A városi embereknek sem kell messzire utaznia ha bodzagyűjtésre adja a fejét. A vidéken élő pedig szinte saját kertjükben szüretelhetik. Régóta ismeretes gyógynövény, virága mellett bogyós termése is fogyasztható!
A bodzavirág
Legtöbbször a bodzafa virágát fogyasztjuk valamilyen formában: készülhet belőle bodzaszörp, bodzatea, rántott bodza (palacsintatésztába mártva, kisütve), lekvár. A kifejlett virágokat gyűjtsük, azaz olyanokat, amelyek virágernyőin minden virág kinyílt, rázásra pedig még nem hullanak le a szirmok, továbbá fontos alapelv, hogy a jó bodzavirág illatos.
Ne szennyezett levegőjű területen szedjük a bodzavirágokat, tehát kerüljük el a közvetlen út melletti bokrokat. Száraz időben gyűjtsük, mert ekkor sokkal intenzívebb az íze, mint eső után. Május-júniusban virágzik, és a leszedett virágokat érdemes mihamarabb felhasználni, mert hamar barnulni kezd és sokat veszít vitamintartalmából is.
Még több bodzavirág-receptet itt találsz >>
Bodzabogyó
Kevésbé népszerű, de a bodzafa virágához hasonlóan ugyanolyan egészséges és ízletes csemege a fekete bodza sötét kékes-lilás termése, a bodzabogyó. A növény egész Európában előfordul, hazánkban is igen gyakori, találkozhatunk vele erdőkben, útszélen, de még a városokban is.
A bodza termése nagyon egészséges, mivel magas az ásványianyag- és vitamintartalma. Vashiányban szenvedőknek különösen ajánlott a fogyasztása!A bodzabogyóból készíthető bor és pálinka is, ezek azonban meglehetősen drága termékek, lévén, hogy rendkívül munkaigényes az előállításuk. A bogyókból bodzalekvárt is főznek, leszárítva pedig gyümölcsteaként használható.
Még több bodzabogyó-receptet itt találsz >>
Természetes gyógyír
A bodza igen sokoldalú és hatékony gyógynövény: vértisztító, izzasztó és hashajtó hatású. Hurut és reuma ellen is elsőrendű orvosság, emellett kiváló vitaminforrás. Serkenti a veseműködést, így méregteleníti szervezetünket.
Fő az óvatosság!
A legtöbb, saját magunk által szedett növény esetében fenn áll a lehetőség, hogy összetévesztjük őket a nagyon hasonló, mérgező társaikkal. Ezért mielőtt gyűjtögető céllal nekivágunk az erdőnek, nem árt utánaolvasni, hogy milyen szempontokra kell figyelnünk, hogy biztosan azt szedjük le, amire szükségünk van.
Az ehető, azaz a fekete bodza akár 3–10 m magasra is megnőhet. Ágai lefelé hajlóak, széttörve a belsejük szivacsos. A virágok szétosztva az egész bokron megtalálhatóak, a termések lefelé csüngőek.
A mérgező gyalogbodza ezzel szemben nem fásszárú, hanem lágyszárú, sokkal kisebb növény. Az ágai felfelé állnak, a virágok az ágak végén, a növény tetején helyezkednek el és pirosas színt is felfedezhetünk benne, a növény termése is felfelé áll.
Bodzaszörp-recept:
- kb. 25-30 db nagy frissen szedett bodzavirág
- 2 citrom
- 1 l forró víz
- 500 ml víz
- 500 ml cukor
- 1 zacskó étkezési citromsav
A receptet itt tudod elmenteni >>
Elkészítés:
- A bodzavirágot átvizsgáljuk, a zöld részektől megtisztítjuk, és egy nagy tálba tesszük.
- A citromot felszeleteljük, összekeverjük a bodzavirágokkal, majd forró vízzel leöntjük. Annyi vizet kell ráönteni, hogy a virágokat elfedje, különben bebarnulnak.
- Minimum egy éjszakán át lefedve áztatjuk a virágokat.
- Másnap a beáztatott bodzalevet átszűrjük, és 1:1 arányú cukorsziruphoz adjuk (egy rész cukor, egy rész víz).
- Legvégül hozzáadjuk a citromsavat.
- Jól zárható üvegekbe töltjük.