Együnk rendszeresen gombát: az időskor egyik legismertebb betegsége ellen is véd

Egy új kutatás eredménye szerint a gomba sokkal egészségesebb lehet, mint korábban gondoltuk. Komolyabb szakszavak nélkül, érthetően írunk a felfedezés lényegéről.

Ugyan megosztó étel a gasztronómia világában, a tény, hogy a gomba egészséges, vitathatatlan. Komplex íze és szinte hússzerű állaga miatt szeretjük sokan, mások pont ezért ódzkodnak tőle. Azonban lehet, hogy jobban tesszük, ha megbarátkozunk vele: az új kutatások ugyanis még több ponton támasztják alá, hogy a gomba egészséges.

Amit eddig is tudtunk

A korábban felhozott érvek mind azt célozták, hogy mi nincs a gombában: a koleszterin és glutén teljes hiánya mellett nagyon alacsony a zsír-, cukor- és kalóriatartalma. Viszont rengeteg rost, B-vitamin és fehérje van benne és az immunrendszert is erősíti.

Együnk rendszeresen gombát: egészségesebb, mint korábban hittük

Ázsiában már nagyon régóta fogyasztják élettani hatása miatt, a tradicionális keleti gyógyászat szerves része. A világ többi részén egy fokkal szkeptikusabban kezelik, szerepe elsősorban a gasztronómiában jelentős.

Új felfedezések

Robert Beelman amerikai professzor évek óta tanulmányozza a gombák élettani hatását. Kutatásai alapján megállapította, hogy a gombában található egy nagyon fontos aminosav (röviden ergo névre hallgat), amire az emberi szervezetnek nagy szüksége van.

Az ergo nevű aminosavat az ember maga nem tudja előállítani, így mindenképpen szükséges a táplálkozással pótolni.

Ahogy öregszünk, mennyisége egyre csökken a szervezetben, és ez a csökkenés is okolható egyes időskori idegrendszeri betegségek (Parkinson-kór, demencia) kialakulásáért.

Demencia, agyő!

A kutatás még folyamatban van, azonban azt már sikerült kimutatni, hogy a gombát rendszeresen fogyasztó idősek kevésbé voltak kitéve a demencia veszélyének.

Azt is megállapították, hogy az olyan országokban, ahol átlagosan több gombát fogyaszt a lakosság, alacsonyabb a halálozási arány. Ez ugyan érdekes, azonban nem elég erős tény, hogy ok-okozati összefüggésként kezelhessük.

Mindenesetre érdemes rendszeresen gombát fogyasztanunk az egészségesebb időskor érdekében. Kezdjünk is bele ezekkel a receptekkel:

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Segítség az egészséges táplálkozáshoz:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...