Zalai kakaós kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 9% Zsír
Összesen
539
kcal
- 9% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 9% Zsír
Összesen
3225
kcal
- 9% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
42.7g finomliszt156 kcal
-
4.7g tojás6 kcal
-
25.6g tej14 kcal
-
2.1g élesztő2 kcal
-
6g vaj43 kcal
-
8.5g cukor33 kcal
-
1.3g cukrozatlan kakaópor3 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
4.3g mazsola13 kcal
-
4.7g tojás6 kcal
Összesen
276
kcal
- 9% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.3 g
Zsír
-
Összesen 13.3 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 85 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 387 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 91 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 165 mg
-
Nátrium 55 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 91.2 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 28.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 106 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 64 micro
-
Kolin: 61 mg
-
Retinol - A vitamin: 104 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 97 micro
Összesen
539
kcal
- 9% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 80.1 g
Zsír
-
Összesen 79.5 g
-
Telített zsírsav 43 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 511 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2321.9 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 205 mg
-
Kálcium 544 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 226 mg
-
Foszfor 992 mg
-
Nátrium 330 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 547.1 g
-
Cukor 146 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 170.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 634 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 381 micro
-
Kolin: 365 mg
-
Retinol - A vitamin: 625 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 111 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 583 micro
Összesen
3225
kcal
- 9% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 6.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 198.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 85 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.8 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 14.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 54 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 53 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Összesen
276
kcal
Hozzávalók
-
50 dkg finomliszt
-
1 db tojás
-
3 dl tej
-
2.5 dkg élesztő
-
7 dkg vaj
-
10 ek cukor
-
1.5 dkg cukrozatlan kakaópor
-
1 késhegynyi fahéj
Elkészítés
- Az élesztőt pici langyos, cukros tejben 10 perc alatt felfuttatjuk.
- A lisztet mély tálba öntjük, közepébe mélyedést csinálunk.
- A tojást, a langyos tejet és a cukrot alaposan összekeverjük.
- A liszt közepébe tesszük az élesztős tejet, a tojásos keveréket, és közepesen lágy tésztát dagasztunk.
- Mikor már szép sima a tészta, a tészta szélére öntve, lassan hozzáadagoljuk az olvasztott vajat, és azt is bedagasztjuk.
- Ha kész a tészta, akkor kiveszünk belőle egy jó erős marékkal. Ebbe a kis tésztába beledagasztjuk az -előzőleg 1 ek forró tejben elkevert- kakaót és fahéjat. A két tésztát külön tálban legalább egy órát kelesztjük.
- Ha megkelt a tészta, akkor a fehér tésztát kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, és ennek a méretnek megfelelően kinyújtjuk a barna tésztát is.
- A fehér tésztára ráfektetjük a barna tésztát, egyszer átmegyünk rajta a sodrófával, és végül felcsavarjuk a tésztát.
- Zsírozott tepsiben kb 1 órát pihentetjük a tésztát, ami után tojással óvatosan megkenjük.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb 40 percet kell sütni. Addig süssük, amíg a teteje egészen sötétbarna nem lesz, mivel ez egy elég vastag tészta.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 91
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 15
- Össznézettség: 18028
- Feltöltés dátuma: 2013. április 07.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Ez a kalács ismét a "Vasi, zalai parasztételek" című remek szakácskönyvből való. Ott 1 kg liszthez mérik az adagokat, de szerintem egy családnak bőven elég fél kg lisztből is. Sajnos csak egy képet lehet feltölteni, ezért a belsejét nem tettem fel, mert a külseje magáért beszél. Belülről a kakaós tészta csigavonalat képez. Mindenkinek ajánlom, aki a kalácssütés élményére vágyik, mert a tészta gyönyörűen megdagad. Nézni is öröm a végeredményt.