Napokig friss marad a gomba, ha így tárolod

A gomba több szempontból is kényes alapanyag: nemcsak az elkészítése macerás, de a tárolása is több odafigyelést igényel. Ahhoz, hogy akár napokig friss maradjon, tároljuk megfelelő módon.

Biztos sokan vannak, akiken már többször kifogott a gomba tárolása. Amikor úgy vesszük elő, hogy bebarnult, nyálkás, neadjisten' penészes fejekkel nézünk farkasszemet, örökre elmehet a kedvünk a főzéstől. Kerüljük el a kudarcot, ismerjük meg a legjobb módot a gomba tárolására!

Napokig friss marad a gomba, ha így tárolod

Miért kényes a gomba tárolása?

A gomba nedvességtartalma miatt nagyon nehezen tárolható. Ugyanis ezt a nedvességet idővel leadja, ettől lesz a külseje nyálkás, kellemetlen. Ráadásul minél tovább hagyjuk állni, annál több nedvességet veszít, egyre romlik a minősége kívül-belül.

Répahummusz grillgombával

Ilyen steak cut vagy más néven grill gombát egész fejben is tudunk vásárolni - ilyenkor vágjuk 10-15 mm-es szeletekre, de létezik szeletelt változat is. Jól pirítsuk le, legyünk ...

Karfiolos-gombás rakott tészta

Van az úgy, hogy az ember igencsak rákíván egy-egy tésztaételre – na, mi most a rakott tésztával jártunk így. Azonban azt akartuk, hogy ne csak isteni finom, de tartalmas is legyen, ...

Ezért kell olyan csomagolásban tartanunk, ami biztosítja a megfelelő szellőzést, vagy olyan anyaga van, ami képes felszívni az extra vizet.

Azt már sokan tudjuk, hogy hűtőben sokkal tovább eláll a gomba, mint szobahőmérsékleten. Ezt az időt megtoldhatjuk még pár nappal, ha a hűtőn belül is helyes csomagolást használunk.

Előre csomagolt gomba

Az ilyen fajtával lesz a legegyszerűbb dolgunk, ugyanis a boltban eleve olyan dobozban van, ami lehetővé teszi, hogy a levegő járjon a gombafejek közt.

A felső fóliát, amennyire csak tudjuk, hagyjuk érintetlenül, oldalt egy vágással bontsuk fel, hogy vissza tudjuk zárni (ha nem használjuk fel egyszerre a doboz tartalmát). A gombát hagyjuk az eredeti csomagolásban és egy héten belül fogyasszuk el.

Kimért gomba

Ha nem csomagolt, hanem kimért gombát veszünk a piacon vagy a boltban, egy kicsivel több dolgunk lesz vele. Valószínűleg egy nejlonban tudjuk hazahozni, de jobban járunk, ha alapból saját zacskót viszünk, és abba kérjük.

A megoldás ugyanis a csomagolás anyagában rejlik: a műanyag helyett tegyük papírzacskóba.

Ahogy egyre öregszik a gomba, és nedvességet veszít, a papír fel tudja szívni a plusz vizet. Így nem lesz nyálkás a gomba felülete, kisebb lesz az esélye annak is, hogy bepenészedik.

Ezzel a módszerrel akár egy hétig is friss gombánk lesz a hűtőben, amit kisebb adagokban is meg tudunk főzni.

Gombás bulgursaláta

Ennél egyszerűbb saláta szerintem nem is létezik! A legjobb benne, hogy a csiperkegombát nyersen használjuk fel, így még inkább kijön finom dióra emlékeztető íze.

Selymes sültgomba-krémleves

Ha csak egyetlen krémlevest ehetnénk, valószínüleg mi a gomba mellett tennénk le voksunkat, akkora kedvencünk. Ha igazán különlegesen szeretnétek elkészíteni, használjatok többféle ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Főzz minél többször zöldségekkel és gyümölcsökkel:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...