7 alapanyag, amivel kiválthatod a citromot a konyhában

A salátaöntetektől a süteményekig, a savanykás citrom sok helyen felbukkan a konyhában. Na de mi van akkor, ha épp nincs kéznél? Ezzel a 7 alapanyaggal tudod helyettesíteni.

A citrom leve nemcsak a teába jó, mennyei citromos süteményeket lehet vele készíteni, de mehet akár a lazacra is és így tovább. Azonban van, hogy hiba csúszik a gépezetbe, és bár szükséged lenne rá, nincs otthon citrom. Aggodalomra semmi ok, mert hét különböző alapanyaggal is tudod helyettesíteni a citromot a hasonló végeredmény érdekében. Mutatjuk, melyek ezek!

7 alapanyag, amivel kiválthatod a citromot a konyhában

Ecet

Ha pácokról, salátaöntetekről és sós szószokról van szó, a citromlé hozza azt a savasságot, amitől a hús puha lesz, a gabonasaláták pedig szinte megszólalnak. Hasonló savasságot és ízt képviselnek a fehérbor-, sherry- vagy pezsgőecetek is. Helyettesíts egy evőkanál citromlevet másfél teáskanál ecettel a sós ételekben – de ne használj persze ecetet citromlé helyett az édes citromos receptekben!

Citromkivonat

A citromkivonat az ízhősöd lehet, ha citromos desszertekről, épp süteményekről vagy citromos mákos muffinokról van szó. Gyakorlatilag örökké eláll a szekrényben, és igazán kirobbanó íze van. Minden két evőkanál citromlé helyett egy teáskanál citromkivonat mehet, vagy a sütési receptben előírt citromhéjhoz másfél teáskanál citromkivonat szükséges.

Szárított citromhéj

A szárított citromhéj helyettesíteni tudja a friss citromhéjat salátaöntetekben és gyors kenyerekben. Robusztus ízének köszönhetően sokkal kevesebb szárított citromhéjra lesz szükséged, mint a frissből. Ha a recept egy evőkanál citromhéjat ír, csak egy teáskanál szárított citromhéjat adj az ételhez.

Lime

Nem árulunk el nagy titkot, hogy akár más citrusfélékkel is helyettesítheted a citromot. A lime például édes és kesernyés ételekben is működik beugróként a citrom helyett, így pácokban, szószokban és desszertekben is.

A citrom helyett a lime-ot 1:1 arányban adagolhatod az ételhez, akár a levéről, akár a héjáról van szó.

Kókuszos lime-pite sütés nélkül

Egy jó citrusos pite egész évben nagy kedvencünk. Nyáron jól esik a nagy melegben egy kis könnyed, savanykás felüdülés, míg télen és kora tavasszal maguknak a citrusféléknek van ...

Narancs

A narancs is egy citrus, így szintén játszik, ha a citrom helyettesítéséről van szó, azonban fontos szem előtt tartani, hogy a narancs sokkal édesebb, mint a sárga társa, így nem ugyanazt a fanyar ízt adja, bár hasonló savas hatást fejt ki az ételekben. Itt is 1:1 arányú helyettesítéssel kezdj, aztán ha narancsosabb, édesebb ízre vágysz, adj még hozzá belőle.

Grapefruit

A grapefruitokat általában kevéssé használják ki a konyhában, de savanyú íze miatt remekül megállja a helyét a citrom mellett az édes és sós receptekben egyaránt. A grapefruitlé különösen finom salátaöntetekben. Ha citromot grapefruittal akarod pótolni, egy az egyben megteheted, ahogy az előbb is.

Fehérbor

A citrom helyett a fehérbor kellemes savakat kínálhat a főtt sós ételekben – különösen jó a tenger gyümölcseihez és a csirkehúshoz készült szószokhoz. A citromlé helyett válassz száraz fehérbort, és kezdetnek adagold 1:1 arányban az ételhez. És bár a fehérboros szelet piaci rést töltene meg valószínűleg, azért mi maradunk a házi citromszeleteknél – ahogy az ecet esetében is, az édes ételeknél mellőzd a bor használatát!

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai praktikák minden napra:

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!