7 értékes konyhai folyadék, amit kidobsz, pedig nem kéne

A maradékmentést sosem lehet túlzásba vinni, mindig akadnak újabb módok a konyhában, amivel csökkenthetjük a kidobott élelmiszerek és alapanyagok mennyiségét. Most néhány olyan folyadékot fogunk szemügyre venni, amik sok mindenre használhatók, ennek ellenére mégis a lefolyóban végzik.

Nem csak a tészta főzővize képes csodákra a konyhában: rengeteg olyan hasonló tulajdonságú folyadék akad konzervekben, üvegekben és főzési folyamatok végén, amiket semmiképp nem szabad kidobni. Gazdagíthatjuk velük ugyanis levesek, raguk és egytálételek ízét és állagát. A főzővíz, a maradék fűszeres olaj vagy ecet aranyat ér, lássuk, mit kezdhetünk velük a konyhában.

7 értékes konyhai folyadék, amit kidobsz, pedig nem kéne

Konzerv hüvelyesek leve

A vegán konyha egyik csodálatos alapanyag az aquafaba, azaz a konzerv hüvelyesek maradék sűrű leve. Azért olyan különleges ez a folyadék, mert a benne lévő fehérjék miatt hasonlóan viselkedik, mint a tojásfehérje.

Kemény habbá verhető, így lehet belőle sütemény vagy bármilyen édesség. Sűríthetünk vele levest, szószt vagy ragut is.

Íze nem sok van, ezért nem kell aggódnunk amiatt, hogy drasztikusan megváltoztatja az ételeink aromáját. Szinte észre sem fogjuk venni, hogy benne van a lé, mégis sokkal több lesz tőle bármi, amit vele főzünk.

Savanyúságok leve

Kiváló ízfokozó lehet a savanyúk leve, mivel főleg ecetből áll. A savas dolgok pedig köztudottan serkentik a nyálelválasztást, amitől intenzívebben érezzük az ízeket.

Használhatjuk salátaöntetekhez vagy mártásokhoz, ha egy kis frissességet akarunk beléjük csempészni. Levesek tetejére is csepegtethetünk belőle, de szendvicskrémekbe is keverhetjük.

Kukorica főzővize

Ugyan a nyárnak már vége, de talán még elcsíphetünk néhány friss kukoricacsövet. Ha megfőzzük őket otthon, tartsuk meg a visszamaradt levet. Egyrészt tele van kukoricaízzel, így remek kiegészítője lehet bármilyen zöldséges ételnek.

Alapléként is megállja a helyét, és így megágyazhatunk vele sima és krémleveseknek is.

Zöldségek főzővize

A zöldségek elkészítésére sok különböző módszer adott. Ezek közül a vízben főzés nem a legegészségesebb, mert a zöldség elveszíti a tápanyagok nagy részét. Jó hír viszont számunkra, hogy ha mégis ezt a főzési technikát választjuk, egy ízletes és sokszínűen használható levünk marad hátra.

Ezt az előző folyadékokhoz hasonlóan megőrizhetjük, hogy jobbnál jobb ételeket főzzünk meg vele a későbbiekben. Ha nem tudjuk azonnal felhasználni, akkor se öntsük ki, hanem fagyasszuk le.

Burgonya főzővize

Mindegy, milyen formában főzzük meg a krumplit: egészben vagy darabolva, a hátramaradt víz nagyon értékes folyadék. A zöldségből ugyanis kifő a keményítő, ezért a maradék egy sűrű, opálos lé lesz. Ezt elsősorban krumplis köretekben vagy levesekben tudjuk használni: például a krumplipürét is gazdagíthatjuk vele.

Arra figyeljünk, hogy ha héjastul főzzük a burgonyát, és fel akarjuk használni a főzővizet, akkor előtte alaposan mossuk meg a zöldséget.

Tészta főzővize

Erre a csodás folyadékra nem is kell túl sok szót fecsérelnünk. Az olaszoktól már sokan eltanulhattuk a trükköt, hogy minden fazék tészta vizéből egy bögrényit érdemes megmenteni. Ugyanis miután összekeverjük a kifőtt tésztát a szósszal, fellazíthatjuk vele a túl sűrű ragut.

Currys lencseragu

Ezt a lencseragut többeknek is a kedvence lehet, hiszen a szilveszteri lencsézés pazarul megoldható vele, mégis valami más, valami új, valami izgalmasabb kombináció. Neked való: - ha unod ...

Vegán krumplipüré

Egy jó krumplipüré sose rossz! Ráadásul egyáltalán nem ördöngösség teljesen tejmentesen elkészíteni, attól még simán lehet szuperfinom és krémes! Rántott zöldségek, raguk, ...

Halkonzervek olaja

Az alcím kissé megtévesztő, mert nem csak a halkonzervek olaját használhatjuk a konyhában. Bármilyen üvegben vagy konzervben eltett zöldség, hal vagy más készítmény, ami olajban úszik, olyan kincset rejt magában, amit kár lenne elpazarolni.

A fűszeres olajat tegyük szendvicskrémekbe vagy mártogatósokba, pirítsunk rajta zöldségeket ételek alapjaként, vagy használjuk bármilyen módon az egyszerű napraforgóolaj helyett.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Maradékmentés mesterfokon:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...