A rebarbara elvált az epertől, és ebben a pitében kezdett új életet

A rebarbara szezonja hivatalosan is elérkezett, így elkészíthetjük a kedvenc süteményeink egyikét a fanyar zöldséggel. És nem is feltétlenül kell folyton-folyvást az eperrel párosítanunk.

Rebarbara és eper: egy olyan kombináció, amit sokan szeretnek, és sokan nem akarnak elhagyni. És persze teljesen érthető módon: a savanykás és az édes ízek tökéletes találkozása ez, ami bármilyen édességet fantasztikus szintekre emel. Olyannyira elterjedt viszont a párosítás, hogy sokan nem is használják egyedül, magában a rebarbarát. Ez a recept most kifejezetten ezeknek a sokaknak szól, és remélhetőleg meggyőzi őket arról, hogy adjanak egy esélyt a különleges alapanyagnak, az eper segítsége nélkül is.

A rebarbarás galette receptjét ITT találod

Tényleg annyira savanyú a rebarbara?

Az eper-rebarbara párosításának leginkább két logikus oka van. Az egyik, hogy mindkét alapanyag egyszerre kapható, ilyenkor május végén, június elején szezonális. Ez pedig nyilván ahhoz vezetett, hogy rengeteg közös „gyermekük” született sütemények és édességek formájában.

A másik, hogy a rebarbara kissé savanykás íze mellé néha szükség van egy édesebb gyümölcsre, hogy ellensúlyozza azt.

Persze nélküle is boldogan megél a rebarbara, hiszen nem egy borzasztóan, orrfacsaróan savanyú zöldség, főleg akkor nem, ha megfelelően készítjük el. Sőt, egy enyhe fanyarság jól is áll a csak rebarbarából készített édességeknek.

A legegyszerűbb pitetöltelék

Ez a megfelelő módszer például állhat a következőkből. A rebarbarát cukorral, citromlével és –héjjal hagyjuk egy kicsit állni, szinte pácoljuk a zöldséget. A cukor mindeközben kivon valamennyi nedvességet a rebarbarából, ami két dolgot is jelent.

A rebarbarás galette receptjét ITT találod

Egyrészt lesz a pitének egy önmagától létrejött szaftja, öntete, amit fel fogunk majd használni a sütéshez. Másrészt az édeskés, citromos aroma kissé átjárja a rebarbarát, és sokkal kellemesebb íze lesz, mint a „pácolás” nélkül.

A sütőben pedig szépen-lassan puhul és karamellizálódik a zöldség, nem hirtelen módon. Ez is mélyebb és karakteresebb édes ízt jelent.

A legegyszerűbb pitetészta

A galette egy olyan pite, ami teljesen szabadon készül, nem kell hozzá se forma, se semmi. A tésztája mindössze lisztből, vajból, cukorból és vízből áll, szerénysége ellenére mégis dekadens, omlós, egyszóval tökéletes.

A rebarbarás galette receptjét ITT találod

Mint minden más omlós, vajas tésztánál, itt is fontos a minimális gyúrás, a túldolgozás és az erős gluténszerkezet elkerülése, valamint a hűtőben való pihentetés. Ezeket betartva miénk lehet majd a legomlósabb pitetészta, ami jelen esetben puhára sült, édeskés rebarbarákkal telik meg.

Készítsünk rebarbarás galette-et!

Hozzávalók: 225 g liszt, 170 g vaj, 80 ml víz, 1 ek cukor, 1 csipet só, 250 g rebarbara, 1 db citrom, 100 g cukor

A rebarbarás galette receptjét ITT találod

A lisztet elkeverjük a cukorral és a sóval, majd belekockázzuk a hideg vajat. Az egészet gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, amíg olyan állaga nem lesz, mint a nedves homoknak.

Fokozatosan hozzácsorgatjuk a jéghideg vizet, és addig dolgozzuk, amíg össze nem áll a tészta. Ne gyúrjuk túl sokáig, mert akkor nem lesz omlós. A tésztát hűtőbe tesszük pihenni 30 percig, közben pedig előkészítjük a tölteléket.

A rebarbarás galette receptjét ITT találod

A rebarbarát megmossuk, majd nagyjából ujjnyi hosszú darabokra vágjuk. Egy nagy tálban elkeverjük a cukorral, a citrom héjával és fél levével, majd hagyjuk állni az összeállításig.

A sütőnket előmelegítjük 180 fokra, és egy nagy lapos tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztát kivesszük a hűtőből, majd lisztezett felületen egy nagyjából 25 cm átmérőjű körré nyújtjuk, és a kibélelt tepsire helyezzük.

A rebarbarás tölteléket a közepére rendezzük tetszés szerint (a lényeg, hogy egy rétegben legyen). A tésztakör szélén hagyjunk egy 5-6 centiméteres sávot üresen, mert ezt fel kell majd hajtanunk. Egy késsel bevágjuk az üres tésztát a gyümölcsig, hogy ezek mentén könnyebb legyen majd a felhajtás.

A rebarbarás galette receptjét ITT találod

A tészta széleit a gyümölcsre hajtjuk, a tálban maradt cukros levet pedig a rebarbara tetejére kanalazzuk. A pitét az előmelegített sütőbe tesszük, és 35 percig sütjük. Miután elkészült, hagyjuk egy kicsit kihűlni, és fagylalttal vagy tejszínhabbal tálaljuk.

A rebarbarás galette teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas, tavaszi recept:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...