9 mód, hogy virágba borítsd a főztödet...bodzával!

Tavasszal virágba borul a természet, miért ne borulhatna virágba a főztöd is? Mutatunk 9 módot, hogy miként használhatod a bodzavirágot a szörpiváson túl!

A bodzát legtöbbször szörp formájában fogyasztjuk, de akár koktélokban is frissítő, ízes alkotóelem lehet. Ám nem érdemes pusztán az italokra korlátozni a bodza felhasználhatóságát. Összesen 9 módot hoztunk, miként építsd be a bodzavirágot az ételeidbe!

9 mód, hogy virágba borítsd a főztödet…bodzával!

Készíts szörpöt

Persze nincs semmi baj azzal sem, ha szörpöt készítenél a bodzából. Ehhez egy száraz napon gyűjt friss bodzavirágot, távolítsd el a szirmokról a port, a koszt vagy a rovarokat. Pár napig áztasd őket citromhéjjal és citromsavval elkevert házi cukorszirupban. Adj hozzá szódát egy meleg délutánon, és fogyaszd kedvedre jégkockával, de egy házi koktélt, Margaritát vagy Sangriát is megbolondíthatsz vele.

Legfinomabb bodzaszörp

A bodzavirágzás a legszebb tavaszzáró esemény: a bokrok illatát messzire viszi a szél, és ekkor már csak a pár nap múlva kész bodzaszörp körül jár az eszünk! Mert bodzából ...

Bodzaszörp egyszerűen

Egy nagyon kedves, régi családi barátunktól kaptuk ezt a receptet sok-sok évvel ezelőtt, mikor még egészen kisgyerek voltam - azóta pedig csak így készítettük, és nem is kóstoltam még ...

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Keverd krémekbe

Tegyél bodzaszörpöt a fagylaltok, pudingos krémek és a panna cotta alapjába, hogy édes virágos jegyet kölcsönözz ezeknek a finomságoknak.

A felöntött pudingot fánkba töltheted, vajas tészta rétegei közé rejtheted a millefeuille-ben, a tartok pitéjébe is kerülhet, de akár a tejszínhabhoz is adhatod, hogy a pavlovákra és habcsókokra kerüljön.

Öntözz meg vele forró süteményt

Az éppen megsült süteményt nyárssal (vagy tűvel) szurkáld meg, mielőtt bodzaszörpöt csorgatnál rá. A sütemény melege arra ösztönzi a cukros finomságot, hogy egészen az aljáig felszívódjon, garantálva, hogy puha és ízes marad a desszert.

Keverd cukorba

Helyezz egy adag tiszta bodzavirágot egy üvegbe porcukorral, hogy az átvegye a finoman virágos illatot. A vaníliás cukorhoz hasonlóan a bodzacukor is könnyedén felhasználható különféle süteményekben, például omlós tésztafélékben, gyümölcsös nyári süteményekben. A bodzavirág illatú porcukor finom borítja be a churros-t, sőt, illatos fánkmázat is készíthetsz vele.

Áztasd ecetben és mézben

Tegyél a kedvenc ecetes- vagy mézesüvegedbe egy szál bodzavirágot, majd használd salátaöntetekhez és mázakhoz, hogy virágos ízprofilt adj a köreteidnek, pácaidnak.

Bodzás piskótatekercs

Egyrészt a hűtőben gyülekező tojásfehérjék felhasználására, másrészt jópofa a rózsaszínű süti! Nekem állandóan hegyekben áll a tojásfehérje, gondolom Ti sem vagytok ezzel ...

Bodzafagyi

A bodzaszörp egyik alternatívája, amely akár már kész szörpből is össze lehet dobni, csak tegyünk hozzá egy kevés mentát, mert sokkal szuperebb lesz így a jégkrém!

A csodás bodzaszörp

Ízesítsd a pürédet!

Készíts bodzavirágos pürét akkor, amikor rengeteg érett gyümölcs áll rendelkezésedre a nyár folyamán, méghozzá így:

adj egy kevés szörpöt a málna-, eper-, mangó- vagy almapüréhez, mielőtt egy tepsin szétterítve és alacsony hőmérsékleten kisütnéd a sütőben!

Rántsd ki

A tiszta bodzavirágokat forgasd tempura tésztába, és süsd meg ugyanúgy, mint a cukkinivirágokat. Amennyiben édesebb irányba mennél el, szórd meg porcukorral a virágokat, de ha inkább sósan próbálnád ki, önts rá szójából, chiliből és pácolt fokhagymából készült mártást.

Reggelire bodza

Keverj bodzaszörpöt kedvenc gyümölcskompótodba, és tálald fagylalt, rizspuding vagy puding mellé. Öntözd meg vele a palacsintát – ami lehet magyar vagy amerikai - , de zabkását is ízesíthetsz vele.

 Ízesítsd a házi nyalókákat

A málnát, szedret vagy kiviszeleteket tedd jeges nyalókaformákba, majd fagyasztás előtt önts a formába bodzaszörpöt, hogy gyümölcsös nyári frissítőt készíts a gyerekeknek. Amíg a fagyasztóban vannak a nyalókák, dobj össze egy bodzás koktélt a felnőtteknek!

Bodzás-epres fool

A fool egy tradicionális angol édesség, aminek két alapvető alkotóeleme az épp csak megfőzött gyümölcs és a sodó. Ezen kívül lehet még kekszet vagy piskótát is törni az aljára, a ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas, tavaszi recept:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...