Verdák torta csokoládékrémesen
- 4% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 17% Zsír
A kakaós piskótához (2 db)
-
46g tojás58 kcal
-
10g porcukor40 kcal
-
10g finomliszt38 kcal
-
6 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
A csokoládékrémhez
-
33g étcsokoládé182 kcal
-
33g habtejszín97 kcal
A fondanthoz
-
25g pillecukor80 kcal
-
29g porcukor113 kcal
-
1g víz0 kcal
-
10 kcal
-
4g margarin30 kcal
A vajkrémhez
-
10g teavaj75 kcal
-
21g porcukor81 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g víz0 kcal
- 4% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 17% Zsír
A kakaós piskótához (2 db)
-
550g tojás692 kcal
-
125g porcukor484 kcal
-
125g finomliszt455 kcal
-
73 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
A csokoládékrémhez
-
400g étcsokoládé2184 kcal
-
400g habtejszín1168 kcal
A fondanthoz
-
300g pillecukor954 kcal
-
350g porcukor1355 kcal
-
16g víz0 kcal
-
114 kcal
-
50g margarin359 kcal
A vajkrémhez
-
125g teavaj896 kcal
-
250g porcukor968 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g víz0 kcal
- 4% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 17% Zsír
A kakaós piskótához (2 db)
-
19.8g tojás25 kcal
-
4.5g porcukor17 kcal
-
4.5g finomliszt16 kcal
-
1.2g cukrozatlan kakaópor3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
A csokoládékrémhez
-
14.4g étcsokoládé79 kcal
-
14.4g habtejszín42 kcal
A fondanthoz
-
10.8g pillecukor34 kcal
-
12.6g porcukor49 kcal
-
0.6g víz0 kcal
-
1.1g étkezési keményítő4 kcal
-
1.8g margarin13 kcal
A vajkrémhez
-
4.5g teavaj32 kcal
-
9g porcukor35 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.7g víz0 kcal
- 4% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 9.6 g
Zsír
-
Összesen 36.9 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 212 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 601.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 73 mg
-
Foszfor 254 mg
-
Nátrium 139 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 114.3 g
-
Cukor 92 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 63.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 264 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 41 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 128 mg
-
Retinol - A vitamin: 258 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 71 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 216 micro
- 4% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 114.8 g
Zsír
-
Összesen 442.8 g
-
Telített zsírsav 240 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 143 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 34 g
-
Koleszterin 2545 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7215.3 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 221 mg
-
Kálcium 1322 mg
-
Vas 48 mg
-
Magnézium 871 mg
-
Foszfor 3052 mg
-
Nátrium 1668 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1371.9 g
-
Cukor 1102 mg
-
Élelmi rost 44 mg
VÍZ
-
Összesen 758.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3163 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 489 micro
-
K vitamin: 101 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 293 micro
-
Kolin: 1536 mg
-
Retinol - A vitamin: 3093 micro
-
α-karotin 28 micro
-
β-karotin 847 micro
-
β-crypt 48 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2593 micro
- 4% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 15.9 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 92 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 259.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 110 mg
-
Nátrium 60 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.4 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 27.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 114 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 111 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 93 micro
Hozzávalók
A kakaós piskótához (2 db)
-
10 db tojás
-
125 g porcukor
-
125 g finomliszt
-
32 g cukrozatlan kakaópor
-
1 csipet só
-
0.5 csomag sütőpor
A csokoládékrémhez
-
40 dkg étcsokoládé
-
4 dl habtejszín
A fondanthoz
A vajkrémhez
-
250 g porcukor
-
2 csepp vaníliaaroma
-
1 csipet só
-
2.5 ek víz
Elkészítés
A kakaós piskótához (2 db)
- Sütünk 2 darab kakaós piskóta tésztát. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- A tojásfehérjéket habbá verjük, mikor majdnem kemény, 2-3 részletben hozzáadjuk a porcukrot, tovább verjük, aztán 1-2-esével hozzáadjuk a sárgáját és még mindig csak verjük, amíg elég levegőt forgatunk bele. A sütőporral és kakaóval elkevert lisztet végül beleforgatjuk.
- A tepsinek csak az aljára teszünk sütőpapírt (vajjal lehet odaragasztani), az oldalát sehogyan sem kezeljük. Beleöntjük a masszát.
- A sütőt visszavesszük 180-ra, betoljuk a tepsit. Nem légkeveréses! 15 perc elteltével a sütőt 160 fokra levesszük, tovább sütjük 25 percig. Tilos nyitogatni!
- A kihűlt lapokat kettévágjuk. 3 lesz a kocsi alapja, 1-et felhasználunk fabrikálásnak.
- Felülnézetből ellenőrizve kifaragjuk a kocsi alakját. A tésztákat is faragjuk oldalról, hogy szép egyenletes futása, lekerekített íve legyen. Csakis éles késsel érdemes belevágni.
- A harmadik lapból elkezdjük kifaragni azokat az elemeket, amik megadják a kocsi domborzatát. Érdemes félbevágni két részre, aztán azt is félbe, hogy könnyen vághassuk vízszintesen is (hiszen réteges lesz a puttonya, hogy kaphasson tölteléket!) Lesz egy középső lépcsőzetes részünk, jobb-bal elöl és jobb-bal hátul pedig domborulat (amit én a korábban leesett részekből alkalmas darabokat kikeresve formáltam meg). Ne feledkezzünk meg a spoillerről sem.
- Ha mindez megvan, vegyünk le róla mindent, csak a tésztalapok maradjanak. (Én 5 kistányérra kiraktam őket megfelelő sorrendben egy asztalra, nehogy összekeverjem, melyik hova tartozott.)
- Csokikrémet főzünk. A tejszínt vízgőz fölött kevergetve melegítjük. Mikor langyosodik, melegszik, beletesszük a kockára tördelt csokoládét. Folyamatosan keverjük, amíg teljesen besűrűsödik (nem fog forrni, az odaégés elkerülése végett van vízgőz fölött).
- A tölteléket gyakran kevergetve hűtjük, de nem hűtjük ki teljesen, mielőtt felhasználnánk.
- Fogjuk most már azt a tálcát, amin végül a tortánk lesz. Fogjuk a legalsó tortalapot, kenjük meg, tegyük rá a tésztát, ugyanez a következővel is. Utána szépen minden alkatrészt a helyére ragasztunk. Ha minden rajta van, akkor lehet elkezdeni a leszakadt puha részekkel feltölteni a kocsit, ahol szükséges. Ügyeljük, hogy minél egyenletesebb legyen, ugyanis amikor jön a fondant, az hihetetlenül képes felnagyítani minden hibát, minden puklit, minden kis egyenetlenséget.
- A csokikrémmel megtöltött csokoládét tegyük éjszakára hűtőbe.
- A sok leesett piskótát tegyük félre, jó lesz még somlói galuskának :)
- Készítsünk fondantot, aminek egy éjszakán át állnia kell a hűtőben, hogy összeálljon.
- A pillecukrot kisebb darabokra vágjuk. Egy mikrózható tálat kikenünk margarinnal, beletesszük a pillecukrot, teszünk rá 2 ek vizet. Egy fakanalat is átkenünk margarinnal. Betesszük a tálat a mikróba, fél perc után kivesszük, rákeverünk. Néhányszor ezt ismételjük, amíg teljesen el nem olvad a cukor. Ezután hozzáöntjük a porcukrot és a keményítőt. Elkezdjük a kanállal keverni, majd pár perc után kézzel folytatjuk. Ehhez az egész kezünket bemargarinozzuk, mintha kezet mosnánk. Még így is ragadni fog. ELŐTTE AZONBAN helyezzünk egy nagy folpack csíkot az asztalra, amire keresztben még egyet helyezünk, ugyanis a fondantos kezünkkel nem fogunk tudni folpack-ot szerezni magunknak. Sőt, kettő ilyet kell, ugyanis kettő színünk lesz még az este. Gyúrjuk a fondantot vagy 10 percig, míg jól össze nem áll. (Ez nem túl kellemes, de szerintem ez az én módszerem a legkímélőbb. Mikor eleinte mások tanácsait követtem, akkor odaragadtam két kézzel az asztalhoz... minek egy asztalt is bemocskolni?? Nem értem...)
- Egy kisebb mennyiséget tegyünk az első fóliára, mielőtt még jól beszíneznénk a másik mennyiséget. A piros színezést tökéletesre érdemes elvégezni. (A sőreginél vettem ételszínezőt. A hipermarketes folyadékokat kerüljük! Én nem kevertem be teljesen, csak olyan élénk, sötét rózsaszínre, ezért reggel belekeverve a többit el is rontottam a pirosat... túl lágy lett.) A fóliában becsomagolva tehát állnak éjjel a hűtőben.
- Reggel kivesszük őket, kis felengedés után enyhén margarinos kézzel átgyúrjuk. Sok-sok keményítős deszkán (az anyag teteje is keményítős) kinyújtjuk és ráemeljük a kocsira.
- A vajkrém tartja a fondant díszítést a tortához. Ideális esetben 10 percig verjük habverővel (én nem tudom, hogy valaha tudtam-e már addig várni). Érdemes sokáig keverni, hogy jó legyen.
- Ezzel először óvatosan, lazán bekenjük a kocsit. Ha megvan az alapozó réteg, akkor jöhet a többi, lehet merészebben kenni. Arra ügyeljünk, hogy maradjon vajkrém a további elemek felragasztásához. És szintén ügyeljünk, hogy egyenletesen kenjük, ne legyen hibaforrás.
- Erre emeljük rá a fondant rétegünket. Szépen rásimítjuk, körbevágjuk. (A spoilert külön vontam be és raktam rá a legvégén.) A többi elem már gyerekjáték, a félretett világosabb színt tudjuk bekeverni, kivagdosni és rárakni. (A kerekeknél pogácsa szaggatót használtam, a kisebb körökhöz pedig egyéb alkalmatos formákat a háztartásból.) Mindent a vajkrém tapaszt oda.
- (Húztam kis színt is Dr. Oetker cerkákkal, de ezek hihetetlen gagyik. Már akkor is tapasztaltam, mikor 2 éve próbáltam velük mézeskalácsot díszíteni.) A saját anyagommal aztán jobban dolgoztam, de most már nem akartam egyebet bekeverni.
- Így hát csak az egyik felére került villám. Ezen az oldalán az orra sajnos ronda, leszakadt a fondant több helyen, ahogy átemeltem, mert elrontottam a színkikeveréssel. :(
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 20x40
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 17
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 7698
- Feltöltés dátuma: 2012. június 08.
Ajánló
A recept a fázisfotókkal együtt itt látható.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Unokaöcsém 3. születésnapjára elkészültem életem első formatortájával :) féltem, mi lesz ebből. Megnéztem pár oldalt, sok mindent nem tudtam meg belőlük, mint azt, hogy kell sok piskóta, amit összetart egy minőségi töltelék és faragni... vontam már be tortát fondanttal, de azt nem gondoltam volna, hogy ez lesz a legnagyobb mumus az egészben. Maga a faragás gyerekjáték. Eszembe jutott, hogy talán nem volt olyan nagy hülyeség anno rajzszakkörre járni - legalább tudom, milyen színek összekeveréséből milyen színeket kapok, na meg látom a formákat is. Első tortához képest talán nem olyan rossz. Persze lehetne jobb is, a sok ételfestéktől a piros fondant túl puha lett, ami szakadást és fényesedést eredményezett. Nálam fontos szempont, hogy egy torta ne csak szép, hanem ehető is legyen. Szerencsére nagyon finom lett. Ja és képzeljétek: este 9-kor vettem észre, hogy végig úgy dolgoztam, hogy az a nagy deszka több, mint 1/3 részig lelógott az asztalról és én a lelógós részén dolgoztam!!! Valakik szeretnek odafent, hogy nem lett ebből katasztrófa! :)