Zelleres hajdinakása, fenyővel, erdei gombákkal
- 8% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
63g hajdina214 kcal
-
125g zöldség alaplé9 kcal
-
50g zeller18 kcal
-
25g gomba5 kcal
-
40g zeller14 kcal
-
13g hajdina43 kcal
-
13g fenyőmag84 kcal
-
13g fenyőcsúcs0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 8% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
250g hajdina858 kcal
-
500g zöldség alaplé35 kcal
-
200g zeller72 kcal
-
100g gomba21 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
50g hajdina172 kcal
-
50g fenyőmag337 kcal
-
50g fenyőcsúcs0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 8% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
18.4g hajdina63 kcal
-
36.8g zöldség alaplé3 kcal
-
14.7g zeller5 kcal
-
7.4g gomba2 kcal
-
11.8g zeller4 kcal
-
3.7g hajdina13 kcal
-
3.7g fenyőmag25 kcal
-
3.7g fenyőcsúcs0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 8% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.6 g
Zsír
-
Összesen 11.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1211.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 222 mg
-
Foszfor 442 mg
-
Nátrium 480 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 63.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 98.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 38 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
- 8% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 54.2 g
Zsír
-
Összesen 45.6 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4847.3 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 198 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 889 mg
-
Foszfor 1768 mg
-
Nátrium 1918 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 252.7 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 38 mg
VÍZ
-
Összesen 392.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 154 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 29 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 148 micro
-
Kolin: 73 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 8 micro
- 8% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 3.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 356.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 65 mg
-
Foszfor 130 mg
-
Nátrium 141 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 28.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A zellert lassan 150-200 C fokos parázson készre sütjük, majd megpucoljuk. Alaplével felfőzzük, sózzuk, borsozzuk és turmixoljuk.
- Az éppen izzó faszénen a megtisztított és elő sous-vide-olt zellert frissen vágott fenyőágon megfüstöljük. Fagyasztóba rakjuk levákuumozva, hogy szeletelőgéppel szép vékony szeleteket vághassunk.
- A hajdinát átmossuk, lecsepegtetjük, majd olajo rizottó-szerűen szakaszosan felöntve alaplével al’ dentére főzzük.
- Hozzáadjuk a zellerkrémet, rákóstolunk, utánízesítünk, ha szükséges, és készre főzzük.
- A hajdina-ropogóshoz egy kevés hajdinát 200 C fokos olajban 10-15 másodperc alatt ropogósra sütjük, majd papírtörlőn leszárítjuk.
- A fenyőmagot forró serpenyőben megpirítjuk.
- A friss gombákat forró serpenyőben kevés olajon megpirítjuk.
- Savanyított fenyővel és friss virágokkal, hajtásokkal tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 9
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 164
- Feltöltés dátuma: 2021. június 18.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
A Nosalty Húsbavágó névre keresztelt, egy hétig tartó húsmentes kampányához Farkas Richárd, az őriszentpéteri Pajta étterem séfje is csatlakozott, ráadásul még az egyik legnépszerűbb receptjét is megosztotta velünk. „Ha nagyon be kéne kategorizálni magunkat, talán azt mondanám élmény-étterem vagyunk. Bár nem specializálódunk húsmentes fogásokra, de igyekszünk mindenkinek lehetőséget biztosítani, hogy átélhesse a Pajta-érzést. Tavasszal és nyáron a rengeteg szezonális és regionális friss zöldség, gyümölcs és vadon termő ehető növény biztosítja ezt, az év másik felében pedig a télire eltett savanyított és fermentált virágok, hajtások és termések. A zelleres hajdinakása fenyővel és erdei gombákkal pedig szinte egész évben elérhető vendégeinknek. Ebben megjelenik a tradicionális őrségi kása, a hajdina, mint jellemző alapanyag, a frissen szedett erdei gombák (vargánya és rókagomba - vagy helyi nevén nyulica), a fenyő több formában (savanyított rügy, toboz és virág, amiket együtt gyűjtögetünk), a faszénen sütött zellerből készült krém vagy a fenyőágon füstölt, hajszálvékony zellerszeletek. Kreatív kihívás hús nélkül is izgalmas és az éttermi színvonalnak megfelelő fogásokat készíteni, amiben ugyanúgy benne van a “Váó” faktor.”