Ezek lesznek 2022 legfontosabb ételtrendjei

Az elmúlt két év ugyan felforgatta a vendéglátóipart, de a gasztronómia fejlődését, változását ez sem állíthatta meg. Nézzük, milyen trendek fogják meghatározni a 2022-es évet.

A gasztronómia a pandémia ellenére is folyamatosan fejlődik, mozgásban van, sőt, a járvány is nagyban meghatározta azt, hogyan és mit ettünk az elmúlt két évben. Ezek a gasztrotrendek 2022-ben is folytatódnak, és izgalmas új irányba terelik a gasztronómiát. Nézzük, milyen ételrendek fogják meghatározni az idei évet!

Ezek lesznek 2022 legfontosabb ételtrendjei

Alkoholmentes italok

Egyre több ital készül alkohol nélkül, és most nemcsak a virgin Bloody Mary-kre és Mohitókra gondolunk. Ezeket az új italokat tudatosan úgy kreálják meg, hogy komplex ízélményt nyújtsanak, miközben az is el tudja fogyasztani őket, aki tartózkodik a szeszes italoktól.

Napraforgóvaj

A mogyoróvaj mindig is népszerű volt, de az elmúlt években kezdett el a teljesen natúr, cukormentes változata teret hódítani, aztán pedig jött a többi mag: a mandula, törökmogyoró és kesu után olyan új szereplők léptek a színre, mint a görögdinnyemagvaj vagy akár a napraforgómagvaj.

Rövidebb menük

Úgy tartják, hogy egy jó étterem ismérve a rövid étlap, de a járvány miatti ellátási problémák miatt egyre több étterem kényszerült kevesebb ételből álló menüt összeállítani, és ez a trend remélhetőleg továbbra is megmarad. Legyen kevesebb étel, de az készüljön minőségi alapanyagokból és legyen jól elkészítve!

Növényi ételek

A növényi alapú ételek, illetve a húshelyettesítő készítmények egyre nagyobb teret nyernek, és ez nemcsak a bolygónak, hanem nekünk is jó hír, hiszen egyre finomabb és szélesebb kínálatból lehet válogatni.

Krumplitej

Krumplitej

Mi is írtunk a legújabb alternatív tejsztárról, a krumplitejről, ami amellett, hogy egészséges, ráadásul teljesen fenntartható is0.

Robotok a pultban

Sokfelé automatizálták a különböző vendéglátói feladatokat, így például a kiszolgálást, a kiszállítást és a hentesi feladatokat. Ezért nem lenne meglepő, ha hamarosan a tojást is robotok sütnék a reggelizőkben.

Szellemkonyhák

A járvány a legnagyobb hatást egyértelműen az ételkiszállítás piacára gyakorolta.

Ahogy megnőtt az igény a kiszállított ételekre, a kínálat alkalmazkodott, és sok olyan konyha nyílt meg, ahol leülni nem lehet, de még csak átvenni sem a rendelést, mivel csak kiszállításra dolgoznak.

A Wendy’s étteremlánc a következő öt évben 700 ilyen konyhaétterem nyitását tervezi, míg az Euromonitor piackutató szerint az iparág a következő évtizedben elérheti a trillió dolláros értéket.

Gombák

A növényi alapú étrend terjedésével a gombákat is egyre szélesebb körben fedezik fel, hiszen egészségesek, finomak, és kiválóak a hús helyettesítésére. Ráadásul rengeteg fajta létezik, amiről eddig nem is hallottunk, úgyhogy érdemes felcsapni a gombahatározót a következő vacsora előtt! Gombás recepteket pedig itt tudsz vadászni.

Rengeteg gombafajta létezik, amiről eddig nem is hallottunk

Üveges koktélok

2022-ben a szakértők szerint egyre többféle koktélt lehet majd dobozosan vagy üvegben kapni a járvány miatt átalakult szokások miatt.

Üveges koktélok

Espresso martini

A ’90-es évek egyik kedvelt itala volt, és ahogy a divatban, úgy a gasztronómiában is sokszor visszatérnek a trendek – persze modern köntösben. Ezért arra számíthatunk, hogy a világon mindenütt kávés martinit fognak szürcsölgetni a trendérzékeny lazulni vágyók.

Espresso-tonik

Aki egyszer kóstolta, sosem feledi, mert a bizarr kombináció nem várt ízhatást nyújt: a két keserűnek számító hozzávaló egy egészen váratlanul frissítő és finom végeredményben ...

Kutyák mindenütt

A járvány alatt sokan bekutyásodtak, és a folyamatos otthonlét miatt sok kutya nem is tudja elképzelni, hogy milyen lehet a gazditól távol – ezért számítani kell rá, hogy éttermekben, kávézókban egyre több négylábúval lehet majd találkozni.

Forrásunk volt.


2022 évindító cikkeit itt olvashatod:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...