Túrós kakaós csiga, amit imádni fogsz
- 10% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 11% Zsír
a tésztához
-
63g tehéntúró92 kcal
-
63g finomliszt228 kcal
-
13g tej7 kcal
-
10g napraforgó olaj88 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
a töltelékhez
-
18 kcal
-
7g porcukor27 kcal
-
5 kcal
- 10% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 11% Zsír
a tésztához
-
250g tehéntúró368 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
50g tej28 kcal
-
40g napraforgó olaj354 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
a töltelékhez
-
71 kcal
-
28g porcukor108 kcal
-
18 kcal
- 10% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 11% Zsír
a tésztához
-
33.8g tehéntúró50 kcal
-
33.8g finomliszt123 kcal
-
6.8g tej4 kcal
-
5.4g napraforgó olaj48 kcal
-
13.5g porcukor52 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.8g sütőpor0 kcal
a töltelékhez
-
1.1g napraforgó olaj10 kcal
-
3.8g porcukor15 kcal
-
1.1g cukrozatlan kakaópor2 kcal
- 10% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.2 g
Zsír
-
Összesen 17.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1026.7 g
-
Cink 163 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 187 mg
-
Vas 126 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 351 mg
-
Nátrium 138 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 83.6 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 52 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 16 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 75 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 12 micro
- 10% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 68.9 g
Zsír
-
Összesen 70 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4106.9 g
-
Cink 652 mg
-
Szelén 87 mg
-
Kálcium 748 mg
-
Vas 505 mg
-
Magnézium 112 mg
-
Foszfor 1404 mg
-
Nátrium 552 mg
-
Réz 26 mg
-
Mangán 22 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 334.3 g
-
Cukor 138 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 207.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 63 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 300 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 68 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
- 10% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.3 g
Zsír
-
Összesen 9.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 555 g
-
Cink 88 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 101 mg
-
Vas 68 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 190 mg
-
Nátrium 75 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.2 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 28.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 8 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 41 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
Hozzávalók
a tésztához
-
25 dkg tehéntúró
-
25 dkg finomliszt
-
0.5 dl tej
-
5 ek napraforgó olaj
-
10 dkg porcukor
-
1 csipet só
-
0.5 csomag sütőpor
a töltelékhez
-
4 ek porcukor
-
2 csapott ek cukrozatlan kakaópor
Elkészítés
a tésztához
- A túrót a porcukorral kézi mixerrel összekeverjük, fokozatosan adagolva hozzá a tejet, majd az olajat. (Időnként előfordulhat, hogy a hajunkról csöpög majd le a túró, de lehet, hogy ez csak velem szokott előfordulni.)
- Röpke hajmosást követően kézzel dolgozzuk bele a sütőport és a pici sóval elkevert lisztet.
- Az így kapott tésztát egy enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagságúra, majd lekenjük olajjal. (Ilyenkor sosem tudom, hogy mi számít standard ujj méretnek. Mi van, ha ezt a tésztát a bud spencer nyújtja ki?)
a töltelékhez
- A kakaós porcukor keveréket egyenletesen rászitáljuk a tésztára, aztán feltekerjük, és kb. 2 cm-es csigákat vágunk belőle. - Tipp! Nekem néha nagyon mállik a tészta, és ilyenkor csak lapos csigákat sikerül előállítani, de már rájöttem, hogy ha beteszem egy kicsit a mélyhűtőbe a tésztát, megkeményedik, és könnyebb egyenletes szeletekre vágni, ez a pizzás csigára is érvényes. Igazából akkor jöttem rá...
- A gondosan felszeletelt csigákat sütőpapíros tepsire tesszük, vagy! szilikonos sütőlapra, ami szerintem a 21. század találmánya, mert nem ragad le a tészta, és nem kell szenvedni a sütőpapírral sem, + költséghatékony megoldás.
- Mi úgy szoktuk (szoktuk! először sütöttem:) hogy kis vaníliás-cukros tejjel megkenjük a csigák tetejét még a sütés előtt.
- Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 percig sütjük, légkeveréses sütőben. (Persze lehet sima sütőben is sütni, de valószínű, hogy abban picit több ideig tart.) Nem érdemes túl pirosra sütni, mert előfordulhat, hogy akkor kicsit kérgesebb lesz, és nem lesz annyira puha > inkább fehérebbek maradjanak a csigák, mert úgy egészen biztos, hogy nagyon finom puha marad. Én legalábbis mindig kiválogatom a világosabb darabokat a tálból, és tök rossz, amikor már csak egy marad, de mindenki az után a darab után nyúl egyszerre. Előzzük meg ezt a problémát!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 30x20x6
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 220
- Tegnapi nézettség: 12
- 7 napos nézettség: 89
- Össznézettség: 47027
- Feltöltés dátuma: 2015. június 13.
Ajánló
Fincsi tejecske kortyolgatásával a legfinomabb. Csak a kreativitás szabhat határt annak, hogy ki mit fogyaszt még mellé. A májkrémet nem ajánlom.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Szokás szerint, ez is anyukám egyik szerényen tálalt remekműve, amire most is csak annyit mondott, miután az egész család transzba esve falta fel a teljes mennyiséget öt perc alatt: "ó kislányom, ez semmi, csak gyorsan összedobtam valamit". Készít egy ilyen csodát, és lazán csak ennyit tud mondani. Mint amikor megdicsérjük, hogy a rajtaütés-szerűen történő látogatásaink során is mindig csillog-villog, patyolat a lakás, ő erre is csak legyint egyet, mintha mi sem lenne természetesebb annál, hogy az ember nem dobja le az ágy mellé a farmerét, ami két napig úgy is marad, ahogy kiléptem belőle, zoknival, bugyival: "ó kislányom, csak ott takarítottam, ahol a papok táncolnak!" Na ez az úgynevezett, csak összedobtam ezt a kakaós csigát recept, ami egy fantasztikus főzési kvalitásokkal rendelkező édesanyának talán csak egy laza kézmozdulat, nekünk viszont óriási sikerélmény lehet.