r
Nosalty Logó

Zöldséges-tojásos aszpik

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Gréti
Zöldséges-tojásos aszpik
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

204
Kalória
8.9g
Fehérje
7.2g
Szénhidrátok
14.7g
Zsír
115g
Víz
180g
Koleszterin
2.1g
Rost
3.4g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 204 kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 820 kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 54 kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.9 g

Zsír

  • Összesen
    14.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1076.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    132 mg
  • Nátrium
    850 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    115 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    384 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    53 micro
  • Kolin:
    152 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    1245 micro
  • β-karotin
    3060 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    764 micro
Összesen 204 kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    35.5 g

Zsír

  • Összesen
    58.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    720 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4306.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    63 mg
  • Kálcium
    231 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    528 mg
  • Nátrium
    3401 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.9 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    460.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1537 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    128 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    144 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    213 micro
  • Kolin:
    609 mg
  • Retinol - A vitamin:
    310 micro
  • α-karotin
    4982 micro
  • β-karotin
    12241 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    3057 micro
Összesen 820 kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.3 g

Zsír

  • Összesen
    3.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    279.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    34 mg
  • Nátrium
    221 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    29.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    100 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    323 micro
  • β-karotin
    794 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    198 micro
Összesen 54 kcal

Elkészítés

  1. 4 kis üvegtálat, kb. 2 dl-es űrtartalmúakat beteszünk a hűtőbe, és egy lábasban 1-1,5 l vizet forralunk.
  2. A karikára vágott répát és a kicsi rózsákra szedett brokkolit egy másik edényben, forrásban lévő, sós vízben blansírozzuk, ez kb. 3 perc, majd papírtörlőn leszárítjuk, majd két részre bontjuk. A retket formára vagy cikkekbe vagy karikára vágjuk.
  3. A lábasban felforrt vízbe 2 ek ecetet öntünk. Majd a tojásokat egyenként merőkanálba ütjük, és az ecetes forrásban lévő vízbe engedjük. Vagy buggyantott tojást készítünk 3-4 perc alatt, vagy megfőzzük teljesen kb. 8 perc alatt, a lényeg, hogy alakja laposabb legyen, hogy jól illeszkedjen a formához.
  4. A zöldségek főzőlevéből kb. 8 decit visszamérünk a fazékba, csak erre lesz szükségünk, de még hagyjuk meg a többit is a biztonság kedvéért.
  5. A zselatinlapokat beáztatjuk hideg vízbe, kinyomkodjuk, majd ha a kimért zöldséges főzőlé kissé kihűlt, hozzákeverjük (vagy a zselatin csomagolásán olvasható utasítás szerint járunk el).
  6. A lehűtött formákat most kivesszük a hűtőből, két-két kanál, már nem forró zselatinos lével körbeforgatjuk, majd visszatesszük pár percre a hűtőbe, hogy megdermedjen ez a réteg.
  7. Aztán folytatjuk az „építkezést“: a szeletelt zöldségeket fogpiszkálóra szúrva, egyenként zselatinos lébe mártva beillesztgetjük a tál aljára, itt mindenki kiélheti a kreativitását. Ha megvan az „első emelet“, mehet rá a zselatinos lé, hogy ellepje, aztán megint hűtő egy 10 percre.
  8. A második rétegbe kerül a letörölgetett buggyantott tojás (ha maradt valamilyen kilógó része, azt vágjuk le, legyen egy laposabb, ovális egész), erre is tehetünk egy kis zselatinos levet, és mehet vissza a hűtőbe.
  9. Végül a zöldségek másik felét keverjük össze hat evőkanál majonézzel (ha házi, az a legjobb!), és keverjük hozzá a maradék zselatinos levet. Ez lesz az utolsó, záró réteg, szépen egyengessük el a zöldséget, ne lógjon ki a zselé alól, majd mehet éjszakára, de legalább 4-5 órára a hűtőbe.
  10. Tálalásnál egy rövid időre tegyük forró vízbe a formákat, így azonnal ki lehet borítani az aszpikos tojást egy tányérra. Tegyünk alá, mellé salátaleveleket, koktélparadicsomot, uborkát kedvünk szerint. Jó étvágyat hozzá!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 180 perc
  • Főzés módja: hidegkonyha

A retró aszpikos fogások újból divatba jöttek. Ezt a csodát a Lusztig-Csigó-féle Hidegkonyha c. könyvben találtam. Nem rövid és elég pepecs munka, de mindenkinek ajánlom kipróbálásra, például most, húsvétkor.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Fűszeres sajtgolyók

Ezek a sajtgolyók ellenállhatatlanok, ráadásul könnyedén és változatosan elkészíthetőek. Hűtőben jó ideig elállnak, és nagy mennyiségben előre gyárthatók, sőt ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Tippek, hogy gyönyörűen virágozzon a magnóliád

A magnólia tavasszal az egyik leglátványosabb növény: virágzásakor meseszép színekbe borítja a kerteket és utcákat. Ha te is szeretnéd, hogy ez a varázslatos fa a saját kerted éke legyen, mutatjuk, hogyan válassz, ültess és gondozz magnóliát könnyedén!

Top Receptek

Klasszikus májgombócleves

Egy egyszerű zöldséglevest viszonylag könnyen varázsolhatunk gazdag, tartalmas levessé, főleg, ha májgombócokat főzünk hozzá. Igazi klasszikus recept, amin tényleg nincs miért csavarni ...

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!