mennyiségben és formájában szeretjük. A 15 órás burgonya őrülete után itt egy újabb szuper izgi sültkrumpli-recept, ami a pompomburgonya ...

15 órás burgonya

Ne tévesszen meg senkit a neve, nem 15 órán át kell vele foglalkozni, hanem maximum 15-20 percet! Kívül extra ropogós, belül szaftos és puha, szinte már krémes. Ez a rétegezett sült ...

A módszer elég macerás, és nem is éri meg. A párolás elég körülményes, ráadásul veszélyes is, hiszen ott a forró víz, meg az alufóliát is át kell szúrni, hogy lásd, már puhára párolódott-e. A végén a 20-25 perces sütési idő is elég extrém a 260 fok mellett, ennyire egyáltalán nincs szükség.

Módszer: először áztasd

Ez a módszer a TikTokról ered, és bár rengeteg hasznos tippet, trükköt tanultunk a közösségi oldalról, ez nem feltétlenül szerepel a legjobbak között. A Paste Queen népszerű felhasználó terjesztette el ezt a módszert, aminek lényege, hogy sütés előtt 30 percre vízbe áztatjuk a krumplikat, hogy megpuhuljanak. A második tippje pedig, hogy melegítsük elő a sütőt, hogy a burgonya ne tapadjon le és essen szét. Végül 190 fokon 45 percig ajánlott sütni a burgonyákat.

A befektetett időt és energiát tekintve nem túl körülményes ez a módszer, de az eredmények sem voltak kiugróak. A tanulság? Nem minden trükk arany, amit a TikTokon látunk. Érdekesség, hogy sütés közben a héja le is vált a krumpliról.

Módszer: villával szurkáld meg

Az ausztrál One Pot Chef-től származik az ötlet, ami alapvetően szintén nagyon egyszerű: egy villával megszurkálja a krumplikat, hogy extra ropogósak legyenek.

Emellett a sütőpapírra alufóliát tesz, ami az elmondása szerint visszaveri a hőt, ezzel elősegíti, hogy megsüljön és ropogós legyen a burgonya, pluszban pedig így kevesebbet is kell takarítani.

A szomorú tény azonban az, hogy a szurkálás nem segít a ropogósságon. Viszont nagyon ízletes volt így a krumpli, mivel az olajnak és sónak volt mibe „kapaszkodnia” az egyenetlen szélek által. A megjelenésük is kicsit furcsa lett ezáltal. Az alufólia a takarítást tényleg leegyszerűsítette, de a burgonyák inkább barnák, mint aranyszínűek lettek ezáltal.

Módszer: forgasd meg olívaolajban

Molly Stevens szakácskönyv-író áll emögött a módszer mögött, amit a Fine Cooking oldalán lehet olvasni.  Eszerint csak egy 190°C-os sütő, egy béleletlen tepsi és időnkénti forgatás szükséges a tökéletes krumplihoz, így ez a legkevésbé körülményes módszer. A lényeg, hogy előtte jó alaposan meg kell forgatni olajban (és fűszerekben).

A legjobb, ha olíva olajat használsz ennél az eljárásnál, és gyakran megforgatod a burgonyákat, amitől ropogósak (bár még mindig nem ez a legjobb eljárás) és aranybarnák lesznek.

Módszer: használj sütőpapírt

A sütőpapírral bélelt tepsiben egyszerű és népszerű módszer, amit számos szakácskönyvben, magazinban és blogban lehet olvasni. A módszer teszteléséhez 220°C-os sütőt, kevés olíva olajat használtak, és a 40-45 perces ütési idő felénél egyszer megforgatták a krumplikat.

Néha az egyszerű megoldások a legjobbak, amit ez a módszer is bizonyít. Szinte magától értetődő az eljárás, az eredmény mégis majdnem olyan jó volt, mint az összetettebb eljárások esetében: kívül ropogós, belül puha krumpli.

Módszer: előfőzés és megdolgozás

Az angol konyhában elterjedt módszerről van szó, ami nem véletlenül ilyen népszerű: valóban hatékony. De miről is van szó? Először jön az előfőzés, vagyis forrásban lévő vízbe tesszük a krumplit, de épp csak annyi időre, hogy megpuhuljon. Ezután egy tálba tesszük őket, amit lefedünk egy tállal, megfordítjuk, majd jól összerázzuk az egészet. 230°C-os sütőben, 40-45 percig kell sütni aztán a krumplit, de olykor érdemes még pluszban megforgatni őket.

Az ítélet? Sallangmentes tipp a ropogós krumplihoz. Mindenképp érdemes kipróbálni!

Módszer: előfőzés, szódabikarbóna és megdolgozás

Egy apró különbség a fenti klasszikus eljáráshoz képest, de épp ez a siker kulcsa. A szódabikarbónát a sós főzővízhez kell hozzáadni, hogy lúgosabbá tegye, ami segít lebontani a burgonya külső rétegét, ezáltal extra ropogósra sül. Ahelyett, hogy hideg vízzel kezdenénk, a burgonyát a már forrásban lévő vízhez adjuk, ami szintén elősegíti a folyamatot. Majd jöhet az összerázás, végül pedig a 230°C-os sütőbe mehet a tepsi 45-50 percre. Olykor itt is érdemes megforgatni a krumplikat.

Egyértelműen ez az eljárás lett a kísérlet győztese, úgyhogy, ha legközelebb a vendégeknek sült krumplit készítesz, elő a szódabikarbónával!

Forrásunk volt.


Ezeket is olvasd el!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...