Együnk rendszeresen gombát: az időskor egyik legismertebb betegsége ellen is véd

Egy új kutatás eredménye szerint a gomba sokkal egészségesebb lehet, mint korábban gondoltuk. Komolyabb szakszavak nélkül, érthetően írunk a felfedezés lényegéről.

Ugyan megosztó étel a gasztronómia világában, a tény, hogy a gomba egészséges, vitathatatlan. Komplex íze és szinte hússzerű állaga miatt szeretjük sokan, mások pont ezért ódzkodnak tőle. Azonban lehet, hogy jobban tesszük, ha megbarátkozunk vele: az új kutatások ugyanis még több ponton támasztják alá, hogy a gomba egészséges.

Amit eddig is tudtunk

A korábban felhozott érvek mind azt célozták, hogy mi nincs a gombában: a koleszterin és glutén teljes hiánya mellett nagyon alacsony a zsír-, cukor- és kalóriatartalma. Viszont rengeteg rost, B-vitamin és fehérje van benne és az immunrendszert is erősíti.

Együnk rendszeresen gombát: egészségesebb, mint korábban hittük

Ázsiában már nagyon régóta fogyasztják élettani hatása miatt, a tradicionális keleti gyógyászat szerves része. A világ többi részén egy fokkal szkeptikusabban kezelik, szerepe elsősorban a gasztronómiában jelentős.

Új felfedezések

Robert Beelman amerikai professzor évek óta tanulmányozza a gombák élettani hatását. Kutatásai alapján megállapította, hogy a gombában található egy nagyon fontos aminosav (röviden ergo névre hallgat), amire az emberi szervezetnek nagy szüksége van.

Az ergo nevű aminosavat az ember maga nem tudja előállítani, így mindenképpen szükséges a táplálkozással pótolni.

Ahogy öregszünk, mennyisége egyre csökken a szervezetben, és ez a csökkenés is okolható egyes időskori idegrendszeri betegségek (Parkinson-kór, demencia) kialakulásáért.

Demencia, agyő!

A kutatás még folyamatban van, azonban azt már sikerült kimutatni, hogy a gombát rendszeresen fogyasztó idősek kevésbé voltak kitéve a demencia veszélyének.

Azt is megállapították, hogy az olyan országokban, ahol átlagosan több gombát fogyaszt a lakosság, alacsonyabb a halálozási arány. Ez ugyan érdekes, azonban nem elég erős tény, hogy ok-okozati összefüggésként kezelhessük.

Mindenesetre érdemes rendszeresen gombát fogyasztanunk az egészségesebb időskor érdekében. Kezdjünk is bele ezekkel a receptekkel:

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Segítség az egészséges táplálkozáshoz:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...