Újévi hájas
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lizinka_
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 5% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 24% Zsír
Hájas tésztához
-
63g sertésháj508 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
Rétes tésztához
-
63g finomliszt228 kcal
-
50g tejföl99 kcal
-
10g citromlé2 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
Töltéshez
-
50g lekvár/ dzsem139 kcal
Tetejére
-
10g porcukor39 kcal
-
19 kcal
Összesen
1158
kcal
- 5% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 24% Zsír
Hájas tésztához
-
250g sertésháj2030 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
Rétes tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
Töltéshez
-
200g lekvár/ dzsem556 kcal
Tetejére
-
40g porcukor155 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
Összesen
4629
kcal
- 5% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 24% Zsír
Hájas tésztához
-
21.8g sertésháj177 kcal
-
8.7g finomliszt32 kcal
Rétes tésztához
-
21.8g finomliszt79 kcal
-
17.5g tejföl35 kcal
-
3.5g citromlé1 kcal
-
0.5g citromhéj0 kcal
-
3.5g tojássárgája11 kcal
Töltéshez
-
17.5g lekvár/ dzsem49 kcal
Tetejére
-
3.5g porcukor14 kcal
-
1.7g vaníliás cukor7 kcal
Összesen
405
kcal
- 5% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.9 g
Zsír
-
Összesen 68.7 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 174 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 417.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 43 mg
-
Kálcium 91 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 206 mg
-
Nátrium 45 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 119.8 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 82.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 103 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 98 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 116 mg
-
Retinol - A vitamin: 101 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 129 micro
Összesen
1158
kcal
- 5% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 55.6 g
Zsír
-
Összesen 274.7 g
-
Telített zsírsav 105 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 119 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 31 g
-
Koleszterin 695 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1669.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 173 mg
-
Kálcium 362 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 115 mg
-
Foszfor 823 mg
-
Nátrium 181 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 479.2 g
-
Cukor 166 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 330.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 413 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 392 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 195 micro
-
Kolin: 464 mg
-
Retinol - A vitamin: 403 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 86 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 516 micro
Összesen
4629
kcal
- 5% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 24 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 145.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 72 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.8 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 28.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 36 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 34 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 35 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45 micro
Összesen
405
kcal
Hozzávalók
Hájas tésztához
-
25 dkg sertésháj
-
10 dkg finomliszt
Rétes tésztához
-
25 dkg finomliszt
-
2 dl tejföl
-
1 citromból nyert citromlé
-
1 citromból nyert citromhéj
-
2 db tojássárgája
Töltéshez
-
20 dkg lekvár/ dzsem
Tetejére
-
2 púpozott ek porcukor
-
2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
Hájas tésztához
- A hájat 10 dkg liszttel összedolgozzuk, és négy részre osztjuk. Pihentetjük, amíg elkészül a rétestészta.
- 25 dkg lisztből, tejfölből, citromléből és reszelt héjából, valamint a tojások sárgájából rétestésztát készítünk, amit jól kidolgozunk. Pihentetjük egy keveset.
- A rétestésztát egy 25x30 cm-es téglalappá nyújtjuk, és rákenünk egy hájas cipót. Először a tészta felére, majd amikor ezt behajtottuk, akkor a negyedére. Pihentetjük kb. 15 percet.
- Az idő leteltével kinyújtjuk a tésztát, és ugyanúgy járunk el, mint az előbb, csak a másik oldalról kezdjük a kenést és a hajtogatást. Ezt megismételjük még a másik két cipóval is. Akkor lesz szép leveles a süti, ha ügyelünk a hajtogatás váltakozására és irányaira.
- Az utolsó cipó elhasználása és a pihentetés után a tésztát kb. 3-4 mm vastagságúra nyúltjuk. Tüzes, éles késsel 5x5 cm-es négyzetlapokat vágunk.
- A négyzetek közepére egy kanálka lekvárt teszünk, és háromszöget hajtogatunk belőle. A végeket egy kicsit összenyomjuk.
- Előmelegített, forró sütőben sütjük.
- Vaníliás porcukorral bőven meghintve kínáljuk.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 40x40
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 57
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 28
- Össznézettség: 11653
- Feltöltés dátuma: 2015. január 09.
Ajánló
A hájat úgy tudjuk könnyedén kenni, ha langyos egy kicsit, vagy legalábbis szobahőmérsékletű. A tüzes - vagy forró pengéjű kés azért szükséges, hogy ne ragadjon a késre a tészta, és sütéskor könnyebben nyíljon leveleire szét.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Lizinka_
607 recept
Régi hagyomány nálunk, hogy az új esztendő januári hidegében ezzel a kalóriadús sütivel kínáljuk vendégeinket. És persze a hólapátolás utáni kalória pótlására is megfelel. A kinti hidegből belépve a meleg konyhába, forralt bort iszogatni és hájas sütit eszegetni... hát valami nagyszerű!