Ezért nagyon egészséges az angol zeller leve

Kezdd el beiktatni ezt a fantasztikus növényt az étrendedbe, mert tényleg csodákra képes! Mutatjuk, milyen hatásokkal számolhatsz akkor, ha rendszeresen iszol zellerlevet.

Az utóbbi években rettentő népszerűségnek örvendenek a különböző gyümölcs- illetve zöldséglevek, mivel könnyűek és egészségesek, egyik leggyakoribb hozzávalójuk pedig az angol zeller, más néven halványító zeller, aminek rengeteg fantasztikus tulajdonsága van.

Segít a puffadás megszüntetésében

A zeller fokozza az epetermelést, amivel támogatja a májat, és megerősíti a gyomor savtermelését. Ennek köszönhetően segít lebontani a gyomor és a vékonybélcsatorna alján rekedt régi, emésztetlenül maradt fehérjéket és zsírokat, amivel meggátolja a puffadást is.

Támogatja a fogyásodat

Mivel a zeller segít a májnak megtisztulni és méregteleníteni, könnyebben szabadulhatsz meg a kilóidtól is, ugyanis a hízás mögött sokszor a lelassult májműködés áll.

Megelőzheti a húgyúti fertőzések

A zellerlé lényegében fertőtlenítőként is működik, amely tulajdonsága húgyúti fertőzés ellen is hasznos lehet. Ha hajlamos vagy rá, akkor fogyaszd rendszeresen. Ilyenkor úgyis nagyon sokat kell inni!

Javítja az emésztést

A zellerlében olyan enzimek találhatóak, amelyek természetes módon megemelik a sósav szintjét a gyomorban, sótartalma pedig segíti a szervezet belső sav-bázis egyensúlyának elérését és fenntartását.

Jó a szívnek

Lényegében úgy segíti a szív munkáját, hogy stabilizálja a vérnyomást, ami egészségesebb vért eredményez, amit aztán a szívnek könnyebb pumpálnia.

Gyulladáscsökkentő

A zellerben található flavonoidoknak antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásuk is van, ezáltal a zöldség fogyasztása hozzájárulhat akár krónikus betegségek megelőzéséhez is.

Így készítsd el:

A zellerlét könnyen elkészíthetjük házilag, csupán egy gyümölcs- és zöldségprésre és 2-3 szár tisztított zellerre lesz szükségünk. Öblítsük le a szárat, majd 1 csészényi aprított zellerszárat turmixoljunk össze 2/3 csészényi vízzel, így másfél pohárnyi lét kapunk, a pép eltávolítása után. Ízesíteni csupán egy kis citromlével és friss gyömbérrel kell, amennyiben szükséges.

Mivel alig tartalmaz kalóriát, de tele van tápanyaggal, így bármilyen étkezésre kiváló. Amennyiben a rostbevitelünket is emelni szeretnénk , azonban célszerűbb inkább nyersen salátába tenni, vagy mondjuk hummuszba mártogatva fogyasztani.

Egyszerű házi humusz

A Közel-Kelet egyik legnépszerűbb kencéje. Konzervből is el lehet készíteni, de akkor az igazi, ha mi főzzük hozzá a csicseriborsót! Ahány ház, annyi szokás, mindenki más fűszereket ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Mit is jelent a veganizmus pontosan, ahol még a méz...

Javában tart a veganuár, amely azt tűzte ki célul, hogy próbáljunk meg egy hónapon át megismerkedni a vega, de főként a vegán életformával. Ki-ki elhatározása és vérmérséklete szerint kipróbálhatja, milyen egy hónapig teljesen vagy részlegesen elhagyni a húst és az állati eredetű élelmiszereket. De mit is jelent a veganizmus pontosan? Miért tiltott benne a méz, sőt a borivás is akár?

Szekeres Dóra

Forrásaink voltak.

Legújabb receptek

Medvehagymapesztós tészta

Aki egyszer kipróbálja a sajátkészítésű medvehagymapesztót, garantáltan minden évben várni fogja a medvehagymaszezont. Egy ösztönös, természetközeli ízélmény, amely a ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!