r
Nosalty Logó

Zöldséges-tojásos aszpik

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gréti
Zöldséges-tojásos aszpik
adag
Előkészítés
perc
hidegkonyha
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 204 kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 820 kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 54 kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.9 g

Zsír

  • Összesen
    14.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1076.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    132 mg
  • Nátrium
    850 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    115 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    384 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    53 micro
  • Kolin:
    152 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    1245 micro
  • β-karotin
    3060 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    764 micro
Összesen 204 kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    35.5 g

Zsír

  • Összesen
    58.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    720 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4306.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    63 mg
  • Kálcium
    231 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    528 mg
  • Nátrium
    3401 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.9 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    460.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1537 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    128 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    144 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    213 micro
  • Kolin:
    609 mg
  • Retinol - A vitamin:
    310 micro
  • α-karotin
    4982 micro
  • β-karotin
    12241 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    3057 micro
Összesen 820 kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.3 g

Zsír

  • Összesen
    3.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    279.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    34 mg
  • Nátrium
    221 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    29.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    100 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    323 micro
  • β-karotin
    794 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    198 micro
Összesen 54 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 4 kis üvegtálat, kb. 2 dl-es űrtartalmúakat beteszünk a hűtőbe, és egy lábasban 1-1,5 l vizet forralunk.
  2. A karikára vágott répát és a kicsi rózsákra szedett brokkolit egy másik edényben, forrásban lévő, sós vízben blansírozzuk, ez kb. 3 perc, majd papírtörlőn leszárítjuk, majd két részre bontjuk. A retket formára vagy cikkekbe vagy karikára vágjuk.
  3. A lábasban felforrt vízbe 2 ek ecetet öntünk. Majd a tojásokat egyenként merőkanálba ütjük, és az ecetes forrásban lévő vízbe engedjük. Vagy buggyantott tojást készítünk 3-4 perc alatt, vagy megfőzzük teljesen kb. 8 perc alatt, a lényeg, hogy alakja laposabb legyen, hogy jól illeszkedjen a formához.
  4. A zöldségek főzőlevéből kb. 8 decit visszamérünk a fazékba, csak erre lesz szükségünk, de még hagyjuk meg a többit is a biztonság kedvéért.
  5. A zselatinlapokat beáztatjuk hideg vízbe, kinyomkodjuk, majd ha a kimért zöldséges főzőlé kissé kihűlt, hozzákeverjük (vagy a zselatin csomagolásán olvasható utasítás szerint járunk el).
  6. A lehűtött formákat most kivesszük a hűtőből, két-két kanál, már nem forró zselatinos lével körbeforgatjuk, majd visszatesszük pár percre a hűtőbe, hogy megdermedjen ez a réteg.
  7. Aztán folytatjuk az „építkezést“: a szeletelt zöldségeket fogpiszkálóra szúrva, egyenként zselatinos lébe mártva beillesztgetjük a tál aljára, itt mindenki kiélheti a kreativitását. Ha megvan az „első emelet“, mehet rá a zselatinos lé, hogy ellepje, aztán megint hűtő egy 10 percre.
  8. A második rétegbe kerül a letörölgetett buggyantott tojás (ha maradt valamilyen kilógó része, azt vágjuk le, legyen egy laposabb, ovális egész), erre is tehetünk egy kis zselatinos levet, és mehet vissza a hűtőbe.
  9. Végül a zöldségek másik felét keverjük össze hat evőkanál majonézzel (ha házi, az a legjobb!), és keverjük hozzá a maradék zselatinos levet. Ez lesz az utolsó, záró réteg, szépen egyengessük el a zöldséget, ne lógjon ki a zselé alól, majd mehet éjszakára, de legalább 4-5 órára a hűtőbe.
  10. Tálalásnál egy rövid időre tegyük forró vízbe a formákat, így azonnal ki lehet borítani az aszpikos tojást egy tányérra. Tegyünk alá, mellé salátaleveleket, koktélparadicsomot, uborkát kedvünk szerint. Jó étvágyat hozzá!
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 76
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 8719
  • Feltöltés dátuma: 2019. április 06.

Ajánló

Az aszpikba a tojás mellé kerülhet bármilyen színes, darabolt vagy apróra vágott főtt zöldség.  

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A retró aszpikos fogások újból divatba jöttek. Ezt a csodát a Lusztig-Csigó-féle Hidegkonyha c. könyvben találtam. Nem rövid és elég pepecs munka, de mindenkinek ajánlom kipróbálásra, például most, húsvétkor.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...