Zalai dödölle
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
k.vivi
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
175g burgonya101 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
38g finomliszt137 kcal
-
0g só0 kcal
-
46g tejföl92 kcal
Összesen
338
kcal
- 3% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
700g burgonya404 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
0g só0 kcal
-
185g tejföl366 kcal
Összesen
1349
kcal
- 3% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
62.2g burgonya36 kcal
-
8g vöröshagyma3 kcal
-
13.3g finomliszt49 kcal
-
0g só0 kcal
-
16.4g tejföl33 kcal
Összesen
121
kcal
- 3% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.9 g
Zsír
-
Összesen 9.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 316.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 73 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 156 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 55.6 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 160.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 57 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 28 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 56 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
Összesen
338
kcal
- 3% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 31.7 g
Zsír
-
Összesen 37.8 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 109 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1265.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 60 mg
-
Kálcium 291 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 180 mg
-
Foszfor 626 mg
-
Nátrium 95 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 222.5 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 642.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 229 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 111 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 144 micro
-
Kolin: 120 mg
-
Retinol - A vitamin: 224 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 52 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 85 micro
Összesen
1349
kcal
- 3% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.8 g
Zsír
-
Összesen 3.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 112.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 56 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 57.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 8 micro
Összesen
121
kcal
Hozzávalók
-
7 közepes db burgonya
-
1 közepes db vöröshagyma
-
15 dkg finomliszt
-
só ízlés szerint
-
185 g tejföl
Elkészítés
- 6-7 szem közepes burgonyát meghámozunk, kockára vágjuk, majd magas falú lábasba helyezzük, sózzuk ízlés szerint. Figyeljünk rá, hogy épp csak ellepje a víz a krumplinkat.
- A vízben lévő krumpli tetejére halmozzunk lisztet, körülbelül úgy, hogy a liszt csucsikás (púpozott) része a lábas pereméig érjen. Lassú tűzön puhára főzzük a liszt alatt lévő burgonyát. (A liszt mennyisége a hozzávalókban körülbelüli mennyiség.)
- Míg fő a burgonyánk, pucoljuk meg a hagymát, kockázzuk fel és pirítsuk üvegesre kevés olajon.
- Miután megfőtt a krumpli, vegyük le a gázról, kapcsoljuk le a gáztűzhelyet, és krumplinyomóval dolgozzuk össze a masszát. Elég erőteljes folyamat, fém krumplinyomó javasolt hozzá. Ne maradjon benne krumpli és lisztcsomó sem. Enyhén ragacsos masszát kell hogy kapjunk. Ha nem elég sűrű, tegyünk hozzá még lisztet.
- Kész a hagyma és a massza is. Ezután két evőkanál segítségével, a kanalakat a hagyma levébe, olajába mártva szaggassuk ki a dödölléket. Így nem ragad a serpenyőbe és könnyebb formálni.
- Ha kiszaggattuk a dödölléket, serpenyőben kevés olajon pirítsuk meg mindegyik felét. Lehet őket tepsibe is pakolni és sütőben pirítani.
- Ha kész a pirítás, tányérra pakoljuk, tetejére a pirított hagymát ízlés szerint, mellé vagy a tetejére pedig mehet a tejföl.
- Sütés ideje: 2 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 228
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 21
- Össznézettség: 46306
- Feltöltés dátuma: 2015. szeptember 25.
Ajánló
Vadpörkölt mellé köretként is remek választás.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
k.vivi
1 recept
Több receptet is láttam, mind a hagyományos módon való elkészítést írja le, miszerint tűz felett kell dagasztani. Ez egy sokkal egyszerűbb recept, nem ég oda az aljára a massza és isteni finom. Édesanyámtól tanultam.