Vaj készítése otthon
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Coook
adag
Előkészítés
perc
- 2% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.9 g
Zsír
-
Összesen 12.9 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 46 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 71.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 25 mg
-
Nátrium 14 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 26.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 116 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 114 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
122
kcal
- 2% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.9 g
Zsír
-
Összesen 154.6 g
-
Telített zsírsav 97 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 45 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 555 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 858.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 345 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 305 mg
-
Nátrium 170 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.8 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 317.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1395 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 115 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 84 mg
-
Retinol - A vitamin: 1370 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 300 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
1460
kcal
- 2% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.2 g
Zsír
-
Összesen 30.9 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 111 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 171.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 69 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 61 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 63.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 279 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 274 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 60 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
292
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- A hideg tejszínt középmagas fokozaton robotgéppel először kemény habbá verjük, majd addig folytatjuk, míg elkezd kicsapódni belőle a zsír.
- Tovább verjük (kb. 5 perc), hogy az író és a vaj teljesen szétváljon.
- Gézzel vagy textilpelenkával átszűrjük az írót egy üvegbe, majd hűtőbe tesszük későbbi felhasználásra.
- A vajat összegyűjtjük, majd nagyon hideg vízzel kissé meglocsoljuk, és a tál falához nyomkodva igyekszünk minden maradék folyadékot kipréselni belőle, hogy tartósabb maradjon. Leöntjük a homályos, zavaros levet, és tiszta vizet adunk hozzá. Ezt addig folytatjuk, amíg a víz tiszta nem lesz (akár 6-7 öblítés is lehet).
- Ezután megformázzuk a vajat, vagy edénybe tesszük. A hűtőben 2 hétig biztosan eláll.
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 291
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 65888
- Feltöltés dátuma: 2014. július 02.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Coook
73 recept
Biztosan találunk min. 30 % zsírtartalmú termelői tejszínt, ami nem csak hogy olcsóbb, mint a bolti, de biztosan adalékmentes is. Ebből gyerekjáték a vajkészítés. Édes, krémes, tejszínes ízű vaj az eredmény, 1/2 l tejszínből kb. 150 g vaj lesz.