Viszlát, mogyoróvaj, helló, görögdinnyemagvaj

A mogyoróvaj már hosszú ideje hódít, de a különböző magvajak az elmúlt években váltak igazán népszerűvé. Most pedig egy újabb különlegességgel bővült a kínálat: a görödinnyemagvajjal.

 A nyár egyik üdítő finomsága a görögdinnye, ami édes, és gyakorlatilag szinte teljes egészében víz, így nagyon jólesik a tikkasztó hőségben. A ropogós, piros gyümölcshús falatozásába – akár mustárral, ahogy most mindenki eszi - azonban belerondít, hogy folyamatosan szedegetni kell a magokat belőle. Persze felnőtt fejjel már tudjuk, hogy nem igaz a történet, amivel gyerekkorunkban riogattak minket, hogy dinnye nő a hasunkban, ha lenyelünk egy magot, de azért sokan mégis kínosan ügyelünk arra, hogy ez ne történjen meg. Valaki azonban meglátta a lehetőséget a pazarlásban, és rájött, hogy akár ezekből is lehet magvajat készíteni. Így született meg a görögdinnyemagvaj.

Viszlát mogyoróvaj, helló görögdinnyemagvaj

A görögdinnye magjából készült vaj még nem mondható széles körben elterjedtnek, Amerikában is csak egy-két gyártó készít ilyet. Elsőre furcsán hangozhat a koncepció, de a Well + Good magazin által megkérdezett szakértő szerint nagyon is egészséges ez a kenhető különlegesség, ezért összegyűjtöttek öt érvet a szkeptikusok számára, miért érdemes görögdinnyemagvajat falatozni akár kiskanállal, akár kenyérre kenve, vagy bármilyen más kreatív módon.

Jó zsírok vannak benne

Elle Bernardo philadelphiai dietetikus szerint a többi magvajhoz hasonlóan ebben is nagyon sok telítetlen zsírsav van, legfőképpen az omega-3 zsírsavak közé tartozó alfa-linolénsav. Az omega-3 zsírsavakat a test nem képes előállítani, így külső forrásból kell bevinni. Többféle funkciót is ellát a szervezetben, így például csökkenti a gyulladást, valamint elősegíti az agy és a szív egészségét.

Sok antioxidáns van bennük

A görögdinnye magja magas arányban tartalmaz fitokemikáliákat, így flavonidokat, amelyek a kutatások alapján fontos szerepet játszanak a betegségek megelőzésében. Az antioxidánsok a szabad gyökök ellen veszik fel a harcot, emellett a bőr egészségét is biztosítják, és csökkentik a gyulladásokat.

Rengeteg antioxidáns van a magokban

Növényi eredetű proteint tartalmaz

Ebben is hasonlít a többi magvajra: a görögdinnye magjából készült vajban is egy jó adag protein található. Az egyik gyártó, a 88 Acre pirított görögdinnyemagvajából két evőkanálnyi adag 8 gramm fehérjét tartalmaz, ami megegyezik ugyanennyi mogyoróvaj fehérjetartalmával, illetve 6 grammal több, mint amennyi a napraforgómagvajban van.  

Ásványi anyagokban gazdag

Más magokhoz hasonlóan a görögdinnye magjában is sok ásványi anyag található, így például magnézium, cink és vas, de persze ezek minden magban eltérő arányban vannak jelen.

Allergiásoknak is jó választás

Az allergia sokakat meggátolt eddig abban, hogy élvezze a mandula- vagy mogyoróvaj nyújtotta örömöket, de az olyan magok esetében, mint a napraforgó vagy a görögdinnye, nem kell semmilyen reakciótól tartaniuk, miközben ugyanannyira élvezetes a fogyasztásuk.


További konyhai trükkös cikkeket itt találsz:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...