Zserbótekercs Judyth konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Walaky
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 27% Zsír
Tészta
-
69g finomliszt250 kcal
-
19g teavaj134 kcal
-
13g sertészsír113 kcal
-
8g porcukor29 kcal
-
0g só0 kcal
-
1 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
13g tej7 kcal
Töltelék
-
75g dió491 kcal
-
38g porcukor145 kcal
-
50g sárgabarackdzsem139 kcal
-
50g meggydzsem139 kcal
Csokoládé máz
-
25g étcsokoládé137 kcal
-
19g vaj134 kcal
-
25g tej14 kcal
Díszítés
-
18 kcal
Összesen
1767
kcal
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 27% Zsír
Tészta
-
550g finomliszt2002 kcal
-
150g teavaj1076 kcal
-
100g sertészsír902 kcal
-
60g porcukor232 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g friss élesztő11 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
100g tej56 kcal
Töltelék
-
600g dió3924 kcal
-
300g porcukor1161 kcal
-
400g sárgabarackdzsem1112 kcal
-
400g meggydzsem1112 kcal
Csokoládé máz
-
200g étcsokoládé1092 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
200g tej112 kcal
Díszítés
-
38g színes cukorka144 kcal
Összesen
14141
kcal
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 27% Zsír
Tészta
-
16.7g finomliszt61 kcal
-
4.5g teavaj33 kcal
-
3g sertészsír27 kcal
-
1.8g porcukor7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.3g friss élesztő0 kcal
-
1.2g tojássárgája4 kcal
-
3g tej2 kcal
Töltelék
-
18.2g dió119 kcal
-
9.1g porcukor35 kcal
-
12.1g sárgabarackdzsem34 kcal
-
12.1g meggydzsem34 kcal
Csokoládé máz
-
6.1g étcsokoládé33 kcal
-
4.5g vaj33 kcal
-
6.1g tej3 kcal
Díszítés
-
1.2g színes cukorka4 kcal
Összesen
429
kcal
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.5 g
Zsír
-
Összesen 102.5 g
-
Telített zsírsav 34 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 39 g
-
Koleszterin 149 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 904.5 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 177 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 176 mg
-
Foszfor 437 mg
-
Nátrium 67 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 198.3 g
-
Cukor 112 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 51.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 277 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 121 micro
-
Kolin: 101 mg
-
Retinol - A vitamin: 270 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 79 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 82 micro
Összesen
1767
kcal
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 179.6 g
Zsír
-
Összesen 819.9 g
-
Telített zsírsav 272 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 194 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 309 g
-
Koleszterin 1190 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7235.7 g
-
Cink 29 mg
-
Szelén 266 mg
-
Kálcium 1414 mg
-
Vas 46 mg
-
Magnézium 1405 mg
-
Foszfor 3496 mg
-
Nátrium 540 mg
-
Réz 13 mg
-
Mangán 27 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1586.3 g
-
Cukor 899 mg
-
Élelmi rost 79 mg
VÍZ
-
Összesen 412.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2214 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 78 mg
-
D vitamin: 189 micro
-
K vitamin: 55 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 965 micro
-
Kolin: 811 mg
-
Retinol - A vitamin: 2161 micro
-
α-karotin 29 micro
-
β-karotin 633 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 653 micro
Összesen
14141
kcal
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 24.9 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 219.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 106 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.1 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 12.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 67 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 66 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 20 micro
Összesen
429
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
55 dkg finomliszt
-
15 dkg teavaj
-
6 dkg porcukor
-
1 csipet só
-
1 dkg friss élesztő
-
2 db tojássárgája
Töltelék
Csokoládé máz
Díszítés
Elkészítés
Tészta
- Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Ebben a tálban morzsoljuk össze az összetevőket.
- Egy másik edénybe belemérjük az élesztőt, a tejet és a tojások sárgáját, majd simára keverjük az összetevőket.
- A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket, és gyúrjuk simára a tésztát.
- Nem kell túlgyúrni a tésztát, amint szép egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást. Ha készen vagyunk, a kezünkről és a tál faláról is szépen leválik a tészta.
- 4 egyenlő gombócot formázunk belőle, majd fóliával letakarva 1 órára tegyük a hűtőbe pihenni őket. Míg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.
- Ha a töltelékek elkészültek, s letelt az 1 óra, kivesszük a tésztát a hűtőből, s egymás után összeállítjuk a rudakat.
- Lehetőleg a tészták vastagsága nyújtásakor egyenletes vastagságú legyen. (Én sütőpapíron szoktam nyújtani, melyet előre méretre nyírok - kb.: 24x35 cm-es téglalap -, s ezen a tésztát vékony téglalapokra nyújtom egymás után úgy, hogy a sütőpapírból maradjon ki egy kevés minden oldalon.)
- A kinyújtott tésztára az egyik dzsem felét rákanalazzuk, majd óvatosan, lehetőleg egyenletesen elkenjük rajta, majd rászórjuk egyenletesen elosztva a cukros dió negyedét. Kezünkkel szépen elsimítjuk a diót.
- Ezután a tészta két rövidebbik oldalát hajtsuk fel a töltelékre (1-másfél cm), s kissé nyomkodjuk rá a töltelék szintjének magasságába.
- Ugyanígy hajtsuk fel a hosszabbik oldal egyikét, majd innen tekerjük fel a rudat a papírral, egyenletesen - ez lágyabb, mint a bejgli, ügyeskednünk kell kissé, de sikerülni fog! :) Mind a négy résszel ugyanígy járunk el. Tehát kapunk 2 sárgabarackdzsemes és 2 meggydzsemes rudat!
- Egy tepsit (én a sütő saját tepsijét használtam) kibélelünk sütőpapírral, s a feltekerések után (mindig a már elkészültet) óvatosan, szépen alányúlva áthelyezzük a tepsibe, a tepsi felénél kezdve, hogy ezután egyenlő távolságra tudjuk elhelyezni a további 3 rudat egymástól.
- Ha ezzel készen vagyunk, hosszában szurkáljuk meg villával a rudakat, innen távozik sülés közben a gőz. (Nem kell az egész bejglit, mindenhol összevissza szurkálni!) Nem kell tojással megkenni!
- Az előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütjük, majd 15 perc után lejjebb vesszük 170 fokra, s további 10-15 percig sütjük. Így összesen 25-30 perc alatt készre sülnek (légkeverés nélkül) a zserbórudak - lehet látni a tetején, mikor van kész, a szép színe elárulja. Ha készen van, hagyjuk kihűlni.
- Egy kis trükk: Ha kivettük őket a sütőből, óvatosan összetoljuk a rudakat, és széles pengéjű késsel vagy valamilyen lapos eszközzel egyenesre nyomjuk a végeiket, s az oldalaikat - így az esetleges pici repedés is eltüntethető, ha keletkezne rajta, de csakis forrón lehet javítani ezeken az apró szépséghibákon.
- Amíg hűlnek, elkészítjük a csokoládémázat. A kihűlt rudakat széttoljuk kissé - de jegyezzük meg, melyik 2-2 rúd, melyik dzsemmel van töltve!
- Ecsettel a mázat felkenjük a rudakra, s az azonos színű cukorkákkal beszórjuk a csokoládét - a dzsemeknek megfelelően, hogy az azonos dzsemmel töltött zserbórúdra ugyanolyan díszítés kerüljön!
- Hagyjuk pihenni őket néhány óráig lefedve, majd szeleteljük, tálaljuk - ha meg bírjuk állni! :) Az illata az egész lakást bejárja, ünnepi hangulatot árasztva! Kissé macerásnak tűnik, de nem az, csak részletesen írtam le! :) Persze egyszerűbb egy sima zserbót összepakolni, de ez így különlegesebb! :) Érdemes kipróbálni, megéri a kicsivel több munka! :)
Töltelék
- A diót ledaráljuk, összekeverjük a porcukorral, s körülbelül 4 egyenlő részben szétosztjuk 4 tálkába.
- A dzsemeket is 4 tálkába osztjuk, 2 tálkába felezve az egyiket, másik kettőbe felezve a másikat, s kissé kikeverjük.
Csokoládé máz
- Egy kisebb lábasba beletördeljük a csokoládét, hozzáadjuk a vajat és a tejet, s takaréklángon összeolvasztjuk a csokoládét a többi hozzávalóval, állandó kevergetés mellett. Ha szép sima, levesszük, elzárjuk a gázt, kissé hagyjuk kihűlni.
- Ha túl sűrű lenne, kevés tejet és vajat tegyünk még hozzá, s melegítsük újra fel - bár, ez kizárt, de sosem lehet tudni!
Díszítés
- Azért használtam kétféle dekor cukrot, hogy így meg lehessen különböztetni a kétféle dzsemmel töltött szeleteket!
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x38x5
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 84
- Tegnapi nézettség: 33
- 7 napos nézettség: 187
- Össznézettség: 17802
- Feltöltés dátuma: 2015. december 14.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Walaky
186 recept
ÖTLET - A zserbó nagy kedvence sokunknak... amikor ez készült, zserbót szerettem volna készíteni, de nem a megszokott módon, valami új, csinosabb külsővel szerettem volna meglepni barátaimat egy összejövetelen... így "kölcsönöztem neki az új ruhát" :) ...ezt ötöltem ki... a tésztája megegyezik az egyik, receptjeim között megtalálható ünnepi sütim tésztájával, s a sima zserbót is ebből szoktam készíteni... visszatérve a történetre, a meglepetés sikerült, nagyon tetszett és ízlett mindenkinek, röviden, nagy sikert aratott :) ...Karácsonyi süteménynek kiválóan alkalmas, finom, dekoratív :) ...s még valami: a bejglim is ekkora nagyságú felszeletelve... mi a kis, ügyes sütiket szeretjük :)...