A kölest sokáig főként Ázsiában és Afrikában fogyasztották, de a gabonaféle az elmúlt évszázadokban Európában is elterjedt. Nemcsak azért népszerű, mert sok mindent lehet készíteni belőle, de egészségügyi hatásai miatt is sokan fogyasztják. A köles a vegán étrendet követőknek is kedvelt alapanyaga, hiszen fehérjében, rostban és tápanyagban gazdag, nem utolsó sorban pedig ízletes alternatív “túrót” lehet készíteni belőle.
Galériánkban mutatjuk, hogy miért érdemes kölest enni (nem csak) a Veganuár során, kattints a galériára!
Ezért érdemes minél több kölest enned
Antioxidánsokban gazdag
A köles fenolokban, különösen ferulasavban és katechinekben gazdag. Ezek a molekulák antioxidánsként védik a szervezetet a szabad gyökök okozta oxidatív stressztől. Egyes kutatások szerint a ferulasav sebgyógyító, bőrvédő és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A katechinek pedig megkötik a nehézfémeket a véráramban, ezzel képesek megakadályozni a fémmérgezést.
Segít a vércukorszint kontrollálásában
A köles nagy mennyiségben tartalmaz rostokat és keményítőmentes poliszacharidokat, két olyan szénhidráttípust, amelyek segítenek a vércukorszint szabályozásában. A köles glikémiás indexe alacsony, ennek köszönhetően nem fogyasztása nem emeli meg a vércukorszintet. Ezen tulajdonságainak köszönhetően ez a gabonaféle ideális a cukorbetegek számára.
Még több érdekes gasztrós hír: