Mi fán terem a bodza?

A városi embereknek sem kell messzire utaznia ha bodzagyűjtésre adja a fejét. A vidéken élő pedig szinte saját kertjükben szüretelhetik. Régóta ismeretes gyógynövény, virága mellett bogyós termése is fogyasztható!

{node=767}

A bodzavirág

Legtöbbször a bodzafa virágát fogyasztjuk valamilyen formában: készülhet belőle bodzaszörp, bodzatea, rántott bodza (palacsintatésztába mártva, kisütve), lekvár. A kifejlett virágokat gyűjtsük, azaz olyanokat, amelyek virágernyőin minden virág kinyílt, rázásra pedig még nem hullanak le a szirmok, továbbá fontos alapelv, hogy a jó bodzavirág illatos.

Ne szennyezett levegőjű területen szedjük a bodzavirágokat, tehát kerüljük el a közvetlen út melletti bokrokat. Száraz időben gyűjtsük, mert ekkor sokkal intenzívebb az íze, mint eső után. Május-júniusban virágzik, és a leszedett virágokat érdemes mihamarabb felhasználni, mert hamar barnulni kezd és sokat veszít vitamintartalmából is.

Még több bodzavirág-receptet itt találsz >>

Bodzabogyó

Kevésbé népszerű, de a bodzafa virágához hasonlóan ugyanolyan egészséges és ízletes csemege a fekete bodza sötét kékes-lilás termése, a bodzabogyó. A növény egész Európában előfordul, hazánkban is igen gyakori, találkozhatunk vele erdőkben, útszélen, de még a városokban is.

A bodza termése nagyon egészséges, mivel magas az ásványianyag- és vitamintartalma. Vashiányban szenvedőknek különösen ajánlott a fogyasztása!A bodzabogyóból készíthető bor és pálinka is, ezek azonban meglehetősen drága termékek, lévén, hogy rendkívül munkaigényes az előállításuk. A bogyókból bodzalekvárt is főznek, leszárítva pedig gyümölcsteaként használható.

Még több bodzabogyó-receptet itt találsz >>

{node=91503}

Természetes gyógyír

A bodza igen sokoldalú és hatékony gyógynövény: vértisztító, izzasztó és hashajtó hatású. Hurut és reuma ellen is elsőrendű orvosság, emellett kiváló vitaminforrás. Serkenti a veseműködést, így méregteleníti szervezetünket.

Fő az óvatosság!

A legtöbb, saját magunk által szedett növény esetében fenn áll a lehetőség, hogy összetévesztjük őket a nagyon hasonló, mérgező társaikkal. Ezért mielőtt gyűjtögető céllal nekivágunk az erdőnek, nem árt utánaolvasni, hogy milyen szempontokra kell figyelnünk, hogy biztosan azt szedjük le, amire szükségünk van.

Az ehető, azaz a fekete bodza akár 3–10 m magasra is megnőhet. Ágai lefelé hajlóak, széttörve a belsejük szivacsos. A virágok szétosztva az egész bokron megtalálhatóak, a termések lefelé csüngőek.

A mérgező gyalogbodza ezzel szemben nem fásszárú, hanem lágyszárú, sokkal kisebb növény. Az ágai felfelé állnak, a virágok az ágak végén, a növény tetején helyezkednek el és pirosas színt is felfedezhetünk benne, a növény termése is felfelé áll.

Bodzaszörp-recept:

  • kb. 25-30 db nagy frissen szedett bodzavirág
  • 2 citrom
  • 1 l forró víz
  • 500 ml víz
  • 500 ml cukor
  • 1 zacskó étkezési citromsav

A receptet itt tudod elmenteni >>

Elkészítés:

  1. A bodzavirágot átvizsgáljuk, a zöld részektől megtisztítjuk, és egy nagy tálba tesszük.
  2. A citromot felszeleteljük, összekeverjük a bodzavirágokkal, majd forró vízzel leöntjük. Annyi vizet kell ráönteni, hogy a virágokat elfedje, különben bebarnulnak.
  3. Minimum egy éjszakán át lefedve áztatjuk a virágokat.
  4. Másnap a beáztatott bodzalevet átszűrjük, és 1:1 arányú cukorsziruphoz adjuk (egy rész cukor, egy rész víz).
  5. Legvégül hozzáadjuk a citromsavat.
  6. Jól zárható üvegekbe töltjük.

Még több szörpreceptet itt találsz >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...