Soha ne szedd be egyszerre ezeket a vitaminokat

A szervezetünknek természetesen szüksége van vitaminokra, hogy erősíteni tudja a védekezőképességét. Ám nem mindegy, hogy miként kombináljuk őket, ugyanis akár gyengíthetik is egymás hatását.

Mint ismeretes a minden vitaminnak más és más feladata van. Ezenfelül megkülönböztetünk vízben és zsírban oldódó vitaminokat. Részben ez is annak az oka, hogy nem ajánlott bizonyos vitaminokat egyszerre bevenni. Mutatjuk, hogy mire gondolunk!

Nem ajánlott bizonyos vitaminokat egyszerre bevenni

Multivitamin és magnézium

A magnéziumot és a multivitamint például sosem szabad egyszerre bevenni, mert a multivitaminban található kisebb ásványi anyagok megzavarhatják például a vas és a cink felszívódását. Ezért az a legjobb, ha a két pirulát legalább két óra különbséggel veszed be.

D-, E- és K-vitamin

A K-vitamin felszívódása csökkenhet, ha zsírban oldó vitaminokkal veszed be, mint például D- vagy E-vitaminnal. Bár nagy bajt nem okozol vele, ha együtt szeded be őket, de a legjobb, ha itt is betartod a 2 órás szabályt. Ettől független ne feledkezz el a D-vitaminról se, hiszen segít a csontok megerősítésében és az agyban lévő, jó közérzetet keltő hormonok stimulálásában.

Réz és cink

A cinket általában az immunrendszer támogatására szedjük, különösen betegség idején. A cink ugyanis segíthet az immunrendszer erősítésében, ám megzavarhatja a szervezetben a réz felszívódását. Ha mindkettőt szeded, akkor mindenképpen tartsd be a kétórás szabályt!

C- és B12-vitamin

C-vitamint mindig érdemes szedni, ugyanis csökkenti az oxidatív stresszt, és véd a szabad gyökök ellen. A szakértők szerint azonban a C-vitamin megzavarhatja a B12-vitamin felszívódását az emésztőrendszeredben, ezzel pedig csökken a B12 felszívódása. Ha teheted, akkor ennél a két vitaminnál is várd meg a 2 órát.

Forrásunk volt. 


Még több érdekes cikk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...