A savanyúság levét vétek kiönteni, amikor ennyi mindenre jó

Zavaró tud lenni, amikor kárba vész valamilyen fogyasztható alapanyag. Így van ez a savanyúságok levével is, amelyet hajlamosak vagyunk kiönteni. Pedig nem kéne!

Magyarként rengeteg étel szinte elképzelhetetlen kovászos uborka vagy cékla nélkül. Amikor heti rendszerességgel fogy otthon több üveg, felmerülhet bennünk a kérdés: fel lehet használni valahogy a savanyúság levét? Szerencsére a válasz igen: jobbnál jobb módok állnak rendelkezésünkre, ha legközelebb nem akarjuk a lefolyóba önteni.

A savanyúság levét vétek kiönteni, amikor ennyi mindenre jó

Tulajdonságai

A savanyúság leve tulajdonképpen ecet, víz és fűszerek. Emellett persze magában hordozza a benne eltett zöldség ízét is, így kiváló döntés valamit kezdeni az üvegben maradt folyadékkal. Lássuk, mi mindenre képes!

Elsősorban az ecet jótékony tulajdonságait fogjuk kihasználni: mivel savas, különböző konyhai eljárásokban segítségül hívhatjuk. Másrészt a lé fűszerességével extra ízt adhatunk a fogásnak, amibe tesszük.

Marinád, pác

Mivel a jó pác egyik alapja általában valamilyen ecet, egyszerűen ki tudjuk cserélni kedvenc savanyúságunk levével. A savasság jót tesz a húsnak, fellazítja a benne lévő rostokat, ettől lesz sütés után puha és omlós.

Például a kovászos uborka leve jó választás, duplán élvezhetjük a kapros-savanykás ízvilágot: a húsba belesütve és mellette, köretként is.

Házi majonéz

Ha rászánjuk magunkat egy otthoni majonéz készítésére, a szokásos citromlé helyett keverjünk a tojáshoz maradék savanyú levet.

Egy kicsit folyékonyabb végeredményt kapunk majd, ez sokszor jól is jöhet, ha a klasszikus verziót túl sűrűnek találjuk.

Az ecetes zöldségek ízével felturbózott majonéz bármilyen szendvics vagy saláta kiváló kísérője lehet. Ráadásul nem kell a citromok facsarásával sem bajlódni.

Majonézes saláták

Persze aki nem akar majonézkészítéssel bajlódni, annak elég, ha a savanyú levet egyszerűen a bolti majonézhez keveri. Egy francia- vagy kukoricasalátán sokat dobhat ez a plusz íz, sőt, érdekes színt is adhatunk neki, például céklalével.

Salátaöntetek

Egy egészségesebb választás a zöldsaláta, amihez a dresszinget is csinálhatjuk a maradék léből. Mivel hígítva van, nem olyan erős benne az ecet, ezért könnyedebb ízélményt nyújt a kész saláta.

Keverjük el az általunk választott olajjal, fűszerekkel, és öntsük a zöldségekre:

Tisztításra

Amennyiben pedig egyik fenti választás sem szimpatikus, esetleg ódzkodunk a savanyúság levének elfogyasztásától, egész egyszerűen használjuk tisztításra. A zsíros felületeket a benne lévő ecet miatt egész jól megtisztítja, esetleg a lábasok külsejét is lesikálhatjuk vele.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Nem kell mindent a kukába dobni:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk