A kölest sokáig főként Ázsiában és Afrikában fogyasztották, de a gabonaféle az elmúlt évszázadokban Európában is elterjedt. Nemcsak azért népszerű, mert sok mindent lehet készíteni belőle, de egészségügyi hatásai miatt is sokan fogyasztják. A köles a vegán étrendet követőknek is kedvelt alapanyaga, hiszen fehérjében, rostban és tápanyagban gazdag, nem utolsó sorban pedig ízletes alternatív “túrót” lehet készíteni belőle.
Köleskörözött
A köles a legszuperebb túróhelyettesítő, amit csak el lehet képzelni! Túrógombóc, túrórudi és egyéb édességek is szuperül készíthetők belőle, de a mi legnagyobb kedvencünk a ...
Kölesgombóc, a vegán túrógombóc
A kölesgombócot sokan a vegán túrógombócként is emlegetik, hiszen ízében és állagában nagyon hasonlít a kettő. A kókusztejben szinte teljesen szétfőtt köles csodálatosan krémes ...
Hajdinás kölesfasírt zöldfűszeres mártogatóssal
Ezek a ropogós és laktató kölesgolyók főétel gyanánt épp úgy kiválók, mint filmezés vagy sorozatozás mellé nasinak. Bár kicsit macerás kigolyózni, igazán megéri a fáradozást, ...
Galériánkban mutatjuk, hogy miért érdemes kölest enni (nem csak) a Veganuár során, kattints a galériára!
Ezért érdemes minél több kölest enned
Antioxidánsokban gazdag
A köles fenolokban, különösen ferulasavban és katechinekben gazdag. Ezek a molekulák antioxidánsként védik a szervezetet a szabad gyökök okozta oxidatív stressztől. Egyes kutatások szerint a ferulasav sebgyógyító, bőrvédő és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A katechinek pedig megkötik a nehézfémeket a véráramban, ezzel képesek megakadályozni a fémmérgezést.
Segít a vércukorszint kontrollálásában
A köles nagy mennyiségben tartalmaz rostokat és keményítőmentes poliszacharidokat, két olyan szénhidráttípust, amelyek segítenek a vércukorszint szabályozásában. A köles glikémiás indexe alacsony, ennek köszönhetően nem fogyasztása nem emeli meg a vércukorszintet. Ezen tulajdonságainak köszönhetően ez a gabonaféle ideális a cukorbetegek számára.
Még több érdekes gasztrós hír: