10 cukormentes desszertrecept, amit mindenki imádni fog - figyelj az egészségedre az ünnepek alatt is!

Most már sokan ünnepi menütervezési lázban égnek, nekik segítünk, hogy idén egészségesebb legyen a terített asztal kínálata. (x)

Nyakunkon a karácsony, az ajándékok beszerzése közben már biztos sokan az ünnepi menüt tervezgetitek. A hagyományos vagy éppen újonnan kipróbálandó főételek mellett a terített asztalok elengedhetetlen részei az alkalomhoz illő sütemények. Találkozhatunk velük ebéd után desszertként, délutáni uzsonnaként - és természetesen a vendégvárás kötelező kellékeiként.

Hogyan készíthetjük el őket kicsit egészségesebben?

Anélkül, hogy különösebb mártíromságot vállalnánk vagy erre kényszerítenénk a családunkat, egy-két egyszerű lépéssel már sokat tehetünk azért, hogy egészségesebben teljenek az ünnepek, és persze azért is, hogy januárban ne ájuljunk el, amikor a mérlegre állunk.

1. Tartsunk mértéket!

Ez általánosságban igaz az ünnepi étkezésre, de a sütiknél különösen. Ha mi vagyunk a menüfelelősök, akkor pl. tervezhetjük a desszerteket harmadik fogásként az ebédhez - ekkor már nem üres gyomorral esünk neki az édességnek, és könnyebben fogunk tudni megállni egy adagnál.

Vendégségben is bátran álljunk ellen a tukmálásnak. Ez persze nem jelenti azt, hogy nemet kell mondanunk a kínálásnak, de nyugodtan álljunk meg 1-1 szelet süti után.

2. Használjunk kevesebb cukrot!

Ha magunk készítjük az édességeket, akkor bátran használjunk kevesebb cukrot a sütikhez. Annak ellenére, hogy nagyon sok recept tartalmaz 15-20 dkg cukrot, gyakorlatilag mindegyik megállja a helyét 8-10 dekával is. Érdemes kipróbálni, nem fogtok csalódni!

3. Készítsünk "könnyű" desszerteket!

Már azzal is sokat tehetünk az egészségünkért sütifronton, hogy "könnyebb" verziókat készítünk. Ezek lehetnek pl. túrós, joghurtos, gyümölcsös sütemények - akár tésztaalap nélkül is. Színes gyümölcsökkel, ünnepiesen tálalva ugyanúgy imádni fogja ezeket a család és a vendégsereg, mint a hagyományos, nehéz, krémes sütiket.

4. Tálaljunk ünnepélyesen!

Ünnepélyessé tehetjük a legegyszerűbb sütiket is egy szép tálban, ünnepi szalagokkal, fenyőággal, gyümölcsökkel, szárított narancsgerezddel díszítve. Csodásan illenek a karácsonyi menühöz a pohárdesszertek - ezek egy szép kehelyben rétegezve, akár gyöngyös szalaggal körbekerítve emelni fogják az asztal fényét. Készíthetünk pl. kalóriaszegény túrós-joghurtos pohárkrémeket sok-sok gyümölccsel díszítve, kevés kekszmorzsát, kakaóport, fahéjat a tetejére szórva - garantáltan nem marad el a siker.

5. Tervezzük cukormentesre!

Természetesen fennáll az a lehetőség is, hogy eleve cukormentes desszerteket tervezünk a menübe. Édesítésre használhatunk mesterséges vagy természetes édesítőszereket, vagy akár gyümölcsöket is. Az édesítőszereknél érdemes utánajárni, hogy melyiket hogyan használhatjuk fel az ételkészítésnél, korábbi cikkünkben olvashattok ehhez kapcsolódóan tanácsokat dietetikus szakértőnktől. Az alábbiakban pedig találtok 9 cukormentesdesszert-ötletet - tervezzétek be őket az ünnepi menübe!

  1. 1.

    Diabetikus kókuszkocka

  2. 2.

    Gesztenyés-túrós golyók

  3. 3.

    Málnás mascarponekrém Mosomacilánytól

  4. 4.

    Rusztikus almás süti cukormentesen

  5. 5.

    Light Karácsonyi Fatörzs

  6. 6.

    Mindenmentes marcipán süti

  7. 7.

    Bűntudatmentes brownie

  8. 8.

    Karácsonyi mézeskalácsos gyümölcskenyér

  9. 9.

    Paleo almás-diós bonbon

  10. 10.

    Avokádós csokimousse

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...