Lelkesen nekiláttál a főzésnek, már a sokadig lépésnél tartasz a receptben, és a konyha is olyan, mint egy csatatér, amin még egy hurrikán is végigsöpört. A következő lépés, hogy felvered a tojásokat, ezért benyúlsz a hűtőbe, kinyitod a tojástartó dobozt, és akkor látod, hogy üres. Vagy szódabikarbóna kellene a receptbe, de elfelejtetted megvenni bevásárlásnál. Jeges rémület fut rajtad keresztül, hiszen már jócskán benne vagy a főzésben, most mi lesz. Kezdő szakácsként sem kell azonnal pánikba esned, ugyanis rengeteg olyan alapanyag van, amit könnyedén helyettesíteni tudsz, és el is hoztuk a leggyakoribb hozzávalók étel-dublőreit, hogy gyorsan korrigálhasd a malőrt.
Tojás
Sütésnél a tojást helyettesítheted almaszósszal. Az átváltás mértékegysége: egy tojásnak egynegyed bögre almaszósz felel meg. A vegán étrendben bevett, hogy a tojást lenmaggal helyettesítik, amit te is nyugodtan megtehetsz, de arra számíts, hogy a végső produktum kicsit sűrűbb lesz: egy evőkanál őrölt lenmagot keverj össze három evőkanál vízzel, így kapsz egy tojást. A keveréket hagyd 10 percig állni, utána tudod használni.
A tojáshelyettesítésről itt írtunk korábban:
6+ tojáshelyettesítő - így működnek a gyakorlatban!
Szódabikarbóna
Ha épp elfogyott a szódabikarbóna, de van sütőporod, akkor a helyzet meg van mentve, utóbbi ugyanis szódabikarbóna és sav keveréke. Mivel azonban a sütőpor keverék, kevesebb benne a szódabikarbóna, ezért egy teáskanál szódabikarbónát három teáskanál sütőporral tudsz kiváltani. Ha pedig más savas hozzávalók is vannak a receptben, ezek mennyiségét arányosan csökkentsd, hogy megmaradjon az ízek egyensúlya.
Cukor
Cukor, méz, stevia – mind édes, tehát hasonló eredményt lehet elérni velük, de hogyan kell kiszámolni az átváltást? Egy bögre cukor helyett használhatsz háromnegyed bögre mézet vagy juharszirupot, agavészirupból azonban kétharmad bögrére lesz szükséged. Steviából egy evőkanál helyettesít egy bögre cukrot.
Tejföl
A tejfölt helyettesítheted azonos mennyiségű görög joghurttal vagy crème fraîche-sel. A másik megoldás, hogy összekeversz egy bögre túrót négy evőkanál tejjel és két teáskanál citromlével, így egy bögre áltejfölhöz jutsz.
Vaj
Az egyik legkönnyebben kiváltható hozzávaló a vaj. Sütésnél azonos mennyiségű ghít (tisztított vaj) vagy kókuszolajat használj. Az almaszószt itt is segítségül hívhatod, de figyelj, hogy csökkentsd a cukor mennyiségét az eredeti recepthez képest. Egyéb helyettesítési lehetőségek egy bögre vajra: háromnegyed bögre olívaolaj, egy avokádó, egy bögre zsíros görög joghurt, egy bögre szétnyomkodott banán, 1 bögre magvaj (ez növeli a zsír- és kalóriatartalmat), háromnegyed bögre sütőtök püré.
Sütőpor
Korábban már írtunk róla, milyen lehetőségek vannak a sütőpor pótlására. ITT találod.
Író
Ha épp elfogyott az író, pedig csak ez hiányzik a sikerhez, akkor semmi pánik, így tudod kiváltani: keverj egy bögre sima tejhez egy evőkanál citromlevet vagy ecetet, és hagyd állni öt percig.
Majonéz
Hummusz, görög joghurt, magvaj, avokádó – hogy mi a közös bennük? Mind használhatod 1:1 arányban majonéz helyett.
Kukoricakeményítő
Egy evőkanál kukoricakeményítőt egy evőkanál nyílgyökérpor vagy két evőkanál háztartási liszt, rizsliszt vagy tápiókaliszt is megteszi. Attól függően, hogy mihez használod, a végeredmény különbözhet, ezért próbálj hasonló recepteket keresni, amelyek az adott hozzávalóval dolgoznak.
Fahéj
A fahéj az egyik leggyakoribb fűszer sütésnél, ezért könnyű kifogyni belőle. Ha gyorsan kell valami helyette, bevetheted a szegfűborsot vagy szerecsendiót. Úgy számolj, hogy egy teáskanálnyi fahéjnak negyed kanálnyi felel meg belőlük.
Ezeket olvastad már?
2 módszer, hogy ne kelljen kimenned a boltba többször zöldségért...
Ha az (önkéntes) karantén ideje alatt nem mennél minden nap boltba friss zöldségért és gyümölcsért, adunk két módszert a kezedbe, amivel elkerülheted ezt.
Szász NóriEzt a meglepő rizsfőzési trükköt biztos, hogy kipróbáljuk mi is
A rizs nem túl bonyolult étel, mégis sokunknak nyűg nekiállni, és ritkán lesz tökéletes. Ezzel a trükkel megkönnyítheted a dolgod, hogy mielőbb asztalra kerüljön a vacsora!
Szász Nóri7 alapvető tudnivaló kezdőknek, hogy a süteménysütés ne fulladjon kudarcba
Kell szitálni a lisztet? Mi az pontosan, hogy szobahőmérséklet? Most akkor magas fokozaton verjem a habot? Minden, amit kezdő (és haladó) cukrászként tudni érdemes!
Szász NóriKarantén idején is szükség van törődésre: így dobd fel a...
Sosem volt még ilyen fontos, hogy törődjünk egymással. A közösségért úgy tudsz tenni, ha otthon maradsz, de a négy fal között is figyelj oda a másikra!
Szász NóriCímlapkép: Getty Images