Együnk rendszeresen gombát: az időskor egyik legismertebb betegsége ellen is véd

Egy új kutatás eredménye szerint a gomba sokkal egészségesebb lehet, mint korábban gondoltuk. Komolyabb szakszavak nélkül, érthetően írunk a felfedezés lényegéről.

Ugyan megosztó étel a gasztronómia világában, a tény, hogy a gomba egészséges, vitathatatlan. Komplex íze és szinte hússzerű állaga miatt szeretjük sokan, mások pont ezért ódzkodnak tőle. Azonban lehet, hogy jobban tesszük, ha megbarátkozunk vele: az új kutatások ugyanis még több ponton támasztják alá, hogy a gomba egészséges.

Amit eddig is tudtunk

A korábban felhozott érvek mind azt célozták, hogy mi nincs a gombában: a koleszterin és glutén teljes hiánya mellett nagyon alacsony a zsír-, cukor- és kalóriatartalma. Viszont rengeteg rost, B-vitamin és fehérje van benne és az immunrendszert is erősíti.

Együnk rendszeresen gombát: egészségesebb, mint korábban hittük

Ázsiában már nagyon régóta fogyasztják élettani hatása miatt, a tradicionális keleti gyógyászat szerves része. A világ többi részén egy fokkal szkeptikusabban kezelik, szerepe elsősorban a gasztronómiában jelentős.

Új felfedezések

Robert Beelman amerikai professzor évek óta tanulmányozza a gombák élettani hatását. Kutatásai alapján megállapította, hogy a gombában található egy nagyon fontos aminosav (röviden ergo névre hallgat), amire az emberi szervezetnek nagy szüksége van.

Az ergo nevű aminosavat az ember maga nem tudja előállítani, így mindenképpen szükséges a táplálkozással pótolni.

Ahogy öregszünk, mennyisége egyre csökken a szervezetben, és ez a csökkenés is okolható egyes időskori idegrendszeri betegségek (Parkinson-kór, demencia) kialakulásáért.

Demencia, agyő!

A kutatás még folyamatban van, azonban azt már sikerült kimutatni, hogy a gombát rendszeresen fogyasztó idősek kevésbé voltak kitéve a demencia veszélyének.

Azt is megállapították, hogy az olyan országokban, ahol átlagosan több gombát fogyaszt a lakosság, alacsonyabb a halálozási arány. Ez ugyan érdekes, azonban nem elég erős tény, hogy ok-okozati összefüggésként kezelhessük.

Mindenesetre érdemes rendszeresen gombát fogyasztanunk az egészségesebb időskor érdekében. Kezdjünk is bele ezekkel a receptekkel:

Selymes sültgomba-krémleves

Ha csak egyetlen krémlevest ehetnénk, valószínüleg mi a gomba mellett tennénk le voksunkat, akkora kedvencünk. Ha igazán különlegesen szeretnétek elkészíteni, használjatok többféle ...

Gombás rizottó Járai Márktól

Fogorvosból zenész, titokban pedig gasztromágus. Járai Márkot sokféleképpen láthattátok már, de fakanállal a kezében talán még nem, pedig isteni rizottót készít például. Ez az ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Segítség az egészséges táplálkozáshoz:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...