4 pénztárcabarát megoldás drága alapanyagok helyettesítésére

A változatos, sokszínű étrend egyáltalán nem barátja a pénztárcáknak, az alapélelmiszerek árainak felkúszását persze az extrább hozzávalókért fizetendő összegek is követik. Többtényezős tehát a bevásárlás, hiszen árérzékenyek vagyunk, de figyelnünk kell a változatosságra, a speciális igényekre, a fogyasztás mértékére is. Lássunk néhány trükköt, amivel az ízélmény sem csorbul (sőt!), de pénzünknél maradhatunk.

Mindennapos, de alkalmi konyhai sürgés-forgásunk kapcsán sokszor van szükség a leleményességre, találékonyságra, kreativitásra. Most többször kipróbált, bevált, sőt, már rutinnak tűnő alapanyag-helyettesítési ötleteinket osztjuk meg. Nem kell feltétlenül luxus komponensről beszélnünk, sőt, a spórolás mellett olyan esetekben is jól jöhet az alapanyag-helyettesítés, amikor nincs kéznél az adott hozzávaló, és kedvünk/időnk sincs az újabb bevásárláshoz.

Így cselezd ki a drágább hozzávalókat: spórolós, kreatív tippek

Gombatrükkök

Klasszikus gombaleves, többféle gombával készülő krémleves, húshoz kínált ragu, tésztaszósz, ázsiai fogás — a jó öreg csiperke minden esetben kéznél van, és teszi a dolgát. Ám, amikor valami különlegesebb gombára vágyunk, a beszerzése sem egyszerű, illetve az árak is magasra rúghatnak.

Érdemes többféle szárított gombát tartani a kamrában, és velük meghekkelni a készülő fogást.

Legyen szó shiitakéről, vargányáról például — langyos vízbe áztatásuk után hidratálódnak újra és 2:1 funkciót látnak majd el. Az erős illatú lé, melyben új erőre kaptak a kalaposok, nagyszerű alapléként szolgálhat, mely intenzívebbé teszi például a szószokat, leveseket.

Maguk a gombák pedig, akár csiperkék közé helyezve is, akkora “cirkuszt” csinálnak, hogy a neutrálisabb gomba is átveszi az ízüket. Bár az ízes lé ebben az esetben nincs meg, de mélyhűtött, aromásabb gombák is jól működnek, ízletessé teszik az egyszerű fogásokat.

A szarvasgomba umamija egyeseknek a világ egyik legvonzóbb íze, mások viszolyognak tőle. Előbbi csoportnak ajánlatos a szarvasgombával aromatizált olajok, vagy az apró szemekkel kevert sók használata. Érdekesség, hogy, ha csak kis mennyiségű szarvasgomba kerül az eleve gombával is kínált ételbe, az átható illat és íz helyett a már meglévő gombák élményére erősítünk rá, különösebb szarvasgomba-érzet nélkül.

Magvas ötletek

Méregdrága hozzávaló a fenyőmag, pedig a valódi pesto genovese éppen emiatt a vajas ízű apróság miatt is olyan közkedvelt. A parmezánnal és a bazsalikommal kiegészülve abbahagyhatatlan kombináció, akár házi tésztához adjuk, akár például gnocchihoz, vagy salátához, sajtokhoz.

Bár a mandula sem tartozik a legolcsóbbak közé, mégis segítségül hívhatjuk a pestóhoz, ha már névrokonát, a mandulafenyő (Pinus pinea) magvait dúsítanánk. Lényegében egy az egyben is kipótolhatjuk a fenyőmagot, vagy fele-fele arányban használjuk mandulával.

A szárított gombákban rengetek íz rejtőzik

Ugyanitt, a már említett saláta kapcsán a házi pestóból könnyedén salátadresszinget varázsolhatunk, olívaolajjal vegyítve. Vagy, ha a joghurtos változatokra szavazunk, akkor natúr joghurttal kikeverve öntsük nyakon a zöldeket!

Pesztós tojás

Ez a vírusként terjedő TikTok-recept tényleg vadul ízletes! A tojásokat egy réteg pesztószószban megsütjük, és kecskesajtos vagy sajtos szendvicskrémmel megkent ropogós pirítósra ...

Kemény sajtos kérdések

Az olasz konyha egyik fontos sajtja és fűszere a parmezán, ám ez az oltalom alatt álló termék körülményes és sok törődést igénylő készítése miatt igen költséges portéka. Szerencsére vannak alternatívák sokkal kedvezőbb áron, jó minőségben. A Grana Padano vagy a Pecorino Romano is hasonló szerepet láthat el, pizzákon, tésztákon is.

A nem kevésbé finom helyettesítők minimum harmadával jobb áron kaphatók, de nem ritka a Parmigiano Reggianóhoz képest fele ár sem.

Fontos viszont, hogy egyben, esetleg az úgynevezett “shaved” formában, szilánkokként vásároljuk meg, mert a fűszerestégelyre emlékeztető formában kapható porított változatok köszönőviszonyban sincsenek a valódi sajttal, művien tapadnak fel a szájpadlásra, nem nyújtanak élményt, inkább csalódunk bennük.

Krumplit eszem krumplival

Egy jobb márkájú mirelit hasábburgonya kilója már ezer forint környékén jár, sőt, a formázott, vagy extrább kiadások akár ezerötszáz forintba is kerülhetnek. Félkész állapotban lévő krumplik ezek, melyeket a sokkolásos mélyfagyasztás előtt egyszer már félig kisütnek, általában napraforgóolajban vagy pálmaolajban. Vagyis, eleve tudatosabb választás, ha a már félig feldolgozott élelmiszer helyett a saját, friss sültkrumplit magunk készítjük el. Például ezzel a kicsit pepecselős, de tökéletes módszerrel.

A házi sült krumpli csodája

Nem mindegy, hogy milyen krumplit választunk a sültkrumplizáshoz, de általában a sárgásabb héjú, lisztesebb variációkkal nem lőhetünk félre. Százszorszép, Impala, Agata, Agria fajtákkal például biztos, hogy remek lesz a boltinál jobb árú és frissebb, tudatosabb sült krumpli.

A tökéletes sült krumpli

Nem az alapanyagokban, hanem a technikában rejlik a recept különlegessége. A végeredmény belül puha, kívül ropogós burgonya lesz. Íme a tökéletes sült krumpli Anthony Bourdain nyomán.

Belga sült krumpli

A belgák nem nagyon háklisak az ételre, de a krumplihoz nagyon értenek, úgyhogy érdemes tőlük tanulni. Nem vagyok híve az olajban vagy zsírban sütésnek, de a belga stílusú sült ...

Tejfölös fűszeres sült krumpli

Fiam régen szeretett egy előre elkészített por ízesítőt, amellyel a sült krumplit megízesíthetjük. Nem tudtam, milyen összetevőkből áll, csak arra emlékeztem, hogy tejfölös volt. ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Még több konyhai furfangot lehetsz el ezekből a cikkekből:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...