Vajban sült kapros-petrezselymes hal, béchamel mártással
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Demesék
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 7% Zsír
A hal
-
250g hal144 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
0g zöldfűszer0 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
43g citrom7 kcal
A mártás
-
13g vaj90 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
50g főzőtejszín66 kcal
-
0g zöldfűszer0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
A burgonyapüré
Összesen
600
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 7% Zsír
A hal
-
1000g hal576 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
0g zöldfűszer0 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
170g citrom26 kcal
A mártás
-
50g vaj359 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
0g zöldfűszer0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
4g petrezselyem1 kcal
A burgonyapüré
Összesen
2398
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 7% Zsír
A hal
-
38.3g hal22 kcal
-
1.9g vaj14 kcal
-
0g zöldfűszer0 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
6.5g citrom1 kcal
A mártás
-
1.9g vaj14 kcal
-
0.8g finomliszt3 kcal
-
7.7g főzőtejszín10 kcal
-
0g zöldfűszer0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.2g petrezselyem0 kcal
A burgonyapüré
Összesen
92
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 37.4 g
Zsír
-
Összesen 32.2 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 154 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 866.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 67 mg
-
Kálcium 137 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 93 mg
-
Foszfor 428 mg
-
Nátrium 137 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.4 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 332.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 248 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 51 mg
-
D vitamin: 187 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 72 micro
-
Kolin: 103 mg
-
Retinol - A vitamin: 239 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 109 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 76 micro
Összesen
600
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 149.6 g
Zsír
-
Összesen 128.9 g
-
Telített zsírsav 76 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 36 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 615 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3465.6 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 269 mg
-
Kálcium 547 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 372 mg
-
Foszfor 1711 mg
-
Nátrium 547 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 169.5 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 1331.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 992 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 10 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 204 mg
-
D vitamin: 748 micro
-
K vitamin: 100 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 32 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 287 micro
-
Kolin: 413 mg
-
Retinol - A vitamin: 955 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 437 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 304 micro
Összesen
2398
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 4.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 132.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 65 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 50.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 38 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 29 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 37 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 12 micro
Összesen
92
kcal
Hozzávalók
A hal
-
1 kg hal
-
5 dkg vaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 kávéskanál hal fűszerkeverék
A mártás
-
5 dkg vaj
-
2 csapott ek finomliszt
-
200 ml főzőtejszín
-
fokhagymapor ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A burgonyapüré
Elkészítés
A hal
- A halakat megtisztítjuk, alaposan megmossuk. Ezután nedvszívó papírra tesszük, kicsit megtöröljük, majd beirdaljuk.
- Előkészítjük a sütőt 180 fokon. Közben sütőpapírral kibélelünk egy tepsit.
- Elkészítjük a pácot a halra. Kb. 4-5 dkg vajat lassú tűzön picit megolvasztunk, majd kaprot, petrezselymet, rozmaringot, valamint zúzott vagy őrölt fokhagymát adunk hozzá.
- A halat egy nagyobb darab alufóliára tesszük. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, valamint halas fűszerkeverékkel ízesítjük. Ezután meglocsoljuk és átdörzsöljük az előre elkészített páccal. Ugyanezt tesszük a hal belsejével is. Óvatosan meglocsoljuk a halat citromlével, vagy friss citromot facsarunk rá. Ha friss zöldfűszereket és citromot használunk, azt egészben is berakhatjuk a halak belsejébe.
- Betekerjük az alufóliába, majd beletesszük az előre elkészített tepsibe, és az egészet még egy réteg alufóliával takarjuk.
- Kb. 30 percig 180 fokon sütjük. Ezután kivesszük az alufóliából, és így sütjük tovább kb. 20 percig. Az utolsó 5 percre magasabb hőmérsékletre is kapcsolhatjuk a sütőt, hogy a hal szépen megpiruljon.
A mártás
- Egy apró fazékban vagy lábasban egy nagyobb evőkanál vajat olvasztunk meg lassú tűzön.
- Beletesszük a lisztet, és folyamatosan kevergetjük, amíg teljesen csomómentes nem lesz.
- Lassan hozzáadagoljuk a főzőtejszínt, és közben folyamatosan kevergetjük. Mikor homogén lesz a mártásunk, hozzáadunk egy kevés zöldfűszert (kapor, petrezselyem, rozmaring), valamint őrölt fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, elkeverjük majd levesszük a tűzhelyről.
- Igyekszünk melegen tartani tálalásig, majd külön edényben, petrezselyemlevéllel díszítve tálaljuk, hogy mindenki ízlése szerint fogyaszthassa.
A burgonyapüré
- Megtisztítjuk és kockára vágjuk a burgonyát.
- Egy nagyobb fazékba tesszük, majd addig öntjük fel vízzel, amíg jól el nem lepi.
- Megsózzuk, majd főni tesszük.
- Mikor a burgonya már megpuhult, leöntjük a vizet róla, majd tejjel és pici vajjal (vagy margarinnal) együtt megtörjük. Igény szerint sózzuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 14
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 2433
- Feltöltés dátuma: 2020. szeptember 30.
Ajánló
Ha minden elkészült, a halat és a burgonyapürét együtt tálaljuk. Kínálhatunk hozzá savanyúságot esetleg friss salátamixet. Jó étvágyat!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Demesék
2 recept
Nagyon szeretjük a halételeket, de sokáig kísérleteztünk, hogy megtaláljuk a jó receptet az elkészítéséhez. Végre sikerült, és nálunk ez a recept most már a top 3 között van.