Vadas krumpligombóccal
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 6% Zsír
A vadashoz
-
138 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
67g sárgarépa24 kcal
-
30g fehérrépa19 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
3g finomliszt12 kcal
-
7g tejföl13 kcal
-
1g cukor3 kcal
-
0g só0 kcal
-
14g citrom2 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
67g víz0 kcal
A krumpligombóchoz
-
83g burgonya48 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
1g só0 kcal
-
42g finomliszt152 kcal
-
14g napraforgó olaj125 kcal
Összesen
553
kcal
- 7% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 6% Zsír
A vadashoz
-
500g sertés rövidkaraj830 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
400g sárgarépa146 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
0g só0 kcal
-
85g citrom13 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
400g víz0 kcal
A krumpligombóchoz
-
500g burgonya289 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
6g só0 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
Összesen
3327
kcal
- 7% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 6% Zsír
A vadashoz
-
19.1g sertés rövidkaraj32 kcal
-
3.4g vöröshagyma1 kcal
-
15.3g sárgarépa6 kcal
-
6.9g fehérrépa4 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.8g finomliszt3 kcal
-
1.5g tejföl3 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.2g citrom0 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
15.3g víz0 kcal
A krumpligombóchoz
-
19.1g burgonya11 kcal
-
2.1g tojás3 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
9.6g finomliszt35 kcal
-
3.2g napraforgó olaj29 kcal
Összesen
128
kcal
- 7% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 26 g
Zsír
-
Összesen 23.9 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 87 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 997.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 41 mg
-
Kálcium 67 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 63 mg
-
Foszfor 329 mg
-
Nátrium 492 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 58.7 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 282.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 518 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 57 micro
-
Kolin: 91 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 2063 micro
-
β-karotin 4918 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 208 micro
Összesen
553
kcal
- 7% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 155.9 g
Zsír
-
Összesen 143.5 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 76 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 44 g
-
Koleszterin 524 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5987.1 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 246 mg
-
Kálcium 405 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 378 mg
-
Foszfor 1976 mg
-
Nátrium 2951 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 352.3 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 35 mg
VÍZ
-
Összesen 1694.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3110 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 41 mg
-
C vitamin: 151 mg
-
D vitamin: 145 micro
-
K vitamin: 95 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 40 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 342 micro
-
Kolin: 548 mg
-
Retinol - A vitamin: 136 micro
-
α-karotin 12379 micro
-
β-karotin 29511 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 4 micro
-
Lut-zea 1247 micro
Összesen
3327
kcal
- 7% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 5.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 228.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 76 mg
-
Nátrium 113 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 64.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 119 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 473 micro
-
β-karotin 1128 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
Összesen
128
kcal
Hozzávalók
A vadashoz
-
1 közepes db vöröshagyma
-
5 közepes db sárgarépa
-
2 közepes db fehérrépa
-
3 db babérlevél
-
1 púpozott ek finomliszt
-
2 ek tejföl
-
1 teáskanál cukor
-
0.5 db citrom
-
4 dl víz
A krumpligombóchoz
-
50 dkg burgonya
-
1 db tojás
-
1 teáskanál só
-
1 dl napraforgó olaj
Elkészítés
A vadashoz
- A szeletelt húsokat feltesszük főzni a sárgarépákkal, fehérrépákkal, hagymával, babérlevéllel. Annyi vízben főzzük, amennyi szószt szeretnénk a végén, de ne túl sokban, mert akkor nem lesz elég intenzív az íze ennyi zöldségtől. Azután sózzuk ízlés szerint. Mikor már félig megpuhult a hús, beleteszünk egy fél citromot is.
- Ha megfőtt a hús (omlósra) és a zöldségek is puhák, kivesszük a húst és a babérleveleket, és a többit turmixgéppel jó alaposan összepürésítjük. Teszünk hozzá cukrot, mustárt.
- A habaráshoz használunk egy púpozott evőkanál lisztet, két kanál tejfölt, amit csomómentesre kikeverünk, esetleg egy kis tejet is önthetünk bele. Visszatesszük főni a mártásunkat, és behabarjuk, ha kész, beletesszük a húst. Ne feledjünk közben kóstolgatni, és ha úgy érezzük, nekünk még nem elég édes vagy savanyú, akkor fűszerezzünk utána.
- A krumpligombócokhoz feltesszük főzni a krumplikat jó sós vízben. Ha megfőtt, meghámozzuk, és krumplinyomóval simára törjük (már eleve lehet pucolva és darabolva is főzni). Várjunk, míg langyosra hűl, különben túl sok lisztet vesz majd fel. Ha már langyos, akkor ütünk bele 1 tojást, és fokozatosan adagoljunk hozzá lisztet. Kezünkkel gyúrjuk addig, amíg nem ragad hozzá. Ezután tetszőleges méretű gombócokat formálunk.
- Ha kész az összes nyers gombóc, akkor kicsit olajos, jó forrásban lévő vízben megfőzzük őket. Több részletben csináljuk, nehogy összeragadjanak a gombócok. Akkor jó, ha feljönnek a víz tetejére és még egy-két percig forraljuk. Ha kész az első adag, hőálló tálba rakjuk, pici olajat öntünk rá, hogy ne ragadjanak össze. Fedjük le, nehogy kihűljenek a tálalásig.
- Receptkönyvben: 350
- Tegnapi nézettség: 49
- 7 napos nézettség: 334
- Össznézettség: 121442
- Feltöltés dátuma: 2014. január 14.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
A vadas nálunk kizárólag krumpligombóccal készül, mert ezt a kislányom nagyon szereti.