r
Nosalty Logó

Újévi hájas

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lizinka_
Újévi hájas
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 5% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Hájas tésztához

Rétes tésztához

Töltéshez

Tetejére

Összesen 1158 kcal
  • 5% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Hájas tésztához

Rétes tésztához

Töltéshez

Tetejére

Összesen 4629 kcal
  • 5% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Hájas tésztához

Rétes tésztához

Töltéshez

Tetejére

Összesen 405 kcal
  • 5% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.9 g

Zsír

  • Összesen
    68.7 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    174 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    417.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    91 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    206 mg
  • Nátrium
    45 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    119.8 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    82.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    103 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    98 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    116 mg
  • Retinol - A vitamin:
    101 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    129 micro
Összesen 1158 kcal
  • 5% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    55.6 g

Zsír

  • Összesen
    274.7 g
  • Telített zsírsav
    105 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    119 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    31 g
  • Koleszterin
    695 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1669.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    173 mg
  • Kálcium
    362 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    115 mg
  • Foszfor
    823 mg
  • Nátrium
    181 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    479.2 g
  • Cukor
    166 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    330.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    413 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    392 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    195 micro
  • Kolin:
    464 mg
  • Retinol - A vitamin:
    403 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    86 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    516 micro
Összesen 4629 kcal
  • 5% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    24 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    145.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.8 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    36 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    34 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    35 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 405 kcal

Hozzávalók

Hájas tésztához

Rétes tésztához

Töltéshez

Tetejére

Elkészítés

Hájas tésztához

  1. A hájat 10 dkg liszttel összedolgozzuk, és négy részre osztjuk. Pihentetjük, amíg elkészül a rétestészta.
  2. 25 dkg lisztből, tejfölből, citromléből és reszelt héjából, valamint a tojások sárgájából rétestésztát készítünk, amit jól kidolgozunk. Pihentetjük egy keveset.
  3. A rétestésztát egy 25x30 cm-es téglalappá nyújtjuk, és rákenünk egy hájas cipót. Először a tészta felére, majd amikor ezt behajtottuk, akkor a negyedére. Pihentetjük kb. 15 percet.
  4. Az idő leteltével kinyújtjuk a tésztát, és ugyanúgy járunk el, mint az előbb, csak a másik oldalról kezdjük a kenést és a hajtogatást. Ezt megismételjük még a másik két cipóval is. Akkor lesz szép leveles a süti, ha ügyelünk a hajtogatás váltakozására és irányaira.
  5. Az utolsó cipó elhasználása és a pihentetés után a tésztát kb. 3-4 mm vastagságúra nyúltjuk. Tüzes, éles késsel 5x5 cm-es négyzetlapokat vágunk.
  6. A négyzetek közepére egy kanálka lekvárt teszünk, és háromszöget hajtogatunk belőle. A végeket egy kicsit összenyomjuk.
  7. Előmelegített, forró sütőben sütjük.
  8. Vaníliás porcukorral bőven meghintve kínáljuk.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x40
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 57
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 11559
  • Feltöltés dátuma: 2015. január 09.

Ajánló

A hájat úgy tudjuk könnyedén kenni, ha langyos egy kicsit, vagy legalábbis szobahőmérsékletű. A tüzes - vagy forró pengéjű kés azért szükséges, hogy ne ragadjon a késre a tészta, és sütéskor könnyebben nyíljon leveleire szét.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Újévi hájas
Lizinka_ 604 recept

Régi hagyomány nálunk, hogy az új esztendő januári hidegében ezzel a kalóriadús sütivel kínáljuk vendégeinket. És persze a hólapátolás utáni kalória pótlására is megfelel. A kinti hidegből belépve a meleg konyhába, forralt bort iszogatni és hájas sütit eszegetni... hát valami nagyszerű!

Hozzávalók

Hájas tésztához

Rétes tésztához

Töltéshez

Tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...