Zöldborsós tokány pirított tarhonyával
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 3% Zsír
a tokányhoz
-
83g sertéshús138 kcal
-
33g zöldborsó27 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
33g zöldpaprika5 kcal
-
33g paradicsom6 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
47 kcal
-
67g víz0 kcal
a sűrítéshez
-
5g finomliszt18 kcal
-
33g víz0 kcal
a tarhonyához
Összesen
522
kcal
- 6% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 3% Zsír
a tokányhoz
-
250g sertéshús415 kcal
-
100g zöldborsó81 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
100g zöldpaprika16 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
200g víz0 kcal
a sűrítéshez
-
15g finomliszt55 kcal
-
100g víz0 kcal
a tarhonyához
Összesen
1569
kcal
- 6% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 3% Zsír
a tokányhoz
-
15.8g sertéshús26 kcal
-
6.3g zöldborsó5 kcal
-
5.7g vöröshagyma2 kcal
-
6.3g zöldpaprika1 kcal
-
6.3g paradicsom1 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
9 kcal
-
12.7g víz0 kcal
a sűrítéshez
-
0.9g finomliszt3 kcal
-
6.3g víz0 kcal
a tarhonyához
Összesen
98
kcal
- 6% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 29.6 g
Zsír
-
Összesen 16.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 56 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 757.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 67 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 79 mg
-
Foszfor 369 mg
-
Nátrium 187 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 63.5 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 406.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 33 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 42 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 194 micro
-
Kolin: 73 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 46 micro
-
β-karotin 356 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 858 micro
-
Lut-zea 974 micro
Összesen
522
kcal
- 6% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 88.9 g
Zsír
-
Összesen 48.3 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 168 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2272.2 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 200 mg
-
Kálcium 145 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 237 mg
-
Foszfor 1106 mg
-
Nátrium 561 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 190.6 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 1219.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 100 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 126 mg
-
D vitamin: 53 micro
-
K vitamin: 40 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 32 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 582 micro
-
Kolin: 220 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 139 micro
-
β-karotin 1069 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 2922 micro
Összesen
1569
kcal
- 6% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 3.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 143.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 70 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 77.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 68 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 163 micro
-
Lut-zea 185 micro
Összesen
98
kcal
Hozzávalók
a tokányhoz
-
250 g sertéshús
-
100 g zöldborsó
-
1 db vöröshagyma
-
1 db zöldpaprika
-
1 db paradicsom
-
1 késhegynyi bors
-
só ízlés szerint
-
2 ek napraforgó olaj
a sűrítéshez
-
1 ek finomliszt
-
1 dl víz
a tarhonyához
Elkészítés
a tokányhoz
- Legelső lépésként a zöldségeket megmossuk, a hagymát meghámozzuk.
- A paprika csumáját eltávolítjuk, kisebb kockákra vágjuk, a vöröshagymát is felaprítjuk.
- A paradicsomot kereszt alakban, a héj vastagságáig bemetsszük, majd 1-2 percre lobogó, forró vízbe dobjuk. Onnan kivéve jéghideg vizet engedünk rá, ekkor már a héj egy-két mozdulattal eltávolítható. A paradicsomot is felkockázzuk.
- A húst megmossuk, csíkokra szeljük.
- Az olajat felforrósítjuk, azon a hagymát üvegesre dinszteljük.
- Ezután rádobjuk a húst, és fehéredésig pirítjuk.
- A szépen kifehéredett húscsíkokra sót és borsot szórunk, hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot.
- Alaposan összeforgatjuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Addig főzzük így, míg a hús szinte teljesen megpuhul. Akkor hozzáadjuk a zöldborsót, és tovább forraljuk, míg az is puha nem lesz. Főzés közben, ha nagyon kevés folyadék maradna alatta, visszapótlunk valamennyit, hogy bő szaftja maradjon.
- A lisztet a vízzel habverővel simára keverjük.
- A tokány levéből 3 evőkanálnyi mennyiséget (kanalanként elkeverve) rászedünk a lisztes folyadékra, hőkiegyenlítés céljából. Ezután csorgatjuk vissza lassan az ételbe, folytonos keverés mellett.
- 1-2 perc forralás után elkészült a zöldborsós tokány.
a sűrítéshez
- A libazsírt felforrósítjuk, ráöntjük a tarhonyát.
- Nagyon gyakori keverés mellett gyönyörű barnára pirítjuk.
- Hozzáadjuk a vizet, sózzuk, egyszer! átkeverjük, majd fedő alatt 10-12 percig főzzük, míg az összes folyadék eltűnik róla. Akkor elzárjuk a lángot alatta, és további 20-25 percig állni hagyjuk a tarhonyát.
- Innentől nem marad más hátra, mint a tálalás! Aki szereti, savanyúsággal fogyaszthatja!
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 343
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 19
- Össznézettség: 18861
- Feltöltés dátuma: 2018. május 20.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nosalty
1495 recept
A jó tokánynak nincsen párja. Rengeteg változatát ismerjük, a zöldborsós verzió talán pont egy kevésbé gyakori fajta. Ez az étel amellett, hogy elképesztően finom, még szabadságot is ad, ugyanis nem kell ott állni felette, az összetevők maguk végzik a munka oroszlán részét, elég csak néha ránéznünk.