r
Nosalty Logó

Zserbótekercs Judyth konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Walaky
Zserbótekercs Judyth konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Tészta

Töltelék

Csokoládé máz

Díszítés

Összesen 1767 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Tészta

Töltelék

Csokoládé máz

Díszítés

Összesen 14141 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Tészta

Töltelék

Csokoládé máz

Díszítés

Összesen 429 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.5 g

Zsír

  • Összesen
    102.5 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    39 g
  • Koleszterin
    149 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    904.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    177 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    176 mg
  • Foszfor
    437 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    198.3 g
  • Cukor
    112 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    277 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    121 micro
  • Kolin:
    101 mg
  • Retinol - A vitamin:
    270 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    82 micro
Összesen 1767 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    179.6 g

Zsír

  • Összesen
    819.9 g
  • Telített zsírsav
    272 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    194 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    309 g
  • Koleszterin
    1190 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7235.7 g
  • Cink
    29 mg
  • Szelén
    266 mg
  • Kálcium
    1414 mg
  • Vas
    46 mg
  • Magnézium
    1405 mg
  • Foszfor
    3496 mg
  • Nátrium
    540 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    27 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1586.3 g
  • Cukor
    899 mg
  • Élelmi rost
    79 mg

VÍZ

  • Összesen
    412.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2214 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    78 mg
  • D vitamin:
    189 micro
  • K vitamin:
    55 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    965 micro
  • Kolin:
    811 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2161 micro
  • α-karotin
    29 micro
  • β-karotin
    633 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    653 micro
Összesen 14141 kcal
  • 6% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    24.9 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    219.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    106 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.1 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    67 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    66 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 429 kcal

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Csokoládé máz

Díszítés

Elkészítés

Tészta

  1. Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Ebben a tálban morzsoljuk össze az összetevőket.
  2. Egy másik edénybe belemérjük az élesztőt, a tejet és a tojások sárgáját, majd simára keverjük az összetevőket.
  3. A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket, és gyúrjuk simára a tésztát.
  4. Nem kell túlgyúrni a tésztát, amint szép egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást. Ha készen vagyunk, a kezünkről és a tál faláról is szépen leválik a tészta.
  5. 4 egyenlő gombócot formázunk belőle, majd fóliával letakarva 1 órára tegyük a hűtőbe pihenni őket. Míg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.
  6. Ha a töltelékek elkészültek, s letelt az 1 óra, kivesszük a tésztát a hűtőből, s egymás után összeállítjuk a rudakat.
  7. Lehetőleg a tészták vastagsága nyújtásakor egyenletes vastagságú legyen. (Én sütőpapíron szoktam nyújtani, melyet előre méretre nyírok - kb.: 24x35 cm-es téglalap -, s ezen a tésztát vékony téglalapokra nyújtom egymás után úgy, hogy a sütőpapírból maradjon ki egy kevés minden oldalon.)
  8. A kinyújtott tésztára az egyik dzsem felét rákanalazzuk, majd óvatosan, lehetőleg egyenletesen elkenjük rajta, majd rászórjuk egyenletesen elosztva a cukros dió negyedét. Kezünkkel szépen elsimítjuk a diót.
  9. Ezután a tészta két rövidebbik oldalát hajtsuk fel a töltelékre (1-másfél cm), s kissé nyomkodjuk rá a töltelék szintjének magasságába.
  10. Ugyanígy hajtsuk fel a hosszabbik oldal egyikét, majd innen tekerjük fel a rudat a papírral, egyenletesen - ez lágyabb, mint a bejgli, ügyeskednünk kell kissé, de sikerülni fog! :) Mind a négy résszel ugyanígy járunk el. Tehát kapunk 2 sárgabarackdzsemes és 2 meggydzsemes rudat!
  11. Egy tepsit (én a sütő saját tepsijét használtam) kibélelünk sütőpapírral, s a feltekerések után (mindig a már elkészültet) óvatosan, szépen alányúlva áthelyezzük a tepsibe, a tepsi felénél kezdve, hogy ezután egyenlő távolságra tudjuk elhelyezni a további 3 rudat egymástól.
  12. Ha ezzel készen vagyunk, hosszában szurkáljuk meg villával a rudakat, innen távozik sülés közben a gőz. (Nem kell az egész bejglit, mindenhol összevissza szurkálni!) Nem kell tojással megkenni!
  13. Az előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütjük, majd 15 perc után lejjebb vesszük 170 fokra, s további 10-15 percig sütjük. Így összesen 25-30 perc alatt készre sülnek (légkeverés nélkül) a zserbórudak - lehet látni a tetején, mikor van kész, a szép színe elárulja. Ha készen van, hagyjuk kihűlni.
  14. Egy kis trükk: Ha kivettük őket a sütőből, óvatosan összetoljuk a rudakat, és széles pengéjű késsel vagy valamilyen lapos eszközzel egyenesre nyomjuk a végeiket, s az oldalaikat - így az esetleges pici repedés is eltüntethető, ha keletkezne rajta, de csakis forrón lehet javítani ezeken az apró szépséghibákon.
  15. Amíg hűlnek, elkészítjük a csokoládémázat. A kihűlt rudakat széttoljuk kissé - de jegyezzük meg, melyik 2-2 rúd, melyik dzsemmel van töltve!
  16. Ecsettel a mázat felkenjük a rudakra, s az azonos színű cukorkákkal beszórjuk a csokoládét - a dzsemeknek megfelelően, hogy az azonos dzsemmel töltött zserbórúdra ugyanolyan díszítés kerüljön!
  17. Hagyjuk pihenni őket néhány óráig lefedve, majd szeleteljük, tálaljuk - ha meg bírjuk állni! :) Az illata az egész lakást bejárja, ünnepi hangulatot árasztva! Kissé macerásnak tűnik, de nem az, csak részletesen írtam le! :) Persze egyszerűbb egy sima zserbót összepakolni, de ez így különlegesebb! :) Érdemes kipróbálni, megéri a kicsivel több munka! :)

Töltelék

  1. A diót ledaráljuk, összekeverjük a porcukorral, s körülbelül 4 egyenlő részben szétosztjuk 4 tálkába.
  2. A dzsemeket is 4 tálkába osztjuk, 2 tálkába felezve az egyiket, másik kettőbe felezve a másikat, s kissé kikeverjük.

Csokoládé máz

  1. Egy kisebb lábasba beletördeljük a csokoládét, hozzáadjuk a vajat és a tejet, s takaréklángon összeolvasztjuk a csokoládét a többi hozzávalóval, állandó kevergetés mellett. Ha szép sima, levesszük, elzárjuk a gázt, kissé hagyjuk kihűlni.
  2. Ha túl sűrű lenne, kevés tejet és vajat tegyünk még hozzá, s melegítsük újra fel - bár, ez kizárt, de sosem lehet tudni!

Díszítés

  1. Azért használtam kétféle dekor cukrot, hogy így meg lehessen különböztetni a kétféle dzsemmel töltött szeleteket!
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x38x5
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 84
  • Tegnapi nézettség: 13
  • 7 napos nézettség: 83
  • Össznézettség: 17386
  • Feltöltés dátuma: 2015. december 14.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

ÖTLET - A zserbó nagy kedvence sokunknak... amikor ez készült, zserbót szerettem volna készíteni, de nem a megszokott módon, valami új, csinosabb külsővel szerettem volna meglepni barátaimat egy összejövetelen... így "kölcsönöztem neki az új ruhát" :) ...ezt ötöltem ki... a tésztája megegyezik az egyik, receptjeim között megtalálható ünnepi sütim tésztájával, s a sima zserbót is ebből szoktam készíteni... visszatérve a történetre, a meglepetés sikerült, nagyon tetszett és ízlett mindenkinek, röviden, nagy sikert aratott :) ...Karácsonyi süteménynek kiválóan alkalmas, finom, dekoratív :) ...s még valami: a bejglim is ekkora nagyságú felszeletelve... mi a kis, ügyes sütiket szeretjük :)...

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Csokoládé máz

Díszítés

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...