A gasztronómia a pandémia ellenére is folyamatosan fejlődik, mozgásban van, sőt, a járvány is nagyban meghatározta azt, hogyan és mit ettünk az elmúlt két évben. Ezek a gasztrotrendek 2022-ben is folytatódnak, és izgalmas új irányba terelik a gasztronómiát. Nézzük, milyen ételrendek fogják meghatározni az idei évet!
Alkoholmentes italok
Egyre több ital készül alkohol nélkül, és most nemcsak a virgin Bloody Mary-kre és Mohitókra gondolunk. Ezeket az új italokat tudatosan úgy kreálják meg, hogy komplex ízélményt nyújtsanak, miközben az is el tudja fogyasztani őket, aki tartózkodik a szeszes italoktól.
Napraforgóvaj
A mogyoróvaj mindig is népszerű volt, de az elmúlt években kezdett el a teljesen natúr, cukormentes változata teret hódítani, aztán pedig jött a többi mag: a mandula, törökmogyoró és kesu után olyan új szereplők léptek a színre, mint a görögdinnyemagvaj vagy akár a napraforgómagvaj.
Rövidebb menük
Úgy tartják, hogy egy jó étterem ismérve a rövid étlap, de a járvány miatti ellátási problémák miatt egyre több étterem kényszerült kevesebb ételből álló menüt összeállítani, és ez a trend remélhetőleg továbbra is megmarad. Legyen kevesebb étel, de az készüljön minőségi alapanyagokból és legyen jól elkészítve!
Növényi ételek
A növényi alapú ételek, illetve a húshelyettesítő készítmények egyre nagyobb teret nyernek, és ez nemcsak a bolygónak, hanem nekünk is jó hír, hiszen egyre finomabb és szélesebb kínálatból lehet válogatni.
Mi is írtunk a legújabb alternatív tejsztárról, a krumplitejről, ami amellett, hogy egészséges, ráadásul teljesen fenntartható is0.
Robotok a pultban
Sokfelé automatizálták a különböző vendéglátói feladatokat, így például a kiszolgálást, a kiszállítást és a hentesi feladatokat. Ezért nem lenne meglepő, ha hamarosan a tojást is robotok sütnék a reggelizőkben.
Szellemkonyhák
A járvány a legnagyobb hatást egyértelműen az ételkiszállítás piacára gyakorolta.
Ahogy megnőtt az igény a kiszállított ételekre, a kínálat alkalmazkodott, és sok olyan konyha nyílt meg, ahol leülni nem lehet, de még csak átvenni sem a rendelést, mivel csak kiszállításra dolgoznak.
A Wendy’s étteremlánc a következő öt évben 700 ilyen konyhaétterem nyitását tervezi, míg az Euromonitor piackutató szerint az iparág a következő évtizedben elérheti a trillió dolláros értéket.
Gombák
A növényi alapú étrend terjedésével a gombákat is egyre szélesebb körben fedezik fel, hiszen egészségesek, finomak, és kiválóak a hús helyettesítésére. Ráadásul rengeteg fajta létezik, amiről eddig nem is hallottunk, úgyhogy érdemes felcsapni a gombahatározót a következő vacsora előtt! Gombás recepteket pedig itt tudsz vadászni.
Üveges koktélok
2022-ben a szakértők szerint egyre többféle koktélt lehet majd dobozosan vagy üvegben kapni a járvány miatt átalakult szokások miatt.
Espresso martini
A ’90-es évek egyik kedvelt itala volt, és ahogy a divatban, úgy a gasztronómiában is sokszor visszatérnek a trendek – persze modern köntösben. Ezért arra számíthatunk, hogy a világon mindenütt kávés martinit fognak szürcsölgetni a trendérzékeny lazulni vágyók.
Kutyák mindenütt
A járvány alatt sokan bekutyásodtak, és a folyamatos otthonlét miatt sok kutya nem is tudja elképzelni, hogy milyen lehet a gazditól távol – ezért számítani kell rá, hogy éttermekben, kávézókban egyre több négylábúval lehet majd találkozni.
2022 évindító cikkeit itt olvashatod: