4 trükk, amitől sokkal finomabbak lesznek a gombás ételeid

A gomba egy rejtélyes élőlény, se nem állat, se nem növény, és ezt a kiismerhetetlen mivoltát a konyhában is megőrzi. Szerencsére néhány okos módszerrel áttörhetünk ezen a falon, hogy a gombás ételeink mindig finomak legyenek.

Gombával főzni első látásra ugyanolyan egyszerűnek tűnik, mint bármely másik zöldséggel. Azonban a látszat csal! A kényes alapanyag csak akkor adja ki teljesen a benne rejlő komplex ízeket, és csak akkor veszi fel a kellő textúrát, ha egy bizonyos módon nyúlunk hozzá. Most néhány olyan konyhatitkot olvashatunk, amelyek megtanítanak minket gombával főzni.

4 trükk, amitől sokkal finomabbak lesznek a gombás ételeid

Ne mossuk meg, törölgessük

Talán az egyik legnehezebben kiküszöbölhető probléma a gomba főzése során a nedvesség. Mivel a zöldség önmagában is vizes, magas a nedvességtartalma, a helyzet csak tovább romlik, ha meg is mossuk. A gomba szerkezete ugyanis olyan, hogy képes magába szívni a víz egy részét.

Ha nem túl földes a gombánk, elég, ha áttörölgetjük egy konyharuhával vagy papírtörlővel. A komolyabb szennyeződéseket egy kés segítségével távolíthatjuk el a legkönnyebben, a felszínt kapargatva.

Sokan pont emiatt pucolják meg a gombát, ami azonban egy felesleges lépés, és ráadásul jelentős mennyiségű „húst” is veszít vele a zöldség, mivel nagy részét lehúzzuk.

Karfiolos-gombás rakott tészta

Van az úgy, hogy az ember igencsak rákíván egy-egy tésztaételre – na, mi most a rakott tésztával jártunk így. Azonban azt akartuk, hogy ne csak isteni finom, de tartalmas is legyen, ...

A száraknak is van ereje

A különböző gombáknak eltérő állagú és ízű szára, vagyis tönkje van. A leggyakrabban használt fajta, a fehér csiperke például teljes egészében ehető, a laskagombának viszont sokszor fás vagy gumiszerű az alsó része, így ezt levágjuk.

Mindegy melyik gombáról van szó, ha a tönköt levágók csoportjába tartozunk, eszünkbe ne jusson kidobni az eltávolított részeket. Ha a tönk egészséges (nem rohadt vagy penészes), még további haszna lehet a konyhában.

Főzzünk a tönkből alaplevet, amit utána hozzá tudunk adni a gombás ételeinkhez. Raguban, pörköltben vagy levesben mind jól jön majd, ugyanis még több gombaízt hoz a fazékba.

Pirítsunk előre

Amikor nem egy komplex ételt, hanem egyszerű gombaköretet készítünk, a zöldséget egy bizonyos módon kell megsütnünk. A száraz serpenyő és a minimális zsiradék gondoskodik a tökéletes állagról és ízről.

Nos, ezt a technikát egytálételek és levesek esetében is bevethetjük: a főzés legelején pirítsuk le a gombát, majd ha kész, távolítsuk el az edényből, és haladjunk tovább a recept többi lépésével.

Gombás bulgursaláta

Ennél egyszerűbb saláta szerintem nem is létezik! A legjobb benne, hogy a csiperkegombát nyersen használjuk fel, így még inkább kijön finom dióra emlékeztető íze.

Selymes sültgomba-krémleves

Ha csak egyetlen krémlevest ehetnénk, valószínüleg mi a gomba mellett tennénk le voksunkat, akkora kedvencünk. Ha igazán különlegesen szeretnétek elkészíteni, használjatok többféle ...

Használjunk egy edényt

És amennyiben az előző szabályt betartjuk, semmiképpen se cseréljünk fazekat. Spóroljuk meg a mosogatást, és ezzel megőrizhetjük a rengeteg ízt, ami a pirítás közben az edényben maradt.

A lepirított gomba helyén kezdjük fonnyasztani a hagymát a pörkölthöz, vagy pirítsuk a húst a tokányhoz. Ilyen módon egy csepp íz sem vész kárba.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Konyhai technikák, amik kihúznak a csávából:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...