Így tisztítsd meg a leghatékonyabban az elhanyagolt jégkockatartód

Gyors és könnyű, viszont meglepően alapos tipp, amivel növelheted a jégkockatartód élettartamát, figyelve saját higiéniádra is. Nem kell azonnal megválnod tőle, ha nem úgy ragyog, mint új korában. Tisztítani viszont muszáj néha!

Akár hűsítő koktélokat vagy a jegeskávédat szeretnéd elkészíteni, netán a jó idő közeledtével a jegesteádat (bár ott tartanánk már), az egyik legalapvetőbb konyhai eszköz, amit használsz hozzá, a jégkockatartód. Nagyítóval kellene keresni azt az otthont, amelyik nem rendelkezik vele. Ha legtöbbször csak a fenti célból használod, és vízzel töltöd meg őket, akkor úgy tűnhet, hogy semmilyen szennyeződés nem keletkezik rajtuk, és nem is kell két kör között különösebben törődnöd a tisztításával.

Leanne Stapf, a The Cleaning Authority üzemeltetési igazgatója szerint azonban a jégkockatartókat épp úgy kell kezelni, mint a konyha összes olyan eszközét, ami étellel vagy itallal találkozik.

"Ezek a tálcák sokféle étellel érintkeznek a fagyasztóban, így gyakran előfordulhat, hogy a különböző szagok felszívódnak a jégkockákba, amit nemcsak az elkészült jégkockák illatán, de ízén is érezni lehet" .

Jégkockatálca tisztítása

A használt tartót először futtasd meg meleg víz alatt, hogy megszabaduljon a jégmaradványoktól. Ezután keverj össze két teáskanál szódabikarbónát kb. 2,5 dl meleg vízzel, és egy kendővel, majd alaposan súrold az oldatot a mélyedésekbe. A szódabikarbóna nemcsak csökkenti a meglévő szagokat, de természetes tisztítószerként is működik. Öblítsd le meleg vízzel, töltsd fel újra folyadékkal, és fagyaszd le. A szokásos, vizes bázisú jégkockák esetében a szakember azt javasolja, hogy havonta legalább egyszer mosd át a tálcát, ha azonban valamilyen ízesített jégkockát készítettél például gyümölcslével, vagy mártáshoz fűszervajat, húsleveskockát, akkor minden egyes használat után mosd el a tálcáidat a fenti folyamatot követve.

Ha a jégkockatartód kemény műanyagból készült, rögtön a vásárlás után érdemes elolvasni a címkét, hogy esetleg mosható-e mosogatógépben, így, ha nagyon kényelmes vagy, könnyíthetsz egyet a folyamaton. Néhány műanyag azonban a magas hőmérséklet miatt idővel elveszítheti az alakját vagy meggörbülhet, épp ezért inkább csak a szilikonból készült változatokat tedd a gépbe, amelyek bírják a strapát. A fenti tippnek viszont az is előnye, hogy ne járasd folyton a mosogatógéped.

Akár jégpop- vagy fagyiformákat, jégkockatálcákat vagy leveskocka lefagyasztására használt eszközt tisztítasz, mindenképp kövesd a fenti tippet!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...