Vajas leveles tészta
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 33% Zsír
-
56g finomliszt205 kcal
-
1g só0 kcal
-
63g vaj448 kcal
-
38g víz0 kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 33% Zsír
-
225g finomliszt819 kcal
-
4g só0 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
150g víz0 kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 33% Zsír
-
35.8g finomliszt130 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
39.7g vaj285 kcal
-
23.8g víz0 kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 51.2 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 134 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 532.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 76 mg
-
Nátrium 397 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 54.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 428 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 419 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 99 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 10 micro
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 25.4 g
Zsír
-
Összesen 205 g
-
Telített zsírsav 127 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 59 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 538 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2131.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 79 mg
-
Kálcium 99 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 303 mg
-
Nátrium 1588 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 171.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 217.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1710 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 66 micro
-
Kolin: 70 mg
-
Retinol - A vitamin: 1678 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 395 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 41 micro
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 32.6 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 85 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 338.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 48 mg
-
Nátrium 253 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.3 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 34.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 272 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 267 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 63 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- Szitáljuk össze a lisztet és a sót egy nagy keverőtálba, majd tegyük hűtőbe egy pár percre. (A hűtés abban segít, hogy később jó minőségű leveles tésztát gyúrhassunk.) Ezalatt vágjuk kisebb kockákra a vajat.
- A hűtőből kivett tálba keverjük bele a vajkockákat úgy, hogy mindenhol jól bevonja a liszt őket. (Használjunk kerek végű kést vagy egy nagyobb, lapos kanalat.) Öntsük rá a jeges vizet, és gyors mozdulatokkal keverjük a nyers tésztához.
- Egyik kezünkkel gyűjtsük össze a tál tartalmát, vegyük ki egy lisztezett nyújtódeszkára. Itt pár mozdulattal gyúrjuk össze egy duci hurkává, lapítsuk el, és tekerjük fel, majd letakarva tegyük hűtőbe 15 percre.
- Kevéssé lisztezzük újból a deszkát/munkafelületet és a hűtőből kivett tésztát. Sodrófával egyik irányba nyújtsuk a kitekert tésztát 1 cm vastagságúra, majd mindkét irányba addig lapítsuk/nyújtsuk, amíg 45x15 centiméteres téglalapot kapunk. Enyhe nyomkodással segítsünk abban, hogy a szélei olyan egyenesek legyenek, amennyire csak lehet.
- A tészta alsó egyharmadát hajtsuk fel, majd a felső egyharmadát borítsuk rá és a két oldaláról is ugyanígy hajtsuk be a tésztát.
- Forgassuk el a tésztát 90 fokban. Sodrófával nyomjuk le óvatosan először a felső, utána az alsó végét, majd a közepét két helyen. Ezután nyújtsuk ki újból (45x15cm), ügyelve a szélekre, és hajtsuk fel az oldalait, ahogyan az előbb. (Ha úgy éreznénk, hogy a tészta még elég grízes, tehát a vajat nem sikerült összedolgoznunk a liszttel, akkor ismételjük meg ezt a folyamatot.)
- Sodrófával óvatosan nyomjuk össze a széleket, tekerjük folpackba, és tegyük hűtőbe a tésztát 1 órára. (Van aki 20 perc után még egyszer nyújtja és hűti a tésztát, de ha úgy látjuk, hogy a tésztánk állaga megfelelő, akkor nem szükséges az újbóli nyújtás.)
- A vajas tésztát ekkor nyújthatjuk, tölthetjük, csavarhatjuk, süthetjük, de a legideálisabb, ha egy éjszakára a hűtőben hagyjuk. A hűtőből való kivétel után pihentessük pár percig a tésztát, csak utána kezdjük el, lisztezett deszkán nyújtani.
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 660
- Tegnapi nézettség: 84
- 7 napos nézettség: 465
- Össznézettség: 284477
- Feltöltés dátuma: 2014. május 11.
Ajánló
A kinyújtott tésztából készülhet kifli, táska, roló, levél, párnácska, tekercs. Ugyanakkor bebugyolálhatunk vele virslit, csirkemellet, szűzérmét, bélszínt is. A gyerekek természetesen az édes, lekváros, vaníliás vagy kakaós variációt jobban kedvelik.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Drága, jó nagymamám, aki már sajnos csak az égieknek sütöget, készített házi vajas tésztát. Szerettem ott ücsörögni a nagyra kinyitott konyhaasztal mellett, mert egy két csipetnyi mindig csurrant-cseppent a kinyújtott tészta leeső végeiből. Múltkor nosztalgiából megkóstoltam egy boltban vásárolt leveles tésztát. Hát, egyáltalán nem éreztem azt a régi ízt! Pitéhez vagy sós sütikhez tényleg nagyszerű, ha csak ki kell kapni a hűtőből a kész tésztatekercset, desszertek készítéséhez viszont nagyon megéri házilag gyúrni a vajas tésztát.