Nagy bajt okozhat, ha így szeded ezt a megfázás elleni gyógyszert

Egyre több vény nélkül kapható gyógyszert fogyasztunk, ezért érdemes kiemelten odafigyelni arra, hogy miként kell őket az előírtaknak megfelelően beszedni.

Az elmúlt években globálisan megnövekedett a lakosság gyógyszer- és vitaminfogyasztása, amely komoly problémákhoz vezethet, ha nem megfelelően és kontroll nélkül szedjük ezeket a vény nélkül kapható készítményeket – olvasható a Házipatika oldalán.

Nagy bajt okozhat, ha így szeded ezt a megfázás elleni gyógyszert

A gyógyszerek esetében fontos a mértékletesség

A megfázás elleni, vény nélkül kapható gyógyszerek egy részének hatóanyaga a paracetamol. Azt azonban sokan nem tudják, hogy ezt viszonylag könnyű túladagolni, ha a beteg két ugyanolyan, csak eltérő néven (például lázcsillapítóként és forró italként) árusított gyógyszerrel próbálja enyhíteni a megfázás tüneteit. 

A gyógyszerészek szerint ez többek között egy májkárosodással is fenyegető állapotot idézhet elő

A vitaminokból is megárthat a sok

Valószínűleg te is többféle vitamint és étrend-kiegészítőt fogyasztasz, ám ezen termékek szedése nem feltétlenül egyenlő az egészségtudatossággal, illetve nem helyettesíti az egészséges étrendet és a rendszeres testmozgást, írja a cikk.

A multivitaminok például sok esetben túl nagy mennyiséget tartalmaznak egy-egy tápanyagból. A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a vitaminok közül a zsírban oldódókat (A-, a D-, az E- és a K-vitamin) lehet túladagolni, ezekből ugyanis a felesleg nem ürül ki a vesén keresztül, hanem elraktározódik. 

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...