Valószínű, hogy a sajttorta az egyik legjobb dolog, ami valaha az emberiséggel történt. Zsíros, cukros, akár gyümölcsös réteg csücsül az omlós vajas, kekszes alapon, és még különösebb konyhai jártasság sem kell az elkészítéséhez (oké, némi gyakorlat nem árt). Még sütés nélküli receptek is léteznek hozzá, így az biztosan nem lehet kifogás, hogy nem akarjuk bekapcsolni a sütőt, ráadásul igazi nyári édesség.
Tudtad?
A sajttorta valószínűleg az ókori Görögországból származik. Már a gladiátoroknak is ezt szolgálták fel a versenyek előtt, hogy kellő energiával tudjanak nekivágni a küzdelemnek, de a kor menyasszonyai is ezt sütötték a vendégseregnek. Görögországban alapvetően mézet használnak a sajttortához, és eredetileg egy sótlan görög sajtból, anthotyrosból (kecsketejből) készítették, ricotta hozzáadásával. A sütés nélküli verziót már az amerikaiak fejlesztették ki, a krémsajtos receptek is tőlük terjedtek el az egész világon.
Szerintünk ezeket a recepteket érdemes kipróbálnod, legyen szó szülinapról, vendégségről, vagy csak egy sima szombat délutánról!
Ezek a legjobb sajttortáink:
Ezeket olvastad már?
11 édesség HOZZÁADOTT CUKOR NÉLKÜL, iskolakezdésre (is)
Hoztunk pár receptet és tippet, hogy teheted az iskolakezdést édességekkel is szebbé a gyerkőcöknek - tudatosan, hozzáadott cukor nélkül!
Brecz Judit12 megunhatatlan főzelék újragondolva
A főzelék örökzöld sláger. Télen általában fagyasztott zöldségből készítjük, nyáron viszont jöhetnek a zsengébbnél zsengébb, friss alapanyagok - főzelékfőzésre fel!
Nosalty11 pazar, húsmentes rakott zöldség
Nyáron előnyben részesítjük a könnyebb ételeket - minél több zöldség, kevesebb hús. Ezekre hoztunk példát, szemezgessetek!
Nosalty4+1 "kedves" szokás, amit felejts el, ha kávézóban jársz
A kávézók baristái rengeteg embert szolgálnak ki nap mint nap, így nem csoda, hogy van néhány olyan fogyasztói szokás, ami már egy kicsit bosszantja őket.
Fenes Gábriel