Zöldséges-tojásos aszpik
0,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!

adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
nehéz
Hozzávalók
204
Kalória
8.9g
Fehérje
7.2g
Szénhidrátok
14.7g
Zsír
115g
Víz
180g
Koleszterin
2.1g
Rost
3.4g
Cukor
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 10% Zsír
Összesen
204
kcal
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 10% Zsír
Összesen
820
kcal
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.9 g
Zsír
-
Összesen 14.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1076.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 58 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 132 mg
-
Nátrium 850 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.2 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 115 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 384 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 32 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 53 micro
-
Kolin: 152 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 1245 micro
-
β-karotin 3060 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 764 micro
Összesen
204
kcal
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 35.5 g
Zsír
-
Összesen 58.9 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 720 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4306.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 63 mg
-
Kálcium 231 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 73 mg
-
Foszfor 528 mg
-
Nátrium 3401 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.9 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 8 mg
Víz
-
Összesen 460.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1537 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 128 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 144 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 213 micro
-
Kolin: 609 mg
-
Retinol - A vitamin: 310 micro
-
α-karotin 4982 micro
-
β-karotin 12241 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 3057 micro
Összesen
820
kcal
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.3 g
Zsír
-
Összesen 3.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 279.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 34 mg
-
Nátrium 221 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 29.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 100 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 323 micro
-
β-karotin 794 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 198 micro
Összesen
54
kcal
Elkészítés
- 4 kis üvegtálat, kb. 2 dl-es űrtartalmúakat beteszünk a hűtőbe, és egy lábasban 1-1,5 l vizet forralunk.
- A karikára vágott répát és a kicsi rózsákra szedett brokkolit egy másik edényben, forrásban lévő, sós vízben blansírozzuk, ez kb. 3 perc, majd papírtörlőn leszárítjuk, majd két részre bontjuk. A retket formára vagy cikkekbe vagy karikára vágjuk.
- A lábasban felforrt vízbe 2 ek ecetet öntünk. Majd a tojásokat egyenként merőkanálba ütjük, és az ecetes forrásban lévő vízbe engedjük. Vagy buggyantott tojást készítünk 3-4 perc alatt, vagy megfőzzük teljesen kb. 8 perc alatt, a lényeg, hogy alakja laposabb legyen, hogy jól illeszkedjen a formához.
- A zöldségek főzőlevéből kb. 8 decit visszamérünk a fazékba, csak erre lesz szükségünk, de még hagyjuk meg a többit is a biztonság kedvéért.
- A zselatinlapokat beáztatjuk hideg vízbe, kinyomkodjuk, majd ha a kimért zöldséges főzőlé kissé kihűlt, hozzákeverjük (vagy a zselatin csomagolásán olvasható utasítás szerint járunk el).
- A lehűtött formákat most kivesszük a hűtőből, két-két kanál, már nem forró zselatinos lével körbeforgatjuk, majd visszatesszük pár percre a hűtőbe, hogy megdermedjen ez a réteg.
- Aztán folytatjuk az „építkezést“: a szeletelt zöldségeket fogpiszkálóra szúrva, egyenként zselatinos lébe mártva beillesztgetjük a tál aljára, itt mindenki kiélheti a kreativitását. Ha megvan az „első emelet“, mehet rá a zselatinos lé, hogy ellepje, aztán megint hűtő egy 10 percre.
- A második rétegbe kerül a letörölgetett buggyantott tojás (ha maradt valamilyen kilógó része, azt vágjuk le, legyen egy laposabb, ovális egész), erre is tehetünk egy kis zselatinos levet, és mehet vissza a hűtőbe.
- Végül a zöldségek másik felét keverjük össze hat evőkanál majonézzel (ha házi, az a legjobb!), és keverjük hozzá a maradék zselatinos levet. Ez lesz az utolsó, záró réteg, szépen egyengessük el a zöldséget, ne lógjon ki a zselé alól, majd mehet éjszakára, de legalább 4-5 órára a hűtőbe.
- Tálalásnál egy rövid időre tegyük forró vízbe a formákat, így azonnal ki lehet borítani az aszpikos tojást egy tányérra. Tegyünk alá, mellé salátaleveleket, koktélparadicsomot, uborkát kedvünk szerint. Jó étvágyat hozzá!
Recept infó
- Előkészítés ideje: 180 perc
- Főzés módja: hidegkonyha
A retró aszpikos fogások újból divatba jöttek. Ezt a csodát a Lusztig-Csigó-féle Hidegkonyha c. könyvben találtam. Nem rövid és elég pepecs munka, de mindenkinek ajánlom kipróbálásra, például most, húsvétkor.
Elmentem a receptkönyvembe
Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok
Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Megcsináltam
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!