Zöldborsópörkölt 3. - petrezselymes rizzsel
- 3% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 2% Zsír
A pörkölthöz
-
53 kcal
-
128g vöröshagyma46 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
3g só0 kcal
-
10 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
25g tv-paprika4 kcal
-
0 kcal
-
188g zöldborsó152 kcal
-
50g víz0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
A körethez
-
165g rizs591 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
0g bors0 kcal
-
25g víz0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
18 kcal
- 3% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 2% Zsír
A pörkölthöz
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
510g vöröshagyma186 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
11g só0 kcal
-
14g fűszerpaprika39 kcal
-
400g paradicsom72 kcal
-
100g tv-paprika16 kcal
-
0 kcal
-
750g zöldborsó608 kcal
-
200g víz0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
A körethez
-
660g rizs2363 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g bors0 kcal
-
100g víz0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
71 kcal
- 3% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 2% Zsír
A pörkölthöz
-
0.8g napraforgó olaj7 kcal
-
18g vöröshagyma7 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
0.5g fűszerpaprika1 kcal
-
14.1g paradicsom3 kcal
-
3.5g tv-paprika1 kcal
-
0 kcal
-
26.5g zöldborsó21 kcal
-
7.1g víz0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
A körethez
-
23.3g rizs83 kcal
-
1.6g petrezselyem1 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3.5g víz0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0.3g napraforgó olaj2 kcal
- 3% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 24.2 g
Zsír
-
Összesen 10.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1803 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 122 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 138 mg
-
Foszfor 443 mg
-
Nátrium 1051 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 176.9 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 473.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 251 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 130 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 244 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 561 micro
-
Kolin: 72 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 166 micro
-
β-karotin 2819 micro
-
β-crypt 218 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 6131 micro
- 3% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 96.9 g
Zsír
-
Összesen 42 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7212 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 118 mg
-
Kálcium 487 mg
-
Vas 47 mg
-
Magnézium 551 mg
-
Foszfor 1771 mg
-
Nátrium 4203 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 707.5 g
-
Cukor 77 mg
-
Élelmi rost 82 mg
VÍZ
-
Összesen 1894.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1002 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 518 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 977 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 48 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2244 micro
-
Kolin: 288 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 662 micro
-
β-karotin 11276 micro
-
β-crypt 872 micro
-
Likopin 10292 micro
-
Lut-zea 24524 micro
- 3% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.4 g
Zsír
-
Összesen 1.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 254.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 148 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 66.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 35 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 79 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 398 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 363 micro
-
Lut-zea 866 micro
Hozzávalók
A pörkölthöz
-
3 ek napraforgó olaj
-
3 nagy fej vöröshagyma
-
1.5 tk só
-
1 közepes db tv-paprika
-
négyszínű bors ízlés szerint
-
2 dl víz
-
3.5 ek ételízesítő
A körethez
-
66 dkg rizs
-
bors ízlés szerint
-
1 dl víz
-
2.5 ek ételízesítő
-
1 ek napraforgó olaj
Elkészítés
A pörkölthöz
- A pörkölt készítése:
- A hagymát lereszeljük vagy nagyon apróra vágjuk. A fokhagymát összezúzzuk vagy felaprítjuk. A paradicsomot meghámozzuk, kimagozzuk és felkockázzuk. A paprikát is felkockázzuk.
- Az olajat egy lábasba öntjük, rárakjuk a hagymát, a fokhagymát és a sót. Kis lángon, fedő alatt üvegesre pároljuk.
- Ha elkészült, ráöntjük a vizet, és még 30 percig, ugyanígy kis lángon, fedő alatt főzzük. Ezzel tulajdonképpen sűrű hagymapürét kapunk.
- Erre megy az őrölt pirospaprika, a paradicsom, a paprika, a zöldborsó, a petrezselyemzöld, a bors és a vegeta. A lángot közepesre vesszük, és fedő alatt tovább főzzük, kb. 35 percig, közben persze nézzük, kóstoljuk. Jó sűrű szaftja csak így lesz.
- A köret készítése:
- Egy jénaiba öntjük az olajat, majd rárétegezzük a tisztított rizst, a vágott petrezselymet és a vegetát. (Rizs fele - petrezselyem fele - vegeta fele, majd ezt ismételjük.) Ráöntünk annyi vizet, amennyi ellepi.
- Sütőbe téve közepes lángon (gázsütő 4-es fokozat) kb. 35-40 percig pároljuk.
- Ha halljuk, hogy a víz a forrás miatt kissé kispriccel, lekapcsoljuk, és addig hagyjuk a meleg sütőben, amíg szép lassan kiperegnek a rizsszemek.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 25 alkalommal
- Receptkönyvben: 94
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 20021
- Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 07.
Ajánló
Salátát adhatunk hozzá, és kinek mi az ízlése, az ital gyanánt, mi szeszes italt nem iszunk, ezért azt mindenki maga döntse el. A párom nagy ritkán, csak igen melegben, vagy, ha vendég van.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
A Jászságban nem csak húsból (marha, sertés, csirke, pulyka, nyúl , stb. ) készítünk pörköltet, hanem zöldségfélékből is. Így van lencse, tarkabab, nyáron zöldbab, és zöldborsó is. Egyszer egy főzőműsorban Debreczeni Zita bemutatta, hogy a pörkölt, az zöldborsóból is készülhet. Ő szolnoki. Azt tudni kell, hogy a pörkölt ebben az esetben (azaz a zöldborsó is) azért pörkölt, mert igényli a pörköltalapot. Hiszen a nevében is benne van. Most van a szezonja, és a családom szereti (frissből-mirelitből). A lényeg, hogy soha ne készítsük el konzerv zöldborsóból, az eredmény borzalmas lesz. Nagyon népszerű körete : a galuska!!(nokedli). (A főzési idő a zöldborsóra, a sütési a rizsre vonatkozik.)