Egyre több sztár van oda az ír moszatért: Bella Hadid a napi táplálékkiegészítő rutinjába építette be az említett tengeri növényt. Winnie Harlow és Hailey Bieber is olyan turmixokat alkotott az Erewhon Los Angeles-i luxus szupermarkettel, amelyekben megtalálható az ír moszat. De Kim Kardashian is évek óta a ír moszatra esküszik. Az ír moszatot azonban nem az elmúlt években fedezte fel az emberiség, hiszen léteznek olyan térségek, ahol már évszázadok óta fogyasztják. Most neked is eláruljuk, miért érdemes követni a karibi népek és a sztárok eme szokását!
Mi az az ír moszat?
A tengeri moszat, más néven ír moszat (angolul irish mossként találkozhatsz vele) az ehető vörös alga egyik fajtája.
Világszerte előfordul és a sekély parti vizekben nő. A 19. századi Írországban a burgonyaéhínség idején tápanyagforrásként használták. A közelmúltig az emberek elsősorban sűrítőanyagként ismerhették az ír moszatot: rehidratálva és összekeverve a szárított ír moszat zselés állagúvá válik a karragén jelenlétének köszönhetően. A karragénnel elsősorban a termékek csomagolásán találkozhatsz, mivel gyakran használják emulgeálószerként és stabilizátorként olyan termékekben, mint a fogkrém, a jégkrém és a növényi tejhelyettesítők.
Mielőtt azonban az ír moszatból származó karragén bekerülne ezekbe a termékekbe, feldolgozzák, hogy minden más tápanyagot eltávolítsanak belőle.
A Karib-térségben azonban az ír moszatot évszázadok óta használják gyógyászati, kozmetikai és kulináris célokra. Többek között levesek, pörköltek, turmixok és bőrápolási termékek sűrítőanyagaként szolgál. A térségben különösen népszerű a vaníliával, fahéjjal és szerecsendióval ízesített, tej alapú ír moszatból készült puncs. Ennek az italnak a jamaicai konzervváltozatát férfiak számára afrodiziákumként árulják.
Milyen előnyei vannak a fogyasztásának?
Bár az ír moszat már régóta ismert alapanyag, az egészségre gyakorolt jótékony hatásainak tudományos vizsgálata még igencsak foghíjas.
Azonban valószínűsíthető, hogy a többi algaféléhez hasonlóan számos pozitív hatása van.
Sőt, elmondhatjuk, hogy az ír moszat rendkívül tápanyagdús, nagyszerű kalcium-, magnézium-, kálium- és jódforrás. Emellett vasban, valamint C- és A-vitaminban is gazdag. Néhány kisebb tanulmány eredményei szerint leküzdheti a gyulladást és támogathatja az immunrendszert. Több esszenciális aminosav jelenléte miatt az ír moszat vélhetően segíti a kollagéntermelést, és erősíti a csontokat, ízületeket, bőrt, hajat és körmöket.
Egy kisebb, gilisztákon végzett tanulmány szerint pedig a Parkinson-kór megelőzésében is segíthet.
Mivel probiotikus oldható rostokat tartalmaz, az ír moszat segíthet megerősíteni a probiotikus baktériumok jelenlétét az emésztőrendszerben, és javíthatja a bélrendszer általános egészségét.
Nem egy csodaszerről van szó
Tehát egészséges az ír moszat, de érdemes megjegyezni, hogy nem csodaszer. Az ír moszatban található rostok teltségérzetet okozhatnak, de a híresztelésekkel ellentétben nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy segítene a fogyásban. Azt sem támasztották alá, hogy támogatná a termékenységet.
Nem minden ír moszat tartalmaz azonos koncentrációban tápanyagokat.
A környezet, amelyben az ír moszat nő, meghatározhatja a mikrotápanyag- és zsírsavtartalmát. Egyes esetekben a jódszint sokkal magasabb lehet, és nagy mennyiségben pajzsmirigyproblémákhoz vezethet. Nehézfémek, például arzén, higany és ólom is jelen lehet, attól függően, hogy honnan kerül beszerzésre az ír moszat.
Bár nagy mennyiségben veszélyes, a tanulmányok szerint az ír moszat található nehézfémek nem jelentenek komoly egészségügyi problémát, ha mértékkel fogyasztjuk.
A legtöbb divatos szuperélelmiszerhez hasonlóan az ír moszat sem egy varázslatos csodaszer. De a kiegyensúlyozott étrend részeként előnyös lehet a fogyasztása.
Mi a legjobb módja az ír moszat fogyasztásának?
Az ír moszat sokféle formában kapható, például gél, folyékony cseppek, kapszula, sőt gumicukor formájában is meg lehet találni a piacon. A szárított ír moszat is elérhető, amiből aztán megfőzve zselék és pudingok lesznek. De a legtrendibb módja az ír moszat tápanyagainak kiaknázásának az, ha turmixba kevered. Azok számára, akik ódzkodnak a földes, óceáni íztől és a ragacsosnak és nyálkásnak mondható állagtól, a turmix mindenképpen a legjobb választás.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több érdekességről olvashatsz itt: